#MeToo στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας-Από το ΑΠΘ μέχρι το ΕΚΠΑ «ανοίγουν» στόματα

Το κίνημα metoo βοήθησε να σπάσει το τείχος της σιωπής και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπου είναι γνωστό ότι οι ιστορίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων μένουν σε επίπεδο συζητήσεων και δύσκολα ακολουθείται η οδός των καταγγελιών επωνύμως. H ύπαρξη τέτοιων περιστατικών στον ακαδημαϊκό χώρο που συνδέεται με την μάθηση μάθησης και την ελευθερία των ιδεών έχει προβληματίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όπως λένε πανεπιστημιακές πηγές «ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ακούγονται κατά καιρούς», ωστόσο οι υποθέσεις επειδή δεν γίνονται επίσημες καταγγελίες δεν φθάνουν στη δικαιοσύνη. Όπως λένε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν γίνει επίσημη καταγγελία επωνύμως».

Αναστάτωση επικρατεί στο ΕΚΠΑ, όπου φοιτήτριες στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών βρήκαν το θάρρος και κατήγγειλαν ότι καθηγητής εκμεταλλεύεται τη θέση του και παρενοχλεί σεξουαλικά φοιτήτριες. Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής ζήτησε την απομάκρυνση καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λόγω σωρείας καταγγελιών, που πάνε πίσω ακόμα και μία δεκαετία, για σεξουαλική παρενόχληση αλλά και παραβατική και σεξιστική συμπεριφορά.

Την Τρίτη, o  καθηγητής τέθηκε σε αποχή από τα καθήκοντά του, ύστερα από καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η αναστολή αυτή  θα ισχύσει έως τη σύγκληση Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο έχει ήδη παραπεμφθεί η υπόθεση του μέλους της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό).

Από τις καταγγελίες στην ΕΔΕ

Καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και παρενοχλήσεις σε φοιτήτριες του τμήματος και υπέρβαση των αποδεκτών ορίων οικειότητας είχαν ακουστεί και παλαιότερα, χωρίς να υπάρξουν κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω εκπαιδευτικός βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικής ποινής ύστερα από καταγγελίες για εκφοβισμό, αντισυναδελφική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση, που εμπεριέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό πόρισμα της ΕΔΕ.

Περί τα τέλη Ιανουαρίου, φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταγράψουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι πλήθος φοιτητριών έχουν βιώσει συμπεριφορές παρενόχλησης και έμφυλων διακρίσεων. Οι καταγγελίες δημοσιεύονται ανώνυμα, ωστόσο οι καταγγέλλουσες καλούνται, κατά προτίμηση, να υποβάλουν επώνυμα τη δήλωσή τους, προκειμένου η ομάδα που συλλέγει τις αναφορές να διερευνήσει την πιθανότητα αντίδρασης στο καταγγελλόμενο περιστατικό.

Την Τρίτη μάλιστα φοιτήτριες κόλλησαν μία λευκή χαρτί που έγραφε «Γραφείο σεξιστή».«Επιδιώκει να έχει στενή επαφή με φοιτήτριες», «Μας ζητάει φωτογραφίες με μαγιό», «Στην σχολή στο σπίτι στην γειτονιά στη δουλειά τσακίζουμε το σεξισμό την πατριαρχία και το σύστημα που τα γεννά και τα θρέφει» αναφέρουν άλλα χαρτάκια που κόλλησαν οι φοιτήτριες έξω από το γραφείο του καθηγητή.

Φοιτήτριες μιλώντας στο ΑΝΤ1 είπαν ότι φοβούνταν ακόμα και να πάνε στο μάθημά του ενώ οκαθηγητής, υποστηρίζουν, κάνει τα social media ένα εργαλείο που έκανε τις φοιτήτριες να υποφέρουν και να νιώθουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Ζήταγε φωτογραφίες με μαγιό ή και selfie με το πρόσχημα ότι χρειάζεται ταυτοποίηση για κάποια μαθήματα και ζητούσε και φωτογραφίες στον χώρο της σχολής. Επίσης, αυτό που έκανε ήταν να μην ανεβάζει στο ίντερνετ στο e-class τους βαθμούς, ούτως ώστε να αναγκάζει τις φοιτήτριες να περνάνε από το γραφείο του για να παραλαμβάνουν τους βαθμούς», δήλωσε φοιτήτρια.

Τι υποστηρίζει ο καθηγητής

Μιλώντας στο protothema.gr ο καθηγητής λέει: «Δεν πρόκειται να απαντήσω σε φήμες, αλλά είμαι διατεθειμένος να απαντήσω σε οποιαδήποτε πραγματική καταγγελία μπορεί να έχει γίνει».

Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει επίσημα καμία ενημέρωση για τις κατηγορίες και δεν είναι διατεθειμένος να πάρει θέση απέναντι σε φήμες, όπως τις χαρακτηρίζει. «Υπάρχει ένα κλίμα εναντίον μου με κάποιες κατηγορίες τις οποίες εγώ επίσημα δεν έχω λάβει. Δεν έχω καμία ενημέρωση για το τι κατηγορούμαι, πέραν από πράγματα που μεταφέρει ο φοιτητικός σύλλογος και για τα οποία δεν θα πάρω θέση, γιατί είναι φήμες».

Καταγγελίες στο ΑΠΘ

Καταγγελίες πρώην φοιτήτριας του ΑΠΘ στις αρχές του έτους ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου έδωσε το έναυσμα να «ανοίξουν στόματα που ήταν για χρόνια κλειστά».

Mετά τις καταγγελίες στο ΑΠΘ και σε άλλες σχολές οι φοιτητές συνεχίζουν, όπως φάνηκε και από το ΕΚΠΑ, τις καταγγελίες, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην ανεχθούν καθηγητές να εκμεταλλεύονται την εξουσία που τους δίνει η καθηγητική έδρα και χρησιμοποιώντας και τα social media γνωστοποιούν καταγγελίες για ανάρμοστες συμπεριφορές.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία