Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Ελλάδα-Τα 15 μέτρα προστασίας των μαθητών

Επέκταση του ολοήμερου σχολείου με δυνατότητα διδασκαλίας περισσότερων μαθητών Δημοτικού, υποχρεωτική χρήση μάσκας και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία είναι μερικά από τα μέτρα που συγκροτούν το σχέδιο δράσης του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν 15 μέτρα αυξημένης προστασίας, οι εξειδικευμένες οδηγίες θα αποσταλούν στα σχολεία και θα γίνει και ειδική εκπαίδευση πρωτίστως στους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού για τη σωστή χρήση μάσκας, όμως η ακριβής ημερομηνία για το πρώτο σχολικό κουδούνι συνεχίζει να εκκρεμεί.

Την 1η Σεπτέμβρη θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία, με υπουργείο Παιδείας και ειδικούς να παρακολουθούν στενά αλλά και με κάποια ανησυχία τον αριθμό των κρουσμάτων που καλπάζει τις τελευταίες εβδομάδες.
 
Η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την παρουσίαση του σχεδίου απευθύνθηκε ειδικά στους γονείς, καλώντας τους να συμβάλουν στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας εντός του σχολείου ενώ ζήτησε όσες οικογένειες είναι ακόμα διακοπές να επιστρέψουν στην οικία τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα, ζήτησε να εγγράψουν τους μαθητές στο ολοήμερο πρόγραμμα ώστε να μη βρίσκονται σε επαφή με τους παππούδες τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», σημείωσε η κ. Κεραμέως.
 
Το συνολικό σχέδιο του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει 15 σημεία:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου εκπαιδευτικοί και μαθητές θα φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα. Η χρήση της συνιστάται και στους εξωτερικούς χώρους εφόσον παρατηρείται συνωστισμός, ενώ είναι υποχρεωτική για όσους κυκλοφορούν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι μαθητές δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και της γυμναστικής.
Παρατηρήσεις:
Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει δωρεάν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μάσκες πολλαπλών χρήσεων. Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε το κονδύλι ύψους 6,2 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στους δήμους και αφορά την πρώτη φάση διάθεσης δύο τεμαχίων ανά άτομο. Στη συνέχεια θα διατεθεί και τρίτη μάσκα.
 
Ο ΕΟΔΥ θα αποστείλει στα σχολεία ειδικές οδηγίες για περιπτώσεις μαθητών που εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, όπως μεταξύ άλλων παιδιά με έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, παιδιά με συμπεριφοριακές διαταραχές, παιδιά με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό νόσημα που τα εμποδίζει να βγάλουν τη μάσκα μόνοι τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρέχεται προμετωπίδα.
  1. Επιμόρφωση της σχολικής κοινότητας: Επικαιροποιημένες οδηγίες, ενημερωτικά βίντεο αλλά και πραγματοποίηση συνεδριών σε μαθητές από εκπαιδευτικούς και ιατρούς θα παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση των κανόνων της υγιεινής εντός του σχολείου.
  2. Καθαριότητα: Τα σχολεία θα είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικά και σαπούνι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά εκπαιδευτικοί και μαθητές, καθώς το πλύσιμο των χεριών θεωρείται μείζον μέτρο για τον περιορισμό του κορονοϊού. Παράλληλα, τα σχολεία εξοπλίζονται με 9.474 καθαρίστριες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι πλήρους απασχόλησης ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Ο καθαρισμός θα γίνεται δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος και μετά το πέρας του.
  3. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι: Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν σε σχολεία δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιπτώσεις που κρίνουν ότι χρήζουν επέμβασης
  4. Διαλείμματα: Εκ περιτροπής και ξεχωριστά για τα τμήματα και τις τάξεις θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα ώστε να μη συγχρωτίζονται οι μαθητές διαφορετικών τμημάτων μεταξύ τους. Τα διαλείμματα θα γίνονται διαφορετικές ώρες και αναμένονται οδηγίες σχετικά με το σχεδιασμό.
  5. Κυλικεία: Με αλλαγές θα επανέλθει η λειτουργία των κυλικείων στα σχολεία, τα οποία, σημειώνεται, ότι δεν λειτούργησαν καθόλου κατά τον περασμένο Μάιο.
  6. Σχολικοί εορτασμοί: Τέλος στις μεγάλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή όλων των τάξεων ενός σχολείου σε σχολικές γιορτές. Ο εορτασμός θα γίνεται μέσα στην τάξη, ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.
  7. Μαθητικοί διαγωνισμοί: Θα πραγματοποιούνται διαγωνισμοί με τους μαθητές να φορούν καθ’ όλη τη διάρκειά τους μάσκα.
  8. Εκδρομές: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι εκδρομές για τους μαθητές καθώς και η συμμετοχή τους σε συνέδρια.
  9. Επισκέψεις: Στον αντίποδα, επιτρέπονται οι περίπατοι και οι επισκέψεις, όμως θα υλοποιούνται ανά τμήμα. Κάθε τμήμα θα μπορεί να διοργανώσει επίσκεψη σε κάποιο μουσείο ή δημόσιο κτίριο.
  10. Αθλήματα: Αναβάλλονται τα σχολικά πρωταθλήματα, προτείνεται όμως η άσκηση σε εξωτερικό χώρο σε μικρές ομάδες, των οποίων η σύνθεση δεν θα αλλάζει.
  11. Εργαστήρια: Οι ομάδες των παιδιών θα είναι συγκεκριμένες και θα πραγματοποιείται καθαρισμός των υλικών και του εξοπλισμού μετά τη χρησιμοποίησή τους.
  12. Μάθημα Πληροφορικής: Η χρήση των υπολογιστών επιτρέπεται, όμως το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.
  13. Μουσικά όργανα: Προσεκτικός καθαρισμός σε όλα τα όργανα, ενώ στην περίπτωση πνευστών οργάνων η απόσταση θα είναι τουλάχιστον τρία μέτρα.
  14. Ατομικό παγούρι: Το υπουργείο Παιδείας προτείνει τη χρήση ατομικού παγουριού σε κάθε μαθητή και προσφέρει δωρεάν σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού, ύστερα από συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Τι θα ισχύσει για τις απουσίες: Ο μαθητής θα πρέπει να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση σε περίπτωση που νοσεί ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του, αλλά και στην περίπτωση που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα.


Το χρονοδιάγραμμα
1η Σεπτέμβρη: Ανάληψη υπηρεσίας από εκπαιδευτικούς. «Κλειδώνει» η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων. Ξεκινάει το Μεταλυκειακό έτος Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ

7 Σεπτέμβρη: Ενδεχόμενη ημερομηνία για έναρξη μαθημάτων. Εναρξη επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για Γενικά Λύκεια και Ελληνες του εξωτερικού

15 Σεπτεμβρίου: Ξεκινάει η λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

24 Σεπτεμβρίου: Εναρξη επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ

1-30 Σεπτεμβρίου: Ολοκλήρωση εργαστηριακών μαθημάτων προηγούμενου εξαμήνου για τα ΙΕΚ

5 Οκτωβρίου: Εναρξη λειτουργίας νέας χρονιάς για ΙΕΚ

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή