Τετάρτη 1 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Από το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ οι ακτιβιστές που κρέμασαν πανό κατά της Κίνας στην Ακρόπολη

  18/10/2021 08:06
Από το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ οι ακτιβιστές που κρέμασαν πανό κατά της Κίνας στην Ακρόπολη

Από το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ οι ακτιβιστές που κρέμασαν πανό κατά της Κίνας στην Ακρόπολη

  18/10/2021 08:06

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή της Ακρόπολης όταν μικρή ομάδα ακτιβιστών, όλοι τους αλλοδαποί, ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα στο μνημείο του Αγρίππα και κρέμασαν πανό.

Οι ακτιβιστές οι οποίοι ήταν από το Θιβέτ, την σημαία του οποίου και κρέμασαν στην Ακρόπολη και, το Χονγκ Κονγκ, φώναξαν συνθήματα για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Πεκίνο. Η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» ήταν άμεση με αποτέλεσμα οι τρεις ακτιβιστές να συλληφθούν ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Δείτε φωτογραφίες από το πανό και την διαμαρτυρία τους στην Ακρόπολη:

4037762551901845 image

4037762595737845 image

4037762651429845 image

4037762713361845 image

 Τι λένε οι ακτιβιστές για το περιστατικό

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Συνελήφθησαν πρωινές ώρες σήμερα (Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021), τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και σημαίες σε μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω αφού εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο προσέγγισαν το μνημείο του Αγρίππα και προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό μεγάλων διαστάσεων και δύο σημαίες, που ανέγραφαν ιδεογράμματα και φράσεις στην αγγλική γλώσσα.

»Η προσπάθεια τους ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε καθώς έγιναν αντιληπτοί από φύλακα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος τους απέτρεψε, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Ακτιβιστές για ένα «ελεύθερο Θιβέτ»

Οι ακτιβιστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες ανήκουν σε οργάνωση με όνομα «Μαθητές για ένα ελεύθερο Θιβέτ» έφεραν μαζί τους τις σημαίες του Θιβέτ, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα τους απαγορεύεται από τις κινεζικές αρχές στο Θιβέτ με τις τιμωρίες για όποιους παραβαίνουν αυτόν τον νόμο να είναι όπως λένε «σύλληψη ακόμη και βασανισμός». Την ίδια ώρα κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. πως προχώρησε στην σύλληψή τους χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που πάντως διαψεύδεται από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ακτιβιστές σύμφωνα με την οργάνωση είναι οι 18 ετών η Tsela Zoksang και η 22 ετών εξόριστη από το Χονγκ Κονγκ Joey Siu μέλη της οργάνωσης «Όχι στο Πεκίνο 2022» με δράσεις με ακτιβιστές από το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Μογγολία.

Η εν λόγω οργάνωση απαιτεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να «αντιστρέψει το λάθος της να δώσει στο Πεκίνο την τιμή να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022». Όπως λέει «παρά τις εκκλήσεις των κοινοτήτων της πρώτης γραμμής και των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΔΟΕ αγνόησε επανειλημμένα τα αποδεικτικά στοιχεία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας του λαού των Ουιγούρων, της βάναυσης και παράνομης κατοχής του Θιβέτ και της σκληρής και επιδεινούμενης καταστολής κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ».

Πηγή: protothema.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας