Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στη διάθεση της Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να προβεί στις αναγκαίες συζητήσεις με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, η επίσκεψή του στη Λιβύη αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα και σηματοδοτεί την πλήρη στήριξη της ελληνική Kυβέρνησης «στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο».

«Η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης.  Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο Λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Για το ζήτημα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «[Θ]α ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ, για την ευθεία τοποθέτησή σας για το παράνομο “μνημόνιο” που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο “μνημόνιο”».

Παράλληλα, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία».

«Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του ελληνικού Προξενείου στη Βεγγάζη εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα της Λιβύης, η οποία, όπως είπε, «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιβύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, καθώς και με μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή