Βίντεο: Η «μάχη» με τα τούρκικα αλιευτικά στη Λέρο

Την προκλητικότότητα των τούρκων ψαράδων που δεν διστάζουν να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μέχρι του σημείου να πυροβολήσουν εναντίον των Ελλήνων αλιέων αποτυπώνουν βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Καθημερινή. 

Όπως φαίνεται από τα βίντεο, τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.  Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν αρκεί πάντα για να παρεμποδίσει την προσέγγισή τους. 

Την ίδια ώρα οι ψαράδες της Λέρου εκφράζουν την αγωνία τους  μετά την αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων αλιέων που κορυφώθηκε την Κυριακή όταν πυροβόλησαν κατά Ελλήνων συναδέλφων τους.

«Σε αυτή την κατάσταση απειλούνται τα σπίτια μας. Έχουν φτάσει στα 200 μέτρα από τη Λέρο. Από τη στιγμή που οπλοφορούν όλο και κάποιος φόβος υπάρχει» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου, Χρήστος Τσακιργιός.

Όπως είπε «οι παραβιάσεις έχουν ενταθεί εδώ και 20 ημέρες. Έχουν έρθει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί μας σε μια περίοδο που οι μηχανότρατες οι δικές μας είναι κλειστές». «Εμείς προστατεύουμε τη θάλασσα και έχουμε τους Τούρκους να τα λεηλατούν όλα» συμπλήρωσε ο κ. Τσακιργιός προσθέτοντας ότι «μιλάμε για 15 μηχανότρατες μόνο στην περιοχή μας γύρω από τη Λέρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο το παράπονο των ψαράδων στο ακριτικό νησί δεν έχει να κάνει με το Λιμενικό που «κάθε φορά προσπαθούν να τους απωθήσουν προς την Τουρκία» αλλά «από την κυβέρνηση. Μιλήσαμε το πρωί με τον κ. Σαντορινιό που θα στείλει δύο σκάφη περαιτέρω».

Το επεισόδιο της Κυριακής δεν ήταν το μοναδικό καθώς, όπως περιέγραψε ο κ. Τσακιργιός, «πριν μια εβδομάδα ήμουν στο Φαρμακονήσι. Καθώς σήκωνα παραγάδια (σ.σ. ένα τουρκικό σκάφος) με είχε στη μέση του σκάφους να με εμβολίσει και επενέβη το πλωτό του λιμενικού 20 μέτρα πριν να έχουμε ατύχημα».

Σε ένα άλλο περιστατικό που μετέφερε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των αλιέων της Λέρου «επειδή ελληνικό αλιευτικό προσπάθησε να διώξει τούρκικο σκάφος, αυτοί μαζεύτηκαν 2-3 και προσπάθησαν να του πάρουν τα εργαλεία».

Όσον αφορά το επεισόδιο της Κυριακής ο κ. Τσακιργιός εξήγησε ότι συνέβη μέχρι να έρθει στο σημείο το πλωτό του Λιμενικού και όταν ο Έλληνας ναυτικός προσπάθησε να προστατεύσει τα εργαλεία του. «Τότε σε απόσταση αναπνοής έκανε κράτει ο Τούρκος ψαράς και εκεί έπεσαν οι πυροβολισμοί» κατέληξε ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου.

Δειτε Επισης

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία