Αυτές είναι οι χαλαρώσεις που θα ισχύσουν από τις 14 Μαΐου στην Ελλάδα

Tις χαλαρώσεις που θα ισχύσουν στην Ελλάδα από τις 14 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Ανάμεσα σε άλλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 00:30, ενώ καταργούνται τα SMS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους 707 οι διασωληνωμένοι, 70 θάνατοι και 2.489 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Aναλυτικά τα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά στις 00:30
  • Κατάργηση αποστολής SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών και στο 13032 για τα ψώνια σε καταστήματα λιανεμπορίου
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
  • Ανοίγουν τα μουσεία
  • Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι.
  • Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, το άνοιγμα των μπαρ και οι δεξιώσεις για γάμους, βαφτίσια, με 100 άτομα ως όριο καλεσμένων.
  • Τον Μάιο η εστίαση θα συνεχίσει να λειτουργεί δίχως μουσική
  • Τον Μάιο το λιανεμπόριο θα επιστρέψει με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click in shop και click away
  • Για τα ταξίδια στα νησιά όλοι πρέπει να έχουν αρνητικά test κάθε φύσεως (μοριακά, rapid test, self test) ή να έχουν καρτέλα εμβολιασμού ή βεβαίωση ότι είχαν νοσήσει και αποθεραπεύτηκαν.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βασίλης Κικίλιας που ανακοίνωσε ότι από αύριο αίρεται η αναστολή χορήγησης των κανονικών αδειών στο υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα φτάνουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τα νησιά, ανακοινώνοντας ότι σε 19 νησιά ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, για όλους τους κατοίκους άνω των 18.

Για τους εμβολιασμούς τόνισε: «Θέλω να πάω στους εμβολιασμούς. Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 106000 εμβολιασμούς. Έχουν ήδη γίνει 3.915.568 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς. Τα 2,6 εκατ. με μία δόση και πάνω από 1,3 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13%. Το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97%. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για τον τρόπο που το ελληνικό δημόσιο προσεγγίζει τους πολίτες του.

Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση σε εμβολιασμούς ανά 100.000 πολίτες. Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, παράλληλα με το πρόγραμμα «Ελευθερία», οργανώνουμε το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», με τον καθολικό εμβολιασμό των νησιωτών, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν. Το πρόγραμμα αφορά τον καθολικό εμβολιασμό για όλους των άνω 18, με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Τα νησιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι τα εξής: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Λευκάδα, Σάμος, Νάξος, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Με βαρύ κατηγορητήριο οι 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεύθυνος οδηγός λεωφορείου στην Ελλάδα παίζει με το κινητό την ώρα διαδρομής
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία