Πάνε για ρεκόρ συμμετοχής οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ-Ψήφισε εξαψήφιος αριθμός πολιτών

Πολύ αυξημένη είναι η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ με πάνω από 100.000 πολίτες να έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ίσως η διαδικασία πάρει παράταση το κλείσιμο της κάλπης (κανονικά κλείνει στις 7 το απόγευμα).

Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Η  ροή στις κάλπες είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με το 2017.  

Στα μόνα τμήματα που προέκυψαν νωρίτερα προβλήματα ήταν αυτά του Ψυχικού και του Ζωγράφου γιατί είχε πέσει για λίγο το σύστημα. Πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.

 

 

 

 

 

 

Από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ένα πράγμα μετρούν όλοι, ως το πρώτο στοίχημα για τη δημιουργία ξανά μίας μεγάλης παράταξης: την προσέλευση στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή αποτελεί και την κοινή αγωνία όλων των υποψηφίων προέδρων.

Οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, κοιτάζουν δύο πράγματα. Ένα, που εξαρτάται πρωτίστως από αυτούς και έχει να κάνει με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε η προστασία που θα νιώσουν οι ενδιαφερόμενοι από την απειλή της πανδημίας να ενισχύσει τη συμμετοχή. Και ένα, που αφορά τον αντικειμενικό παράγοντα των καιρικών συνθηκών, που ίσως σε κάποιες περιοχές αποτελέσει ένα μικρό ή μεγάλο εμπόδιο, αν και οι προβλέψεις είναι σχετικά καλές.

Γι’ αυτό και έχουν δοθεί οδηγίες στον οργανωτικό βραχίονα του κόμματος και των μηχανισμών των έξι υποψηφίων, ώστε οι ψηφοφόροι που δεν είναι μέλη του κόμματος να προσέρχονται στις κάλπες έχοντας για παράδειγμα έτοιμη, εκτυπωμένη από πριν την σχετική αίτηση που οφείλουν να καταθέσουν, προκειμένου να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Σημειωτέον ότι για να ψηφίσει κάποιος δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό, ούτε καν ράπιντ – η προϋπόθεση αυτή ισχύει μόνο για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις 840 εκλογικά τμήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, που θα δώσουν μία αξιόπιστη εικόνα για την έκβαση της μάχης, υπολογίζεται ότι θα δοθούν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Η μεγάλη καμπή

Η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης και μάλλον αυτό συνέβη ως ένα βαθμό απροσδόκητα, σε συνδυασμό και με τη δραματική πτυχή που έδωσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Το συγκινησιακό φορτίο από τη μεγάλη απώλεια έκανε τους ανθρώπους της παράταξης να κινητοποιηθούν και να εκφράσουν αγωνίες και ελπίδες ξανά για το μέλλον του χώρου. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μπει στην κούρσα της αρχηγίας, επιχειρώντας μία μεγάλη, ίσως και παράτολμη, επιστροφή ήταν ένα ισχυρό στοιχείο που έδωσε χρώμα στην όλη διαδικασία, είτε επειδή έβαλε σε κίνηση τους φανατικούς οπαδούς του, είτε γιατί προκάλεσε τα αρνητικά αντανακλαστικά στους φανατικούς εχθρούς του. Η διαδικασία απέκτησε ενδιαφέρον κι από το γεγονός ότι μπήκαν άλλα δύο νέα πρόσωπα στην τελική φάση της κούρσας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης. Τελικά η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε έξι δεν οδήγησε σε ευτελισμό της διαδικασίας όπως φοβήθηκαν ή εκτίμησαν κάποιοι στην αρχή, αλλά λειτούργησε θετικά για την παράταξη.

Όλα αυτά ίσως δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία εάν στο μεταξύ δεν υπήρχε μία πολύ ευνοϊκή συνθήκη: οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν ένα ΚΙΝΑΛ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή του 10%, με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να αδυνατεί την ίδια ώρα να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και να υποχωρεί. Όπερ σημαίνει ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει είτε σήμερα το βράδυ (μάλλον απίθανο), είτε στο β’ γύρο της επόμενης Κυριακής (το πιθανότερο), θα έχει την ευκαιρία να ξαναβάλει την κεντροαριστερά στον πολιτικό χάρτη σε ρόλο πρωταγωνιστή ή έστω ρυθμιστή των εξελίξεων. Εάν δεν λειτουργήσει αυτή τη διαδικασία ως αναγεννητική για τον χώρο, τότε, όπως εκτιμούν οι πλέον ψύχραιμοι, η στασιμότητα θα είναι μόνιμη με κίνδυνο να πάει ακόμα και την απειλή για την επιβίωση του ΚΙΝΑΛ.

Όσο για τις προβλέψεις για τη μάχη της αρχηγίας, οι πιο εχέφρονες αποφεύγουν τα πολλά πολλά, όπως έπραξαν άλλωστε και οι κατ’ εξοχήν «καταγραφείς» των τάσεων και των διαθέσεων της κοινής γνώμης, δηλαδή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έχουν επιλέξει εδώ και περίπου δέκα μέρες να μην δημοσιεύουν γκάλοπ.

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Οι έξι ανταγωνιστές για την αρχηγία ξεκίνησαν να ψηφίζουν.

Λίγο πριν τις 08:30 το πρωί ο Ανδέας Λοβέρδος μετέβη στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης και ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Στις 09:00 το πρωί ο Παύλος Χρηστίδης μετέβη με τη σύζυγό του και την κόρη του στο εκλογικό κέντρο στην οδό Λιοσίων 22.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Δημοτικό Αθλητικό & Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, Επταλόφου και Πειραιώς.

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Γερουλάνος αφού πέταξε τον φάκελο στην κάλπη δήλωσε τα εξής:

«Καλή μέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό. Θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν σήμερα, να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή είσαι εσύ».

"Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου", δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

"Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία σμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ' όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατιή παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα", δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

 

 

Δειτε Επισης

«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Θρήνος για τον 33χρονο που πέθανε από ναυτική φωτοβολίδα-Είχε τραυματιστεί στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Συγκλόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού-«Να μην θαφτούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη»
Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα
Το χρονικό του θανάτου του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα-Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι συγγενείς των θυμάτων της σύγκρουσης στα Τέμπη-Τι θα ζητήσουν