Δεκάδες σπίτια στο «κόκκινο» μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη-Εξετάζεται το βίντεο

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τρίτη ημέρα η αυτοψία που πραγματοποιούν τα κλιμάκια των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στα κτίρια που υπέστησαν ζημίες από τη μεγάλη πυρκαγιά της Τρίτης.

Οι μηχανικοί του Υπουργείου ολοκληρώνουν σήμερα τους ελέγχους με την περιοχή της Παλλήνης όπου δεκάδες είναι τα σπίτια τα οποία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Το protothema.gr κατέγραψε τον έλεγχο που έκανε κλιμάκιο σε μονοκατοικία επί της οδού Δωδώνης η οποία παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Το κλιμάκιο το χαρακτήρισε κόκκινο από ο, τι βλέπετε. Αλλά μου είπαν θα έρθει και άλλη μια τριμελής επιτροπή για οριστικοποίηση του κόκκινου. Και να μην έρθει, το σπίτι είναι καμένο ολοσχερώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω ξανά εδώ», δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Ανδρέας ο οποίος είδε μέσα σε λίγα λεπτά τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη.

Όπως λέει, αυτή ήταν η τρίτη και «φαρμακερή» καθώς στις άλλες δύο φωτιές είχε καταφέρει να το σώσει από την πύρινη λαίλαπα. Τώρα, δυστυχώς, δεν ήταν εκεί για να παλέψει... Μετά την καταγραφή των ζημιών, οι μηχανικοί σχημάτισαν με σπρέι έναν κόκκινο σταυρό στην είσοδο του σπιτιού. Αυτό σημαίνει πως ο κ. Ανδρέας είτε θα πρέπει να μετακομίσει μόνιμα σε κάποιο συγγενή του ή να βρει χρήματα για να το φτιάξει από την αρχή.

"Πιθανόν σε μερικά χρόνια να μπορέσω να το φτιάξω. Αν όχι, επειδή είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ και η σύνταξη είναι πολλή χαμηλή, δεν θα μπορέσω να το ξαναεπισκευάσω. Η πρώτη εκτίμηση, επειδή ήμουν και τεχνικός παλιά, είναι 60 χιλιάδες ευρώ ζημιά", εξηγεί ο ίδιος και ελπίζει σε μια καλή αποζημίωση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του.

Μέχρι και χθες, είχαν ελεγχθεί 155 κτίρια σε Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Ανθούσα, Γέρακα, Πικέρμι και Παλλήνη. Οι μηχανικοί επιθεώρησαν 121 σπίτια από τα οποία τα 39 κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοικία καθώς έχουν καεί ολοσχερώς ενώ τα 45 χρειάζονται επισκευή ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Παράλληλα, από τα 5 καταστήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες μόνο το ένα χαρακτηρίστηκε πράσινο και ένας ιερός Ναός καταστράφηκε ολοσχερώς από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Το βίντεο και οι καταγγελίες που "δείχνουν" εμπρησμό

Την ώρα που οι κάτοικοι της Πεντέλης μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια από την Παλαιά Πεντέλη μέχρι τον Γέρακα, η Εισαγγελία Αθηνών αναζητά ποινικές ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή.

Χθες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας, προκαταρτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα ενώ στα χέρια των αρχών βρίσκεται και ένα βίντεο από τη δράση ενός εμπρηστή στο Πανόραμα Παλλήνης τα ξημερώματα της Τετάρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει εμπρησμό στα χέρια των Αρχών στην Ελλάδα

Οι αστυνομικοί και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής εξετάζουν καρέ-καρέ το συγκεκριμένο υλικό προκειμένου να εξακριβώσουν αν την ώρα που μαινόταν η πυρκαγιά στην Πεντέλη κάποιοι έστηναν σκηνικό εμπρησμού.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε ο Alpha, διακρίνεται ένας μαυροντυμένος άνδρας να περνά ένα δρόμο στην περιοχή, Χριστούπολη Σπατών, να κάνει κάποιες "ύποπτες" κινήσεις πίσω από ένα δέντρο και να φεύγει τρέχοντας. Στη συνέχεια, ένα πύρινο μέτωπο φαίνεται να ξεσπά στα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, καλείται να αξιολογήσει τόσο το συγκεκριμένο υλικό όσο και άλλα στοιχεία και να ερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους και της παράβασης του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Από χθες, κλιμακία του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποιούν αυτοψία στις καμένες εκτάσεις και ελέγχουν ένα προς ένα τα κτίρια που υπέστησαν ζημίες από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 155 κτίρια. Οι μηχανικοί έκαναν ελέγχους σε 121 σπίτια από τα οποία τα 39 κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοικία καθώς έχουν καεί ολοσχερώς ενώ τα 45 χρειάζονται επισκευή ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Παράλληλα, απο τα 5 κατάστηματα που παραδόθηκαν στις φλόγες μόνο το ένα χαρακτηρίστηκε πράσινο και ένας ιερός Ναός καταστράφηκε ολοσχερώς από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές θα συνεχιστούν και σήμερα προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους.

«Παράξενες κινήσεις»

«Σταμάτησε το αυτοκίνητό του. Κατέβηκε κι άνοιξε το πορτ μπαγκάζ. Μου κίνησε την περιέργεια. Ήμασταν ξύπνιοι, η φωτιά έκαιγε από πάνω, είχε φτάσει στο Πανόραμα. Τον βλέπω να περνάει απέναντι. Για μια στιγμή τον χάνω, μετά τον βλέπω να φεύγει και σε λίγα δευτερόλεπτα ξεσπούν φλόγες» καταγγέλλει γείτονας.

«Με παραξένεψε που οι κινήσεις του έδειχναν να ψάχνει κάτι στο δέντρο» αναφέρει άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι και Μέγαρα.

Ειδικότερα, η κυρία Γκανέ με παραγγελία της προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ζήτησε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με στόχο την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Μεταξύ των αδικημάτων που θα ερευνηθούν είναι και αυτά του εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους και της παράβασης του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Ελλάδα-Βρίσκεται στην κορύφωση του το φαινόμενο