Έτσι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα-Χωρίς ταξίδια και ρεβεγιόν

Τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση του lockdown παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε αρχικά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου. «Είχαμε μια συμπεριφορά της πρώτης εβδομάδας (σ.σ. του lockdown) πιο χαλαρή, η οποία μας φέρνει πίσω στον σχεδιασμό. Δεν είναι λογικό να ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «φαίνεται ότι θα πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, πρώτα με δραστηριότητες χαμηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή από τα σχολεία και το λιανεμπόριο». Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα σχολεία, ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία χθες επισήμανε ότι η απόφαση για το άνοιγμα των μονάδων είναι στα χέρια της επιστημονικής επιτροπής.

Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την ανάγκη «να τηρούμε όλοι τα μέτρα», όσο διαρκεί το lockdown, «προκειμένου να πέσει το φορτίου και να μην υπάρχει κίνδυνος ταχείας διασποράς στην επόμενη φάση».

Στο στάδιο της άρσης του lockdown, «όταν θα επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας, δεν θα είναι ίδια τα πράγματα όπως πριν. Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας μετά από συγκεκριμένη ώρα. Ολα αυτά είναι στο τραπέζι» σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τη δυνατότητα μετακινήσεων από νομό σε νομότα Χριστούγεννα, ερωτηθείς για ανθρώπους που θέλουν να δουν τους δικούς τους, ο κ. Πέτσας είπε:«Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. […] Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το σχέδιο είναι να ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές. Σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ). Θα τηρούμε φυσικά αποστάσεις και περιορισμούς ατόμων όταν μιλάμε για τα εστιατόρια».

Χθες εξάλλου ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το ίδιο θέμα τόνισε πως δεν είναι μόνο το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά το 2020, αλλά όλο το έτος, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, ώστε να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.
 
«Πιθανή η επίταξη ιδιωτών ιατρών»
 Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας κλήθηκε να απαντήσει για το χαμηλό ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών για στελέχωση «μάχιμων» θέσεων του ΕΣΥ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σχετικά:

«Υπάρχει και η λύση της επίταξης των ιδιωτών γιατρών. Θέλουμε συμμάχους τους γιατρούς. Το πώς διαχειριζόμαστε τους πόρους είναι ευθύνη του υπ. Υγείας. Αυτό κατανέμει τις δυνάμεις σε όλη την επικράτεια για να νικήσει τον πόλεμο. Αν δεν βρίσκουμε τις αναγκαίες ειδικότητες, τότε θα προχωρήσουμε και στους ιδιώτες γιατρούς, πέρα από τις κλινικές»
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Θρήνος για τον 33χρονο που πέθανε από ναυτική φωτοβολίδα-Είχε τραυματιστεί στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Συγκλόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού-«Να μην θαφτούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη»
Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα
Το χρονικό του θανάτου του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα-Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι συγγενείς των θυμάτων της σύγκρουσης στα Τέμπη-Τι θα ζητήσουν
«Η φωτοβολίδα του διέλυσε το συκώτι»-Η μαρτυρία της μητέρας του 33χρονου Μανώλη που σκοτώθηκε
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρός 33χρονος από έκρηξη ναυτικής φωτοβολίδας
Εξελίξεις στην υπόθεση Όλιβερ-Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου