«Διέλυσε» την Θεσσαλία στο πέρασμά του ο Ιανός-Αγωνία για τους αγνοούμενους

Δύσκολες ώρες περνά η Θεσσαλία μετά την επέλαση του κυκλώνα Ιανού από την περιοχή. Όπως αποδείχθηκε ο φονικός κυκλώνας δημιούργησε στην περιοχή τα περισσότερα προβλήματα με τους κατοίκους στην Καρδίτσα να βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
 
Η καταστροφική κακοκαιρία άφησε πίσω της δύο νεκρούς, ενώ το θρίλερ συνεχίζεται για τους δύο αγνοούμενους στην περιοχή Μουζάκι με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν κυριολεκτικά μάχη με το χρόνο.
 
Μια γυναίκα στα Φάρσαλα και ένας άνδρας στην Καρδίτσα ήταν τα θύματα του Ιανού, ενώ όλες οι έρευνες της Πολιτικής Προστασίας εστιάζονται στους δύο αγνοούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρό το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Κρήτη-Ποτάμια οι δρόμοι και διακοπές ρεύματος


Η ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στον οικισμό Βασιλί, ενώ ο 63χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή κοντά στο νοσοκομείο στην πόλη της Καρδίτσας.
 
Αυτή την ώρα ο Ιανός «χτυπάει» την Κρήτη με το Ηράκλειο να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, ενώ την Παρασκευή «σφυροκόπησε» τα νησιά του Ιονίου.
 
Κυβερνητικό κλιμάκιο έχει ήδη μεταβεί στην Καρδίτσα και τη Λάρισα ενώ ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε ήδη την Κεφαλονιά και αναμένεται να μεταβεί στη Ζάκυνθο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονιστικά βίντεο από επιχειρήσεις διάσωσης σε Βόλο και Καρδίτσα

Στο σκοτάδι η Καρδίτσα
Η πόλη της Καρδίτσας είναι πλημμυρισμένη και από χθες το πρωί καταστηματάρχες και κάτοικοι προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη ζημία στις περιουσίες τους. Το κέντρο της πόλης μέχρι το βράδυ του Σάββατο εξακολουθούσε να είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, όπως και αρκετές περιοχές.
 
«Η καταστροφή στη νοτιά Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη που προκάλεσε το σύστημα και τα άλλα συστήματα που εξελιχτήκαν τις τελευταίες μέρες. Βασικός λόγος ήταν η συνάντηση δυο συστημάτων με διαφορετικές θερμοκρασίες, του Ιανού κι ενός αλλού συστήματος, που έγινε στην ημιορεινή περιοχή της νότιας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται δε από μικρές υδρολογικές λεκάνες που αποφορτίζουν το νερό στα ποταμιά του Πάμισου του Σοφαδίτη, αλλά του Πορταϊκού πόταμου» εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ευθύμης Λέκκας.


«Υπολογίζουμε ότι περίπου 2,5 εκατ. όγκοι νερού κατέκλυσαν την πεδινή περιοχή με τεράστιες ζημιές στην αγροτική περιοχή, αλλά και στις οικιστικές περιοχές και μέσα στην Καρδίτσα. Το νερό έφτασε σε ορισμένα σημεία και το 1 μέτρο, δεν μπορούσαν οι ποταμοί να αποφορτίσουν το νερό στην κανονική τους όχθη και το νερό διοχετεύτηκε μέσα στην πόλη της Καρδίτσας» επισήμανε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχουν τηλέφωνα, δεν υπάρχουν δίκτυα υδροδότησης, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Η πόλη βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι, θα ζήσει δύσκολες στιγμές. Τουλάχιστον 5.000 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει» ανέφερε ο ίδιος.
 

«Θα αντιμετωπίσουμε τεράστια διαδικασία ανάκαμψης της πόλης. Από αύριο (Κυριακή) θα γίνει τεράστια επιχείρηση των συνεργείων για τις καταγραφές. Με ανησυχεί παρά πολύ ότι μέσα σε μια κρίση του κοροναϊού οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης των μέτρων, όποτε η Καρδίτσα και οι όμορες περιοχές είναι στο στόχαστρο όχι μόνο της πλημμύρας, αλλά και της δεύτερης κρίσης του κορωνοϊού. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, ακόμα και στις βασικές ανάγκες στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Επιχειρήσεις διάσωσης σε όλη την Ελλάδα-Πρωτοφανείς καταστροφές σε υποδομές και σπίτια

 
«Έγινε η Θεσσαλία θάλασσα»
«Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα». Αυτά δήλωσε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σήμερα αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
 

Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας: «Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις». Επίσης ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, κάνοντας λόγο για μια σειρά συντονισμένων δράσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στον Αλμυρό-Το χτύπημα του κυκλώνα από ψηλά

Τα Φάρσαλα «πνίγηκαν» στη λάσπη
Ανυπολόγιστες ήταν οι ζημιές που αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας στα Φάρσαλα. Από τη σφοδρή βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να καταστρέψουν σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό, ενώ όλη νύχτα οι αρχές απεγκλώβιζαν ανθρώπους που κινδύνευσαν να πνιγούν.
 
Ακόμη και την άσφαλτο μετακίνησαν τα ορμητικά νερά από τους χειμάρρους που ήρθαν από διάφορες πλευρές περιμετρικά του χωριού.

Δεκάδες είναι τα αγροτικά μηχανήματα που καλύφθηκαν από νερά, οι ιδιοκτήτες των οποίων προσπαθούσαν από νωρίς το πρωί να δουν τι έχει απογίνει η περιουσία τους.
 
Η ορμή του νερού ήταν τόσο δυνατή που έριξε και τις σιδερένιες πόρτες σχεδόν σε όλες τις αυλές των σπιτιών, στο Βασιλί Φαρσάλων. Στους τοίχους των σπιτιών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, φαίνεται το ύψος που έφτασε το νερό.
 
Οι κάτοικοι των Φαρσάλων και των γύρω χωριών, μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καθαρίσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, και να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί. Με φτυάρια στα χέρια προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες από τα σπίτια τους. Πολλοί εξ αυτών δεν ξέρουν πού θα περάσουν την αποψινή νύχτα, αφού τα σπίτια τους δεν είναι κατοικήσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νεκροί, αγνοούμενοι, καταστροφές, διαλυμένοι δρόμοι… Τι άφησε πίσω του ο Ιανός

«Ο κάμπος είχε μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη»
Κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του ΓΓ του υπ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, επισκέφθηκε την περιοχή των Φαρσάλων, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από την έντονη κακοκαιρία και την δυνατή βροχόπτωση.
 
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει και τον δήμο Φαρσάλων σχετικά με τις υποδομές και τις βλάβες που έχει υποστεί, αλλά κυρίως τους πολίτες τις επιχειρήσεις και ιδίως ο αγροτικός κόσμος που ξεκινάει την συγκομιδή της σοδειάς υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή».

Αναφορικά με το μέγεθος το προβλήματος από τις ζημιές ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι εικόνες που αντίκρισε ήταν πραγματικά συγκλονιστικές, σημειώνοντας πως «ο κάμπος είχε μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και δεύτερος νεκρός από την φονική κακοκαιρία στην Ελλάδα-Αγνοείτο στην Καρδίτσα

Άμεσα οι αποζημιώσεις
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία προς τους πληγέντες τονίζοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει μια σειρά μέτρα τα οποία είναι δείγμα για το πως αντιμετωπίζει την κατάσταση με το εύρος των μέτρων που πιάνει πολλούς τομείς».
 
Όπως περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών για τους 6 επόμενους μήνες για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα αναστέλλεται η καταβολή εισφορών και δόσεων στην Εφορία, για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος για ανάσα».
 
Παράλληλα είπε ότι ισχύει το πάγιο βοήθημα για αποκατάσταση πρώτων αναγκών που είναι 600 ευρώ κάθε νοικοκυριό,ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για αποκατάσταση οικοσκευών.
 
Αναφορικά για τις αποζημιώσεις των αγροτών, είπε ότι ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει γρήγορα ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες χωρίς να ακολουθηθεί η πολύπλοκη διαδικασία, αλλά με την στήριξη από το υπ. Οικονομικών.


Επίσης ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι θα προχωρήσει η στεγαστική συνδρομή όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ επισήμανε ότι υπ. Οικονομικών σε συνεργασία και με την Ένωση Τραπεζών εξασφάλισε την αναστολή των δόσεων σε τραπεζικά ιδρύματα.
 
Μεταξύ άλλων μιλώντας για τις επιχειρήσεις ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι επιχείρησες θα μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ μιλώντας για τα αίτια των ζημιών είπε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάτσουμε να δούμε όχι μόνο τι έφταιξε, αλλά να δούμε τι θα χρειαστεί να κάνουμε ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο φαινόμενο».
 
Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μία νεκρή και δύο αγνοούμενοι από τον φονικό Ιανό-Εκκενώθηκαν χωριά (vid&pics)

Δειτε Επισης

Υποδύθηκαν τους αστυνομικούς και μπούκαραν σε σπίτι-Έδεσαν γυναίκα κι έφυγαν με πάνω από 100.000€
Δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο η Ολυμπιακή Φλόγα αλλά ξεκίνησε το ταξίδι της
Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον αστυνομικό
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Τραγωδία στον Πειραιά… Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου-«Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε» (pics)
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκινά το ταξίδι της για το Παρίσι
Με Παπανώτα, Αντώναρο και Μάριο Αθανασίου η λίστα των 35 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ