Οι εμπρηστικές δηλώσεις πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ο διακαής πόθος Ερντογάν

Έτοιμη να απαντήσει αυστηρά σε οποιοδήποτε σενάριο και πρόκληση θέσει η Τουρκία στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, είναι η Αθήνα, οχυρωμένη με το Διεθνές Δίκαιο και την ίδια την ιστορία που διαψεύδει την κάθε ανυπόστατη και ανιστόρητη διεκδίκηση και αμφισβήτηση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας.

Άλλωστε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, εφόσον χρειαστεί, θα αποτελέσει έναν ακόμη κομβικό σταθμό στο διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας, να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία σε όλα τα διεθνή φόρα.

Με στοιχεία και αποδείξεις έτοιμη η αυστηρή απάντηση

Ήδη έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της τουρκικής επιθετική κλιμάκωσης, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έδωσε το στίγμα της στάσης που θα ακολουθήσει η Αθήνα στη Μαδρίτη, σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών όπως φημολογείται από τουρκικά μέσα.  Ερωτηθείς σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε  πως η ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι άλλη και δεν περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά, όμως ξεκαθάρισε "προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις". 

Εξάλλου, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν φροντίσει με στοιχεία και αποδείξεις να εκθέσουν τον τουρκικό παραλογισμό σε όλο του το μεγαλείο αρμοδίως. Τόσο με τους παράνομους και ανυπόστατους χάρτες της "γαλάζιας πατρίδας" που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και με την επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ όπου επίσης με ντοκουμέντα και χάρτες παρουσιάζεται το μέγεθος και η διαχρονικότητα των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων από το 1973 έως και σήμερα.

Η αποτελεσματικότητα της διεθνοποίησης που προωθεί η Αθήνα, φαίνεται ήδη στις απόψεις που εκφράζουν οι εταίροι μας , με χαρακτηριστική την παρέμβαση της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία σε συνέντευξή της στη γαλλική Journal du Dimanche τονίζει πως αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ "θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της" ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, φωτογραφίζοντας την προκλητική συμπεριφορά της και έναντι της Ελλάδας, επίσης συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Ο διακαής πόθος του Ερντογάν

Μέχρι την Τετάρτη πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να πετύχει την πολυπόθητη συνάντηση που επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, χωρίς κανέναν αποτέλεσμα όμως. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει πάση θυσία να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου , επιχειρώντας να βγάλει από τον πάγο της αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν διανύουν την καλύτερη φάση τους, μετά κυρίως την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S400 από την Τουρκία. Προς το παρόν πάντως δεν έχει καθοριστεί από πλευράς Λευκού Οίκου διμερής συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, ο οποίος περιμένει έναν τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο από τον περασμένο Οκτώβριο όταν εκβίασε μία συνάντηση στη Ρώμη.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται

Μέχρι την Τετάρτη πάντως "άγνωσται αι βουλαί" του Ταγίπ Ερντογαν, παρότι τουρκικά μέσα, όπως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak επιμένουν να προπαγανδίζουν το εξωφρενικό αφήγημα περί "παράνομης κατοχής νησιών" και να προαναγγέλλουν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα. "Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα.  Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών", αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανεξαρτήτως πάντως του τι θα πράξει ο Τούρκος πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Φουάτ Οκτάι ανέβασε εκ νέου κατακόρυφα τις απειλές κατά της Ελλάδας αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση, διαφορετικά "όπου πάει" είπε τραβώντας το σχοινί.

"Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό  το λάθος" εκτοξεύοντας πολεμικές απειλές με συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Στο ίδιο μήκος απειλών και προκλήσεων κινήθηκε όμως και ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογαν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στέλνοντας επίσης απειλητικά μηνύματα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών .Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε "θα τους δείξουμε τι θα γίνουν τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία".

Αναλυτικά δήλωσε: "η κυβέρνηση θα αλλάξει, θα γίνουμε εξουσία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικιστές. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. ξέρετε τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Ξέρουν πολύ καλά. Ας μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία" είπε παραληρώντας.

Πηγή: skai

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή