Πέμπτη 4 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Στον Εισαγγελέα η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον καθηγητή στο Αριστοτέλειο

  21/01/2021 10:40
Στον Εισαγγελέα η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον καθηγητή στο Αριστοτέλειο

Στον Εισαγγελέα η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον καθηγητή στο Αριστοτέλειο

  21/01/2021 10:40

Η πρώτη επίσημη έγγραφη καταγγελία πρώην φοιτήτριας του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην καθηγητή της βρίσκεται πλέον στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης που διεξάγει σχετική προκαταρκτική έρευνα. Αρχικά, εστάλη στον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος με τη σειρά του τη διαβίβασε στο εισαγγελικό γραφείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλυσε τη σιωπή του και αρνείται τα πάντα ο καθηγητής στην Ελλάδα που κατηγορείται για παρενόχληση

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τη γνωστή υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης πρώην φοιτήτριας του τμήματος Γεωλογίας από πρώην καθηγητή της, ο οποίος φέρεται να αρνείται τις καταγγελίες. Από την πλευρά της, η Πρυτανεία επισημαίνει πως το ΑΠΘ δεν μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες για πειθαρχικό έλεγχο του πρώην καθηγητή, καθότι πλέον είναι συνταξιούχος και δεν ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον καθηγητή

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και οι μαρτυρίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ.

Σήμερα μίλησε στον ΑΝΤ1 για την προσωπική της εμπειρία ως φοιτήτρια του ΑΠΘ η Λίνα Τσαλτάμπαση εξηγώντας πώς τώρα μία καταγγελία έγινε αφορμή για να μιλήσουν πολλές πρώην φοιτήτριες του καθηγητή Γεωλογίας που τις παρενοχλούσε σεξουαλικά.

Η Λίνα Τσαλτάμπαση μιλώντας για τον συγκεκριμένο καθηγητή είπε πως «είχε πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά προς αρκετές φοιτήτριες, του…γούστου του. Τις προσέγγιζε είτε στα εργαστήρια, είτε στις εξετάσεις».

Περιγράφοντας τη δική της εμπειρία είπε:

«Με προσέγγισε στις εξετάσεις, μου είπε: ‘ξέρω ότι είσαι αδιάβαστη, δεν έχεις καλούς βαθμούς, πρέπει να έρθεις στο γραφείο μου’». Αφού αρνήθηκε να πάει στο γραφείο του, πήρε «3» και «κόπηκε» τρεις φορές στο ίδιο μάθημα.

«Πήγα στο γραφείο του, το αντιμετώπισα καταλυτικά. Είναι δεδομένο ότι υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση», είπε μόνο, τονίζοντας ότι τα υπόλοιπα θα τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στο αν κατήγγειλε ή όχι τότε το γεγονός, απάντησε κατηγορηματικά πως «όλοι θυμούνται ότι είχα κάνει ‘κακό χαμό’ και αναγκάστηκαν να τα ‘κουκουλώσουν’» και τόνισε πως «η Πρυτανεία λέει ότι ποτέ δεν έγιναν καταγγελίες, εγώ σας λέω ευθαρσώς ότι έκανα».

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται τώρα, όταν την περασμένη εβδομάδα και μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, μια πρώην φοιτήτρια έκανε την καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή σε ανάρτησή της, σε ομάδα των αποφοίτων στα social media.

«Υπήρξαν δεκάδες σχόλια κάτω από την αρχική ανάρτηση και κανένας δε ρώτησε για ποιον μιλάμε», είπε η Λ.Τσαλτάμπαση, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρώην φοιτήτρια επανέφερε την υπόθεση.

Η αναφορά της μάλιστα έδωσε την αφορμή στον σημερινό πρύτανη του ΑΠΘ να προσφύγει στην Εισαγγελία, ώστε να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Καταγγέλλει μάλιστα πως, «πολλές κοπέλες –θύματα, έλεγαν ότι δεν κάνουν καταγγελία, επειδή απειλούνται ότι δεν θα πάρουν πτυχίο, αναφέροντας το παράδειγμα της γυναίκας που έκανε την καταγγελία στο Facebook και η οποία σύμφωνα με την ίδια «έκανε 23 χρόνια να πάρει πτυχίο».

Οι πρώην φοιτήτριες , λέει η κ.Τσαλτάμπαση, συνειδητοποίησαν τώρα που «μαζεύτηκαν» ότι, τότε που απευθύνονταν σε άλλους καθηγητές για να καταγγείλουν τον συγκεκριμένο «έλεγαν σε όλες το ίδιο ποιηματάκι. Έλεγαν ότι μας έδινε οδηγίες και ‘θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω’. Και τώρα καταλάβαμε ότι ήταν για να μας αποπροσανατολίσουν».

Η ίδια, πάντως, θα καταθέσει σήμερα στην Ασφάλεια, όπου αποκάλυψε ότι θα κατονομάσει τρεις άνδρες που ήταν μάρτυρες της παρενόχλησης. Επόμενη θα είναι η κατάθεση της γυναίκας που έκανε την καταγγελία στο Facebook, που θα «δώσει δώσει τέσσερα ονόματα φοιτητριών».

Καταλήγοντας η κ.Τσαλτάμπαση, που είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιχειρηματιών Ελλάδος», διευκρίνισε πως είναι «διαφορετικό πράγμα η σεξουαλική κακοποίηση από τη σεξουαλική παρενόχληση», στέλνοντας το μήνυμα πως «αν μιλήσεις για την παρενόχληση, μπορείς να τη σταματήσεις».

Άλλα περιστατικά

Να σημειωθεί ότι στο γραφείο του εισαγγελέα βρίσκεται επιστολή που φέρει τις υπογραφές επτά πρώην φοιτητριών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στην οποία περιγράφονται οι καταστάσεις που βίωσαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, αλλά δεν κατονομάζεται κάποιος συγκεκριμένος καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ

Σημειώνεται πως το τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος ακολούθησε την καταγγελία της χρυσής ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, που άνοιξε τον ασκό του αιόλου, φέρνοντας στο προσκήνιο το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος / Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκαριστική καταγγελία από φοιτήτρια για κακοποίηση από καθηγητή-«Μου είπε να μην κουνιέμαι»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας