Παρηγορούσε τους συνεργάτες της από το νοσοκομείο η Γεννηματά-«Χάσαμε την καπετάνισσά μας»

Οδύνη. Αυτή είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, στην Χαριλάου Τρικούπη, λίγο μετά την είδηση ότι η Φώφη Γεννηματά κατέληξε στον Ευαγγελισμό το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στενοί συνεργάτες της ήταν σε σοκ. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η επιδείνωση της υγείας της θα ήταν τόσο γρήγορη. Τις προηγούμενες ημέρες, εμφάνιζε κάποια αισιόδοξα σημάδια ότι ανταποκρίνεται στις θεραπείες. Κάπως οι ελπίδες των συνεργατών της είχαν αναπτερωθεί. Ωστόσο, ελάχιστα 24 ώρα μετά η πραγματικότητα συνέτριψε κάθε ελπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Λιποθυμούσε στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε όχι ακόμη...»

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Νωρίτερα η σορός της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.

Στην Τρικούπη, επικρατούσε παγωμάρα, ο πόνος ήταν βουβός. Οι τελευταίες λεπτομέρειες έπρεπε να ρυθμιστούν. Αξιοπρεπώς, όπως επιθυμούσε η πρόεδρος του κόμματος. Όλοι εργάζονταν για να ικανοποιηθούν οι τελευταίες τις επιθυμίες. Κανείς δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι η Φώφη Γεννηματά, δεν θα ξανά περάσει την πόρτα των γραφείων της παράταξης που αγάπησε με όλη της την ψυχή. Να χαμογελάσει και να ενθαρρύνει τους συνεργάτες της, να τους δώσει την πνοή και το κουράγιο πως όλα καλά θα πάνε.

Αυτό άλλωστε έκανε από το νοσοκομείο. Την πρώτη ημέρα της νοσηλείας της θέλησε να επικοινωνήσει με τον στενό πυρήνα των συνεργατών της. Αντί να την παρηγορούν τους παρηγορούσε εκείνη. Θέλησε να τους κρατήσει ενωμένους και δυνατούς, αισιόδοξους.

Την Δευτέρα όμως, η Τρικούπη σκοτείνιασε. Στην είσοδο, δεσπόζει μια φωτογραφία της προέδρου χαμογελαστή, υπενθύμιση για όποιον μπαίνει στο κτίριο ότι ήταν πάντοτε όρθια και με χαμόγελο αντιμετώπιζε όλες τις προκλήσεις, απέναντι σε όλες τις μάχες, προσωπικές και πολιτικές. Απέξω, η σημαία μεσίστια και η πρόσοψη στα μαύρα. Η Τρικούπη πενθεί. «Χάθηκε η καπετάνισσα μας», έλεγε στενός συνεργάτης της προέδρου.

Τα νεαρότερα στελέχη του κόμματος, φορτισμένα αδυνατούσαν να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχθούν την τεράστια απώλεια. «Μας έκανε μάγκες, δεν προλάβαμε να το ανταποδώσουμε», έλεγε στέλεχος που βρισκόταν κοντά στην πρόεδρο. Όλοι είχαν από μια προσωπική ιστορία να μοιραστούν για το πως γνώρισαν την Φώφη Γεννηματά, αλλά και πως έδινε ευκαιρίες στους νέους, ήταν δίπλα τους άκουγε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Συχνά δε, τους συμβουλευόταν. Πίστευε στις ιδέες της νεολαίας και ήθελε να δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα.

Όλοι όμως ήταν περήφανοι για την πρόεδρο τους. Για το πώς κατάφερε και ένωσε και δυνάμωσε ένα κόμμα που είχε κουρελιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετοί επισημαίνουν την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της. Ακόμη και πολιτικοί της αντίπαλοι, σχολιάζουν ότι το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Η ψυχραιμία που είχε ο πολιτικός της διάλογος, οι τεκμηριωμένες προτάσεις, είναι κάτι που θα λείψουν από την πολιτική σκηνή της χώρας. Δίδασκε ήθος και αξιοπρέπεια.

Στην Τρικούπη, θέλησαν σύντροφοι, φίλοι αλλά και απλοί πολίτες να αφήσουν ένα λουλούδι στην μνήμη της προέδρου. Η είδηση του θανάτου της, προκάλεσε πανελλήνιο σοκ. «Μόλις 56 ετών», έλεγε μια κυρία που άφηνε με την σειρά της ένα λουλούδι. Βουλευτές, στελέχη του κόμματος, ακόμη και υποψήφιοι για την ηγεσία πέρασαν την γυάλινη πόρτα του κτιρίου. Όλοι με πρόσωπα σκυθρωπά, φορτισμένοι και με βαθιά θλίψη.

Για την αυριανή ημέρα της κηδείας κηρύχθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού εθνικό πένθος και γι’ αυτό η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε. Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα, οι προεκλογικές δραστηριότητες στο Κίνημα Αλλαγής ανεστάλησαν για αυτές τις ημέρες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλε τις πολιτικές του δράσεις μέχρι την κηδεία.

Στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων να ξεσπούν σε λυγμούς και να αγκαλιάζονται συγκλονισμένοι, ενώ το έδρανο που κάθονταν η Φώφη ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ήταν γεμάτο με λουλούδια.

«Λιποθυμούσε και έλεγε, όχι ακόμη»: Τι αποκάλυψε ο Γιώργος Λιάνης

Για την Φώφη Γεννηματά ως άνθρωπο και ως πολιτικό, αλλά και για τις τελευταίες της στιγμές πριν χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο, μίλησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, «τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».

Ο Γιώργος Λιάνης έκανε αναφορές και στον Γιώργο Γεννηματά και τον χαμό και εκείνου από τον καρκίνο. Συνέχισε δε λέγοντας πως η Φώφη Γεννηματά «περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα. Είναι 'άνανδρο' κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με 'σύνθημα' ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης».

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας