Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Δένδια-«Κλαίγεται σαν παιδί, θα πάρουμε ρωσικά αεροπλάνα»

Προκλητική επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ενώ στο ζήτημα των μαχητικών φάνηκε να εκβιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε προκλητικά: «στην Ανατολική Μεσόγειο δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται σα μικρό παιδί, αν δεν κλαφτεί πέντε φορές την ημέρα και δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο». 

Εντύπωση προκάλεσε και η εκβιαστική στάση του τούρκου ΥΠΕΞ προς τις ΗΠΑ ενόσω βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για προμήθεια F-16. «Εάν οι ΗΠΑ δε μας δώσουν τα F-35, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για τα ρωσικά μαχητικά SU-57 ή SU-35». 

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εμφανίζεται εκνευρισμένη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αθήνα, καθώς και τις συμμαχίες που αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή.

«Πόρτα» Μπάιντεν σε Ερντογάν

Στο μεταξύ είναι εμφανές ότι περίοδο ψυχρότητας διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσινγκτον να στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την Τουρκία να επιδίδεται σε συνεχιζόμενη ρητορική προκλήσωεν. Ούτε στη Σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη θα καταφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δει τον Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του και τελικά δε γίνεται.

«Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι έναν συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35 με αγορά νέων F-16.

Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγες ημέρες αφότου η Άγκυρα απείλησε να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή και άλλους Δυτικούς διπλωμάτες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» δέκα πρεσβευτές επειδή ζήτησαν να αποφυλακιστεί ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά. Απέσυρε την απειλή αυτήν τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι διπλωμάτες υποχώρησαν και στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικοί.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, ενώ συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας