Έμειναν κολλημένοι στο Μάιο οι Τούρκοι-Νέα πυρά σε Μητσοτάκη για επίσκεψη στο Κογκρέσο

Για ‘γινάτι’ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη και ατυχή την κίνησή του να ζητήσει να μην πωληθούν F16 στην Τουρκία. «Σε λίγο θα ζητάνε από τους φούρνους να μην μας πουλάνε ψωμί», είπε.

Σε συνέντευξή του κρατικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι το θέμα των F16 είναι σημαντικό, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιδιώκει την αγορά 40 F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 3 συναντήσεις με τους Αμερικανούς γι αυτό το θέμα και στις 15 Αυγούστου θα έχουν άλλη μία. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι θετική, ωστόσο επέκρινε τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον οποίο φιλοξένησε ο Πρόεδρός μας, που υποσχέθηκε στον Πρόεδρό μας λέγοντάς του να τα συζητήσουμε όλα τα προβλήματα μας, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά να μην τα μετατρέψουμε σε τουρκοαμερικανικά, τουρκονατοϊκά και τουρκοευρωπαϊκά, σαν από γινάτι, σε μικρό χρονικό διάστημα πήγε στο Κογκρέσο και με μια στάση που δεν συνάδει με τη διπλωματία, που δεν συνάδει με τη συμμαχία, που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν συνάδει με τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, είπε μην τους τα δώσετε», δήλωσε. Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Ακάρ, «ένας άνθρωπος, ένας Πρωθυπουργός, ένας Υπουργός, μια χώρα πηγαίνει και κάνει λόμπι για τη δική του χώρα. Αλλά με ένα ακατανόητο τρόπο, είπε ‘μην τα δίνετε σε άλλη χώρα’. Είναι απαράδεκτο, είναι μια κίνηση που το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ατυχής κίνηση», είπε ο Χουλούσι Ακάρ.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε εδώ είναι η στάση της γείτονός μας Ελλάδας. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεν είναι καθόλου φυσιολογική. Με όλη την έννοια της λέξης μη φυσιολογική. Αυτοί δεν πήγαν μόνο στην Αμερική και είπαν ‘μην τους δώσετε τα F16. Την ίδια ώρα πήγαν στη Γερμανία και είπαν ‘μην δώσετε τα υποβρύχια’. Εμείς όταν το συζητούσαμε μεταξύ μας αυτό, ένας συνάδελφός μας είπε ‘σε λίγο θα πάνε και στους φούρνους να πουν ‘μην τους δώσετε ψωμί’», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Υποστήριξε ακόμη ότι «συγκεκριμένοι πολιτικοί, γνωστά ονόματα για τα προσωπικά του συμφέροντα και τους προσωπικούς τους λογαριασμούς θυσιάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Και συνεχίζουν κάθε είδους προκλήσεις συνέχεια. Κάθε πρωί σηκώνονται και σκέφτονται συνέχεια, τι μπορώ να πω εναντίον της Τουρκίας, τι μπορώ να κάνω εναντίον της Τουρκίας».

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι καλούν την Ελλάδα στο τραπέζι και δεν έρχεται. «Δυστυχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ με τις επιθετικές πράξεις και ρητορικές τους φθείρουν, αλλάζουν τις σχέσεις που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι δύο χώρες, το καλό κλίμα, τον διάλογο». Κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι αναφέρονται σε νέο-οθωμανισμό στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». «Απαιτούμε τα δικαιώματα μας. Παρά τις παραβιάσεις τους λέμε να συζητήσουμε», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός δείχνοντας τον χάρτη, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει σκεπάσει όλο το Αιγαίο και διερωτήθηκε «ποιος είναι ο επεκτατικός;».

Για Καστελόριζο, είπε ότι «για ένα τέτοιο νησί 10 τ.χλμ ζητούν θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χλμ. Μπορεί να εξηγηθεί αυτό με τη λογική, το δίκαιο; Όχι»

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «οι αδελφοί μας που ζουν στην Κύπρο έχουν δικαιώματα και δίκαιο. Και μέσα στο νησί και έξω από το νησί, στην Κύπρο. Αυτά παραβιάζονται όλα. Δεν υπάρχουν. Τα αγνοούν». «Το δίκαιο και τα δικαιώματά μας και των Τ/κ δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν, είμαστε υπέρ δίκαιου και θα προστατεύσουμε δικαιώματα μας και των Τ/κ αδελφών μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να δει τι έγινε πριν 100 χρόνια. «Πρέπει να ξέρετε την ιστορία, λέμε στους συνομιλητές μας. Όλοι είδαν και έζησαν πόσο βαρύ ήταν το κόστος αυτής της επιχείρησης, της περιπέτειας. Πιο πολύ το έζησε η Ελλάδα αυτό. Εκείνοι πλήρωσαν. Αυτή η προσπάθεια για κατοχή πριν 100 χρόνια είναι καθαρό ότι δεν την υιοθετούσε ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να πάρουν μάθημα από την ιστορία. Πρέπει να μείνουν μακριά από νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση, ας μην τρέχουν πίσω από αυτά λέμε, καθαρά και ξάστερα».

Για τα νησιά του Αιγαίου, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως «όταν τους λέμε ‘σας δόθηκαν αυτά τα νησιά με τον όρο να είναι αφοπλισμένα’, η απάντηση δεν είναι καθόλου σοβαρή.

Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «δεν δέχονται ότι είναι ‘Τούρκοι εκεί». «Αν δεν είναι Τούρκοι τι είναι; Κινέζοι, Γάλλοι, Γερμανοί;». Σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, «τώρα έκλεισαν 4 σχολεία εκεί», ενώ «κατάσχεσαν και τις εκλογές». Για το τζαμί στην Αθήνα, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως «ούτε καν μιναρέ δεν έχει και στη διοίκηση είναι ορθόδοξοι, δεν έχει Τούρκο. Και μετά μιλάνε για δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δικαιώματα των ομοεθνών μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα