Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάμος, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Σμύρνη

Τις πληγές της μετρά η Σάμος μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.
 
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 30-10-2020.
 
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, ήτοι από την 30-10-2020 και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα Ρίχτερ, γέφυρα φιλίας… Όταν οι σεισμοί έφεραν κοντά Ελλάδα και Τουρκία
 
Πάνω από 60 μετασεισμοί
Στο μεταξύ, πάνω από 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί ήδη, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι περισσότεροι να έχουν μεγέθη 3 με 4 Ρίχτερ. "Είναι η φυσιολογική ροή της μετασεισμικής ακολουθίας και περιμένουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε το νου μας για έναν ισχυρό μετασεισμό κόντά στα 6 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το νησί της Σάμου και έχει μικρό εστιακό βάθος, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ αισθητοί στο νησί ακόμη και αν είναι 3 ή 4 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες" είπε στο protothema.gr ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
 
Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 
Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.
 
Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου.
 
Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του εκτός από τα  δυο νεκρά παιδιά  και 19 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
 
Αλλά και μεγάλες καταστροφές κυρίως σε παλιά κτίρια, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπήρξε και η κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Έχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους. Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανέπνεες για την Κλαίρη και η Κλαίρη για σένα»-Τα δύο παιδιά βρέθηκαν αγκαλιασμένα
 
Εκτός από τις καταστροφές και την απώλεια των δυο μαθητών, ο εγκέλαδος προκάλεσε και τσουνάμι, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.  «Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπήσει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση» είπε στο protothema,gr ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι. πολλοί από τους καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη διανυκτέρευσαν μέσα στα καταστήματά τους, καθώς πολλά από αυτά έχουν γεμίσει νερά από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό και δεν μπορούν να ασφαλίσουν με τις πόρτες να έχουν υποστεί ζημιές.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ είναι ικανό να δώσει τσουνάμι και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς κρίσιμες είναι οι πρώτες 48ωρες για την εξέλιξη του φαινομένου. Και η μέχρι στιγμής μετασεισμική ακολουθία δείχνει μια φυσιολογική ροή, αλλά όλοι περιμένουν, όπως έχουν πει έναν ισχυρό μετασεισμό.
 
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Σμύρνη
Στους 26 οι νεκροί και στους 885 οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό στη Σμύρνη, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι 15 άνθρωποι είναι στην εντατική. 

Σε ομιλία του στο 7ο Έκτακτο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αμέσως μετά τον σεισμό οι Υπουργοί και βουλευτές του έτρεξαν να βοηθήσουν τους πολίτες της Σμύρνης. “Πρώτα ο Αλλάχ θα φτιάξουμε νέα σπίτια στους πολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους στο σεισμό και θα τους τα παραδώσουμε”.

Ο σεισμός στη Σάμο «χτύπησε» την Τουρκία
Τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει τουλάχιστον 100 ανθρώπους από τα συντρίμμια μέχρι στιγμής, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ. Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης είχαν ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί σε οκτώ κτίρια στην Σμύρνη την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται σε εννέα άλλα, πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι έχει αρχίσει η αποτίμηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια.
Στο κεντρικό τμήμα της Σμύρνης τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να σώσουν μια μητέρα και τα τέσσερά της παιδιά από τα ερείπια κτιρίου. Κάτοικος της Σμύρνης, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι και οι δυο γονείς της εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίου. "Δεν μπόρεσα να έχω νέα τους. Δεν μπόρεσα να έχω νέα τους", δήλωσε η γυναίκα στο Reuters, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες να φτάσουν σε αυτούς σωστικά συνεργεία.
 

Πηγή: Πρώτο Θέμα / iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»