Τετάρτη 8 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Εκτός «πακέτου» χρηματοδότησης από Κομισιόν η ελληνική υπηρεσία Euronews

  26/10/2021 17:38
Εκτός «πακέτου» χρηματοδότησης από Κομισιόν η ελληνική υπηρεσία Euronews

Εκτός «πακέτου» χρηματοδότησης από Κομισιόν η ελληνική υπηρεσία Euronews

  26/10/2021 17:38

Η διοίκηση του Euronews δεν περιλαμβάνει την ελληνική υπηρεσία στο «πακέτο» χρηματοδότησης από την Κομισιόν, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Κομισιόν δεν είναι μέτοχος του διεθνούς καναλιού Euronews και δεν συμμετέχει στις αποφάσεις που λαμβάνονται, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με πληροφορίες για κατάργηση της ελληνικής υπηρεσίας στο διεθνές κανάλι Euronews κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στην ερώτησή του, Αυστριακός δημοσιογράφος επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της εταιρείας έχει συμφωνήσει να διατηρήσει την υπηρεσία αλλά μόνο ως ιστοσελίδα από τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο βάσει αυτού του σχεδίου, οι μισοί εργαζόμενοι της ελληνικής υπηρεσίας θα απολυθούν, σημείωσε ο ίδιος, και διερωτήθηκε αν η Κομισιόν δεν έχει διάθεση στήριξης της παροχής ανεξάρτητων ειδήσεων στις εν λόγω χώρες.

Ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Μπάρκε διευκρίνισε πως «υπήρχαν σχεδιασμοί από το Euronews για παραχώρηση δικαιωμάτων (σ.σ. franchise) για τις υπηρεσίες στην ελληνική γλώσσα, και έχουμε υπόψη αυτούς τους σχεδιασμούς», πρόσθεσε όμως πως αυτό το θέμα δεν συνδέεται από την απόφαση της Κομισιόν να περιορίσει τη χρηματοδότηση στο Euronews προς όφελος άλλων προγραμμάτων στήριξης των ΜΜΕ.

«Έχουμε αποφασίσει να προσαρμόσουμε την συνεχιζόμενη στήριξή μας στο Euronews, η οποία συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, στις εξελίξεις στις αγορές και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό πληροφορείται στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

«Έχουμε καταλήξει σε νέο πλαίσιο συνεργασίας με το Euronews για τρία χρόνια και το ποσό της χρηματοδότησης έχει μειωθεί ή θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα υπάρχουν προσφορές τις οποίες το Euronews και άλλοι μπορούν να διεκδικήσουν, και αυτό γίνεται επίσης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού», σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο πως η πιο πάνω συμφωνία δεν συνδέεται με τις όποιες αποφάσεις για την ελληνική υπηρεσία.

«Η Κομισιόν δεν είναι μέτοχος του Euronews, δεν εμπλεκόμαστε στις επιχειρηματικές αποφάσεις του Euronews και δεν εμπλεκόμαστε στην απόφαση που αναφέρατε, δηλαδή την παραχώρηση δικαιωμάτων για την ελληνική υπηρεσία» εξήγησε.

Όπως είπε, βρίσκονται συζητήσεις σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως θα έχει περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον σταθμό «οι εκπρόσωποι του Euronews δεν περιέλαβαν την ελληνική υπηρεσία ως παραλήπτη ευρωπαϊκών κονδυλίων».

«Θέλουν ένα διαφορετικό μοντέλο, μοντέλο "franchise" για την ελληνική υπηρεσία» σημείωσε, και επεσήμανε πως «υπάρχουν λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε πως ένα μικρό μέρος των κονδυλίων που πάνε στο Euronews θα πάνε στον ανταγωνισμό».

Ερωτηθείς αν ουσιαστικά η Κομισιόν δεν επέμεινε για την συμπερίληψη της ελληνικής υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας το Euronews κατέθεσε «πρόταση που περιλαμβάνει πέντε επίσημες γλώσσες της Ένωσης και τα ελληνικά δεν ήταν στην προσφορά τους».

«Δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να πει σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ποιο θα πρέπει να είναι το επιχειρηματικό μοντέλο του» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η Κομισιόν δεν είναι μέτοχος του σταθμού, αν και πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν έμμεσες συνέπειες από αυτή την απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας