Δευτέρα 8 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εγρήγορση συνιστούν οι ειδικοί μετά την τραγική απώλεια βρέφους από ηπατίτιδα στην Ελλάδα

  07/07/2022 07:28
Εγρήγορση συνιστούν οι ειδικοί μετά την τραγική απώλεια βρέφους από ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Εγρήγορση συνιστούν οι ειδικοί μετά την τραγική απώλεια βρέφους από ηπατίτιδα στην Ελλάδα

  07/07/2022 07:28

Άνιση ήταν η μάχη με τη νόσο της οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας για τον 12ο μικρό ασθενή που εντοπίστηκε στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ένα 13 μηνών βρέφος κατέληξε το πρωί της Τετάρτης σε ιδιωτική κλινική της Αττικής, όπου είχε διακομιστεί μια ημέρα νωρίτερα, από τους γονείς του λόγω υψηλού πυρετού και νωθρότητας.

Είναι ο πρώτος θάνατος ανηλίκου, που συνδέεται με τη σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, στη χώρα μας και ένας από τους 18 που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως σε σύνολο 920 περιστατικών της νόσου. Πρόκειται για μία απώλεια που συγκλονίζει, όπως κάθε απώλεια σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Τα τραγικά χαρακτηριστικά του αδόκητου συμβάντος επιτείνονται από το γεγονός ότι καταγράφηκε σε μία περίοδο όπου είναι σαφής και σταθερή η μείωση των νέων περιστατικών αλλά και η ραγδαία επιδείνωση που είχε η κατάσταση της υγείας του άτυχου βρέφους, με τους γιατρούς να μην μπορούν να κάνουν κάτι για να αναστραφεί η επιδείνωση της υγείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το 13 μηνών βρέφος, είχε πολύ βαριά κλινική εικόνα κατά την εισαγωγή του στα Επείγοντα της κλινικής. Εκτός από το σύμπτωμα του υψηλού πυρετού και της νωθρότητας, συναγερμός σήμανε στους γιατρούς από την ωχρότητα του δέρματος του, που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για σοβαρή νόσο γενικώς. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι το 13 μηνών βρέφος είχε εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια αλλά και εγκεφαλικό οίδημα. Η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ήταν πλέον μονόδρομος. Παρέμεινε διασωληνωμένο για κάποιες ώρες και τελικά κατέληξε, βυθίζοντας σε οδύνη για την μοιραία έκβαση της πορείας του τους γονείς αλλά και τους γιατρούς που το είχαν περιθάλψει.

Με δεδομένο ότι σε μεγάλο ποσοστό των παιδιών που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχει συνδεθεί η νόσηση με τον αδενοϊό και το κορωνοϊό, στο πλαίσιο του ελέγχου που έγινε επειγόντως στο παιδί, διενεργήθηκαν και οι δύο εξετάσεις για τους προαναφερθέντες ιούς. Οι γιατροί ανίχνευσαν αρχικά αδενοϊό στο παιδί, αλλά από τον επανέλεγχο που έγινε στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ για αδενοϊό, αυτός δεν εντοπίστηκε. Σε περαιτέρω έλεγχο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί θα αναζητηθεί πιθανή άλλη λοίμωξη που μπορεί να είχε το βρέφος και να επιβάρυνε την κατάσταση ή πρόβλημα υγείας που πιθανόν δεν ήταν εμφανές και γνωστό.

12 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για παιδιά ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών, 10 ετών, 5 ετών, 2 ετών, 4,5 ετών, 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών, με τη σειρά που αναγράφονται στις επιδημιολογικές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ. Για τα τελευταία δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας δεν γίνεται αναφορά στην ηλικία των παιδιών που νόσησαν. Τουλάχιστον 6 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 920 ανάλογα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε 33 χώρες του κόσμου, τα 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και τα 18 (2%) κατέληξαν.

Εγρήγορση αλλά όχι πανικός, λένε οι παιδίατροι

«Πρόκειται για μια σοβαρή αλλά και σπάνια νόσο η οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Όπως κάθε νόσο που αφορά παιδιά, συνεπάγεται εγρήγορση από τους γονείς και άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο αμέσως μόλις διαπιστώσουν κάτι ανησυχητικό. Εμφανίζεται με κοινά συμπτώματα όπως ο πυρετός, η τάση για εμετό, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά. Πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι σκουραίνουν τα ούρα του ασθενή και αποχρωματίζονται τα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει στο παιδί και ανάλογα να το στείλει στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Εάν βέβαια η εικόνα του παιδιού είναι πιο βαριά, επισπεύδεται η εξέταση από γιατρούς στο νοσοκομείο », λέει στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας, καλώντας τους γονείς να μην πανικοβάλλονται αλλά να είναι σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θάνατος βρέφους που συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα καταγράφηκε στην Ελλάδα

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας