To Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί παράνομα μετανάστες στη χώρα

Για πρακτικές επαναπροώθησης μεταναστών και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ καλώντας την ΕΕ να ζητήσει από τα μέλη της να εφαρμόσουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. 

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «οι αιτούντες άσυλο/μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων, που χτυπήθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σε δύο ξεχωριστά περιστατικά που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2021, μεταφέρθηκαν σε νησάκι στη μέση του ποταμού Έβρου με βάρκες, αφότου είχαν κλαπεί τα τηλέφωνά τους, τα χρήματα, τα τιμαλφή και τα παπούτσια τους και εγκαταλείφθηκαν». Προσθέτει ότι στις 23 Φεβρουαρίου διασώθηκαν από το θάνατο 22 και στις 24 Φεβρουαρίου 29 πρόσφυγες/μετανάστες από τις συνοριακές μας μονάδες.

Επίσης το ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν αλλοδαποί που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας και προωθήθηκαν πίσω στην Τουρκια.

«Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, μία ομάδα 13 προσφύγων από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που απομακρύνθηκαν από καταυλισμό προσφύγων στο νησί της Λέσβου από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από τεστ COVID-19, ωθήθηκαν πίσω στη χώρα μας αφού χτυπήθηκαν και τους πήραν τα χρήματα», αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «οι επαναπροωθήσεις και οι παράνομες πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζει η Ελλάδα συστηματικά, με τη συμβολή σε ορισμένες περιπτώσεις και της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ/FRONTEX, συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Περισσότεροι από 80 χιλιάδες αιτούντες άσυλο προωθήθηκαν πίσω στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεύθυνος οδηγός λεωφορείου στην Ελλάδα παίζει με το κινητό την ώρα διαδρομής
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
NAVTEX Τουρκίας για νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο