Ντόμινο καταγγελιών μετά τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου-Εισαγγελική παρέμβαση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου μετά την γενναία απόφασή της να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, πριν από 23 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε την αρχή η Μπεκατώρου-Ανοίγουν στόματα για τους Έλληνες Γουάινστιν

Όλα άρχισαν από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα υπέστη από στέλεχος της ιστιοπλοΐας το 1998. Η σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο μίλησε ανοιχτά κατά τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, και φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για μία σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού.

Λίγα 24ωρα μετά την Σοφία Μπεκατώρου προχώρησαν σε αποκαλύψεις η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ μοιράστηκε μέσω της σελίδας της στο Facebook τη δική της τραυματική εμπειρία που βίωσε σε μικρή ηλικία επισκεπτόμενη γιατρό, ο οποίος θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο.

Τελευταία χρονικά και η Νίκη Μπακογιάννη, ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, αποκάλυψε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 1996 στην Ατλάντα.

«Αυτός με κακοποίησε σεξουαλικά»-Ποιον κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου στον Εισαγγελέα

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε επίσης γνωστό πως η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, καθώς η Ομοσπονδία ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του. Ο ίδιος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης παρέπεμψαν την υπόθεση στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας.

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος μίλησε στο sports3.gr το απόγευμα του Σαββάτου αφότου έγινε γνωστό πως η Ολυμπιονίκης τον έχει κατονομάσει για την σεξουαλική της παρενόχληση.

«Ναι, πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα», ανέφερε με ήρεμη φωνή όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου», ζητώντας να μην επιμείνουν άλλο στην ερώτηση.

Παράλληλα, ο φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της τοπικής Ανατολικής Αττικής.

Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα του Σαββάτου, η ΝΔ γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου, μετά τις κατηγορίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, το όνομά του Αριστείδη Αδαμόπουλου το έχει καταθέσει η Ολυμπιονίκης στον Εισαγγελέα πριν από περίπου ένα μήνα. Η αλυσίδα της σιωπής άρχισε να σπάει όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο με καταγγελίες κατά της Ομοσπονδίας. Η ίδια κλήθηκε σε καταγγελία και δήλωσε πως ο άνθρωπος που την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ήταν αυτός.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα όλες αυτές τις ενέργειες», τονίζοντας επίσης πως «υπάρχει ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τα όσα αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αποκαλύψεις

Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θα διατάξει τη Δευτέρα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση οδηγεί τη Δικαιοσύνη να ανοίξει τη δικογραφία προκειμένου να παρακινηθούν κι άλλες αθλήτριες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση να προσέλθουν στις Αρχές και να το καταθέσουν.

Λύγισε ο πρώην σύζυγός της

Λύγισε μπροστά στην κάμερα ο πρώην σύζυγός της Σοφίας Μπεκατώρου και πατέρας των δύο παιδιών τους καθώς όπως ο ίδιος αποκάλυψε δεν γνώριζε για τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Ανδρέας Κοσματόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα είπε: «Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδα».

Και συνέχισε με τρεμάμενη φωνή: «Την έχω δει να βγαίνει πριν λίγο καιρό με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία τη ξέρω, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία».

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Tο μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ολυμπιονίκη, στην οποία τόνισε ότι βρίσκεται δίπλα της, ενώ με μήνυμα που ανάρτησε στα social media έκανε λόγο για «μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας» και συμπλήρωσε: «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε».

Παράλληλα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη «δύναμη ψυχής» της Σοφίας Μπεκατώρου ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την στήριξή του στην Σοφία Μπεκατώρου τονίζοντας πως δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά».

«Να σπάσει η ανοχή και η σιωπή»

Επίσης, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε η αθλητική ηγεσία αλλά και ο σύλλογος Ολυμπιονικών. Με δηλώσεις αλλά και με σχετικό tweet ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε θέση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και υποστήριξε πως τα όσα είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα όλα τα αθλητικά και πειθαρχικά όργανα. Τόνισε επίσης πως από εδώ και στο εξής πρέπει να σπάσει η ανοχή και η σιωπή σε τέτοια φαινόμενα και στον αθλητισμό.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή & η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει πως ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου, δηλώνοντας «συγκλονισμένη από τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οργισμένες αντιδράσεις για την Ομοσπονδία

Τις προηγούμενες μέρες όμως, οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις, όπως καταγράφτηκαν κατά εκατοντάδες στα social media, για την ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία και τον τρόπο που επέλεξε να σχολιάσει το θέμα κάνοντας λόγο για «δυσάρεστο περιστατικό» και όχι μόνο.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας ανέφερε τα εξής: «Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Πηγή: iefimerida.gr / in.gr 

Δειτε Επισης

Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»