Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Σκληρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα-«Υπονομεύετε την συνοχή στο ΝΑΤΟ»

  21/05/2022 13:30
Σκληρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα-«Υπονομεύετε την συνοχή στο ΝΑΤΟ»

Σκληρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα-«Υπονομεύετε την συνοχή στο ΝΑΤΟ»

  21/05/2022 13:30

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε το Ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις αδιανόητες αιτιάσεις της Άγκυρας.  

Η ανταλλαγή ανακοινώσεων ξεκίνησε χθες, με αφορμή την πρωτοφανή παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου, στην Αλεξανδρούπολη. Η Τουρκία, στη δική της προκλητική απάντησε, έκανε λόγο για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου που, δήθεν, σημειώθηκε προ ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά τα ρέστα από Μητσοτάκη ο Ερντογάν-Ενοχλημένος από την «εμπλοκή» τρίτων

Το μεσημέρι του Σαββάτου ήρθε νέα ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Τι έλεγε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το προκλητικό δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, το οποίο πυροδότησε εκ νέου την ένταση, ανέφερε τα εξής:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».

Πηγή: iefimerida

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας