Και δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη-Έρευνα για τα αίτια

Κατέληξε ο ένας από τους πέντε τραυματίες της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πρόκειται για έναν 52χρονο και είναι ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πτέρυγα Covid.

Τα ακριβή αίτια της φωτιάς  αναζητούν οι Αρχές, με το έμπειρο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχει αναλάβει τις έρευνες.

«Κλειδί» στη λύση του μυστηρίου και στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για τα αίτια της τραγωδίας - που χάρη στην άμεση αντίδραση του προσωπικού και της πυροσβεστικής δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις - αναμένεται να αποτελέσει η κατάθεση του ασθενή που νοσηλευόταν στο τρίκλινο δωμάτιο 206 του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά και σκοτώθηκε αρχικά ο 79χρονος και στη συνέχεια ο 52χρονος. Ο ασθενής υπέστη εγκαύματα από τη φωτιά.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, ο οποίος ήταν αυτός που προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς από τα πρώτα δευτερόλεπτα του περιστατικού, ο 52χρονος ασθενής που τελικά κατέληξε, του είπε ότι από αυτόν ξεκίνησε η πυρκαγιά όταν έσκασε το κινητό του τηλέφωνο.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία θεωρείται αξιόπιστη καθώς ο συγκεκριμένος γιατρός του νοσοκομείου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε μόλις αντιλήφθηκε ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο της Β’ Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία λειτουργεί ως πτέρυγα covid και, μάλιστα, είχε επαφή με τους ασθενείς του δωματίου.

«Πρόλαβε να μου πει ότι «έσκασε στα χέρια μου το κινητό». Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι ή δεν είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που είπε ο ασθενής. Η πιθανότητα να άναψε τσιγάρο δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεν πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι ξέρουμε την αίτια», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Το δεύτερο σενάριο που θέλει ασθενή που νοσηλεύονταν στο δωμάτιο 206 του νοσοκομείο να άναψε τσιγάρο - είτε εντός, είτε εκτός του θαλάμου - και να προκλήθηκε από εκεί η πυρκαγιά, δεν έχει αποκλειστεί, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα στοιχεία που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

«Ο ασθενής που είχε μεγάλη παροχή οξυγόνου εξαϋλώθηκε»

Τα όσα περιέγραψε ο Σταύρος Τρύφων για τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πνευμονολογική Κλινική, κόβουν την ανάσα.

«Στις 08.50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω.

Ο ασθενής μου λέει ότι άκουσε ένα μπαμ. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να υπάρχει φωτιά στον τοίχο, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά που έκαιγε τον δεύτερο ασθενή, αλλά αυτή πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη», ανέφερε.

Ερωτηθείς με το αν πράγματι σημειώθηκε έκρηξη, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να μην γίνει έκρηξη, όταν έχουμε ανάφλεξη οξυγόνου. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα «μπαμ». Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά. Ο ασθενής ο οποίος είχε πολλή μεγάλη παροχή οξυγόνου, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκε».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Ελλάδα-Βρίσκεται στην κορύφωση του το φαινόμενο