Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Διπλωματικό παρασκήνιο για αποκλιμάκωση-Αμοιβαία αποχώρηση πολεμικών πλοίων

  25/07/2020 20:18
Διπλωματικό παρασκήνιο για αποκλιμάκωση-Αμοιβαία αποχώρηση πολεμικών πλοίων

Διπλωματικό παρασκήνιο για αποκλιμάκωση-Αμοιβαία αποχώρηση πολεμικών πλοίων

  25/07/2020 20:18
Από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται ότι συνοδεύεται η κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε απόσυρση κάποιων εκ των πολεμικών πλοίων, που είχε μέχρι το απόγευμα ανοιχτά του Καστελόριζου μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας.
 

Υπενθυμίζεται, πως από την περασμένη Τρίτη, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε αιφνιδίως τη Navtex, με την οποία δέσμευε θαλάσσια περιοχή, νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Πάφου, για διεξαγωγή ερευνών από το Oruc Reis, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα στέλνοντας πολεμικά πλοία στο νότια Αιγαίο.

Σύμφωνα με ελλαδικές στρατιωτικές πηγές, από το απόγευμα παρατηρήθηκε η αποχώρηση, μερικών εκ των τουρκικών πλοίων, που βρίσκονταν στην περιοχή και τα οποία φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να επιστρέφουν σε τουρκικά λιμάνια.

Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, σημειώνουν ότι η κίνηση των τουρκικών πλοίων, συνοδεύτηκε ή θα συνοδευθεί από αντίστοιχη κίνηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η αμοιβαία αποκλιμάκωση, εκτιμάται ότι είναι απότοκο διπλωματικών πρωτοβουλιών. Υπενθυμίζεται, ότι και την περασμένη Τετάρτη οι πληροφορίες που τελικά επιβεβαιώθηκαν, ήθελαν την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να αναλαμβάνει πρωτοβουλία και να επικοινωνεί τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Μέρκελ κατάφερε με αυτό τον τρόπο να συμβάλει την ύστατη την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.  

Στο μεταξύ, αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανικού της Αττάλειας παραμένει το Oruc Reis, που δεν έχει αποπλεύσει προς την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας