Στα λευκά η Αθήνα-Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Μπάρμπαρα

Tην πορεία της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» αποτυπώνει η ΕΜΥ στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων που εξέδωσε.

Σύμφωνα με αυτό, νέες χιονοπτώσεις αναμένονται στην Αττική και σε χαμηλό υψόμετρο, ενώ στο «μάτι» της κακοκαιρίας θα βρίσκονται και οι περιοχές:

Ανατολική Μαγνησία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά καθώς και οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. 

 

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

1) Σήμερα Δευτέρα (6/2) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (7/2) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. 

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες). 

 

Θυελλώδεις άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (7/2) σταδιακά θα εξασθενήσουν. 

 Νέο γύρο χιονοπτώσεων βλέπουν οι μετεωρολόγοι

Νωρίτερα, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος - διευθυντής ερευνών στο meteo.gr δήλωσε στο iefimerida.gr ότι μετά από ένα διάστημα ύφεσης των φαινομένων στην Αττική το μεσημέρι, σήμερα, «εκτιμούμε ότι θα έχουμε νέα έξαρση από το απόγευμα και το βράδυ, ίσως και τη νύχτα».

Αυτό, προσέθεσε, «σημαίνει ότι θα έχουμε προβλήματα σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου και στις μετακινήσεις τόσο σήμερα όσο και αύριο, Τρίτη. Η κατάσταση, φυσικά, με την “Μπάρμπαρα” είναι πιο διαχειρίσιμη συγκριτικά με την περσινή κακοκαιρία “Ελπίς”». 

 

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη, ίσως και την Πέμπτη σε κάποιες περιοχές. «Τα φαινόμενα όμως θα είναι ασθενέστερα και με μικρότερη διάρκεια. Εντός Λεκανοπεδίου πιστεύουμε ότι θα έχουμε χιόνια έως Τετάρτη. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η Βοιωτία και η Φθιώτιδα, καθώς οι έντονες χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη, με συνέπεια να παραμείνει υπό πίεση η Εθνική Οδός» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του με τίτλο «Πυκνές χιονοπτώσεις - Εκτεταμένες χιονοστρώσεις», αναφέρει πως «τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για τον Νομό Αττικής δείχνουν ότι θα κορυφωθεί αυτή η χιονοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που, σε συνδυασμό με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, θα οδηγούν και σε αξιόλογες χιονοστρώσεις τοπικά μεγάλου πάχους. Μεγάλη προσοχή από όλες και όλους!».

Βήμα βήμα η πορεία των χιονοπτώσεων

Το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσίασε το πρωί αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Αρχικά, ανήρτησε έναν χάρτη που δείχνει το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και σε τμήμα της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από το απόγευμα της Κυριακής 5/2 έως και την Τετάρτη 7/2:

Πιο αναλυτικά:

- Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 - 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 - 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν έως και 10  εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του Λεκανοπεδίου.

- Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 - 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

- Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας, όπου αναμένονται έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 - 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. 

Πηγή: Iefimerida 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία