Τι ψάχνουν ορκωτοί λογιστές και οικονομική αστυνομία στην Κιβωτό-Το μυστήριο της θυρίδας

Πιάνουν δουλειά από σήμερα οι ορκωτοί λογιστές με σκοπό τον εσωτερικό διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ζητούσε μέσα από την ιστοσελίδα της και τα social media οικονομική βοήθεια, ακόμα και για πληρωμές λογαριασμών. ενώ είχε ετήσιο πλεόνασμα τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Πολλές είναι οι καταγγελίες πολιτών που θέλησαν να ενισχύσουν το έργο της «Κιβωτού» με ρουχισμό ή τρόφιμα, τα οποία οι ιθύνοντες των δομών αρνήθηκαν επανειλημμένα, λέγοντας ότι χρειάζονται χρήματα. Πρώην τρόφιμοι αποκάλυψαν ότι τους έβαζαν να καίνε τα ρούχα που προσφέρονταν ως δωρεές.

Χθες Πέμπτη συνεδρίασε για τρεις ώρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ, με τη νέα πρόεδρο, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία έχει παραλάβει τα πρώτα στοιχεία από γυναίκα που ήταν μέλος στο προηγούμενο Δ.Σ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο εξελίξεων, έφοδος στη Κιβωτό-Άδειασε άρον άρον η μυστική θυρίδα

Ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τη ΜΚΟ

Σύμφωνα με το Star, οι ορκωτοί λογιστές πιάνουν από σήμερα Παρασκευή δουλειά, ώστε να ελέγξουν όλα τα οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή πήρε ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο της θυρίδας της «Κιβωτού», που βρισκόταν σε υποκατάστημα τράπεζας, στην Αθήνα.

Το περιεχόμενο της θυρίδας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο φαίνεται πως η πρεσβυτέρα δεν έκλεισε τη συγκεκριμένη θυρίδα, αλλά φρόντισε να ενημερώσει άλλη τράπεζα ότι θα ανοίξει νέα θυρίδα. Πάντως, στον λογαριασμό της Κιβωτού στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα φέρεται να διατηρούνταν ένα ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε το Mega και το “Live News”, για την εισροή χρημάτων στην «Κιβωτό του Κόσμου», την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ και μόνο το 2021, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε επιχορήγηση 70.000 ευρώ.

Οι λογαριασμοί της Κιβωτού είναι στο όνομα της πρεσβυτέρας και της μητέρας του π. Αντώνιου

Στο πλαίσιο της έρευνας της οικονομικής αστυνομίας στα οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ότι η Κιβωτός του Κόσμου ανήκε κατά το ήμισυ στην πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, ενώ το υπόλοιπο 50% της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο.

Οι δύο γυναίκες φέρεται να ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν και χρήματα από τους λογαριασμούς, ενώ ο πατέρας Αντώνιος δεν φαίνεται να εμφανίζεται πουθενά ως εταίρος της ΑΜΚΕ.

Διόρισε τρεις δικηγόρους ο π. Αντώνιος

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πατέρας Αντώνιος έχει ήδη προχωρήσει σε διορισμό συνηγόρων, δίνοντας ήδη εντολή εκπροσώπησής του στους ποινικολόγους Θρασύβουλο Κονταξή, Αναστάσιο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο πατέρας Αντώνιος φιλοξενείται σε σπίτι στελέχους της δομής, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του φέρεται να δηλώνει πως «δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Μόνο το 2022, πατέρας 9χρονου παιδιού κατέθεσε μήνυση στις 21 Ιανουαρίου στο Α.Τ. Κολωνού για κακοποίηση του παιδιού του από παιδαγωγούς, η οποία εκκρεμεί.

Μια μητέρα τριών παιδιών έχει υποβάλλει δύο μηνύσεις. Η πρώτη έγινε στις 30 Απριλίου 2022 στο Α.Τ. Ομονοίας και η δεύτερη στις 15 Μαΐου 2022 στο Α.Τ. Ομονοίας. Και οι δύο μηνύσεις αφορούν κακοποιήσεις.

Έβλεπαν σημάδια στα κορμιά των παιδιών

Μία μάρτυρας που είναι φίλη οικογένειας που έχει τα παιδιά της στην «Κιβωτό», αποκάλυψε στο Live News πως η μητέρα των παιδιών είχε καταθέσει δύο μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό τους.

«Μας έλεγαν πως τις μελανιές στην πλάτη, ευθύνεται ο ίδιος, γιατί ξυνόταν σε δέντρα, για το κεφάλι, πως τον χτύπησε ο αδερφός του και για τις μελανιές στα δάχτυλα, πως έπεσε επάνω του βαρύ αντικείμενο», ήταν ορισμένες από τις εξηγήσεις που άκουγαν γονείς από τους εργαζομένους της δομής για τα σημάδια στα κορμιά των παιδιών τους.

«Το παιδί έμεινε 'μισό', το κλείδωναν νηστικό»

«Το ένα παιδί μέσα σε 2-3 μήνες “έμεινε μισό” και αποκάλυψε πως το κλείδωναν νηστικό», πρόσθεσε. Τότε ήταν που η μητέρα των παιδιών άρχισε να υποψιάζεται την κακοποιητική συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν τα δύο αδέρφια και προέβη σε δύο μηνύσεις στην Αστυνομία. «Δεν ξέρουμε σε τι φάση βρίσκονται οι μηνύσεις, δεν έχει ενημερώσει κανείς τη μητέρα σχετικά», είπε η κα Μαρία.

«Μάτωσα από το ξύλο, με πέταξαν έξω σαν σκυλί»

Σύμφωνα με καταγγελία πρώην τροφίμου στη δομή, είχε ματώσει από το ξύλο, και όταν απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό της Κιβωτού», που ήταν σύζυγος του Π., του ανθρώπου που τον κακοποίησε, του είπε να σωπάσει.

«Το 2019, ο… όχι μόνο μου μιλούσε άγρια και με απειλούσε αλλά με είχε χτυπήσει. Με είχε κάνει με αίματα και επειδή η υπεύθυνη της “Κιβωτού” στα Ιωάννινα ήταν η … πήγα και της το είπα ότι με χτύπησε και ήμουν ματωμένος. Αυτή με παρακάλεσε να μην κάνω τίποτα, να μην το δώσω στην αστυνομία και τέτοια. Ύστερα από εκεί μου είπαν ότι έχω πέντε λεπτά να εξαφανιστώ και με πέταξαν σαν σκυλί έξω», είπε ο πρώην τρόφιμος.

Αποκάλυψη 18χρονης: «Υψηλόβαθμο στέλεχος έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό του 19χρονου»

Μια πρώην φιλοξενούμενη της Κιβωτού του Κόσμου επιβεβαίωσε πως ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού παρενόχλησε έναν 19χρονο.

Η 18χρονη Χριστίνα, που έμενε στην δομή, μιλώντας χθες στο Star, προχώρησε σε σοβαρές αποκαλύψεις, λέγοντας πως υψηλόβαθμο στέλεχος είχε ιδιαίτερη «αδυναμία» στον 19χρονο, τον οποίο εκμεταλλευόταν με κάθε τρόπο.

«Έχω δει στη θάλασσα να τον πιάνει και να τον πετάει σαν παιχνίδι και έχω δει να τον πιάνει και να τον σηκώνει, βάζοντας το χέρι του μέσα από το μαγιό του», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο 19χρονος της το είχε αποκαλύψει, ζητώντας παράλληλα να μη το μαρτυρήσει.

«Ζητούσε από τον... (δεν ακούγεται το όνομά του) άσχημα πράγματα. Να του βάλει και να του βγάλει τα παπούτσια, να του βάλει να φάει, να σηκώνει βαλίτσες. Μόνο ο…, κανένα άλλο παιδί. Τον 19χρονο τον έπαιρνε παντού μαζί του. Καλαμάτα, Χίο, 'Ηπειρο, σε όποιο ταξίδι πήγαινε ήταν κι ο 19χρονος», συμπλήρωσε η 18χρονη Χριστίνα.

«Χτυπούσε και μείωνε τα παιδιά»

Η νεαρή αναφέρθηκε και στα άτομα εμπιστοσύνης που είχε ο πατέρας Αντώνιος, τα οποία, όπως είπε, ήταν… φόβος και τρόμος.

«Ο... ήταν κακός, άγριος, ψυχρός, απότομος, άκουγαν το όνομά του και κρύβονταν πίσω από τους τοίχους, τους μείωνε. Έχει παντρευτεί τη διευθύντρια του σπιτιού στην Κιβωτό στην Ηπειρο. Στον Βόλο νομίζω είχε χτυπήσει τρία παιδιά», είπε μεταξύ άλλων.

«Αποφάσισα να μιλήσω γιατί ο πατέρας Αντώνιος έκανε λόγο για παραβατικά παιδιά. Την πρεσβυτέρα την είχα ψηλά. Είπε ότι έχουμε συμφέρον να τους κάνουμε κακό. Εγώ δεν έχω κανένα συμφέρον. Έχει φύγει και δεν τους έχω ανάγκη. Το συμφέρον μου είναι να προστατέψω τα παιδιά που είναι ακόμη εκεί και τους συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια», κατέληξε.

Κιβωτός του Κόσμου: «Σπάει» τη σιωπή του πρώην μέλος του Δ.Σ

Για τα όσα είχε δει στις δομές του οργανισμού μίλησε ένα πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Φίλιππος Σωτηρόπουλος βρισκόταν στην ΜΚΟ περίπου έξι χρόνια και όπως αποκάλυψε στο Star, ξεκίνησε στην Κιβωτό ως προπονητής στην ανδρική ομάδα μπάσκετ. Σύντομα του ζητήθηκε να βοηθήσει με τη διαχείριση των ακινήτων, επειδή είχαν αυξηθεί πολύ οι δωρεές και ο ίδιος είχε γνώσεις συμβούλου. «Μιλάμε για τα ακίνητα που προέρχονταν από δωρεές και ήθελαν έναν άνθρωπο να είναι υπεύθυνος να ασχολείται και με τα συνεργεία των επισκευών με τις αντίστοιχες τακτοποιήσεις των ΔΕΚΟ, σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις», τόνισε.

«Τον ακριβή αριθμό (σ.σ. των ακινήτων) δεν μπορώ να τον κατονομάσω εάν ήταν 30, 50, ή 60. Τα ακίνητα αυτά τα είχαν κάνει δωρεά ή τα είχαν αφήσει μέσω διαθήκης στην "Κιβωτό" και η "Κιβωτός" τα διαχειρίζεται. Είτε βάζοντας οικογένειες, είτε ενοικιάζοντάς τα. Κάποια είναι προς τακτοποίηση γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δωρεών, τα συμβόλαια να περάσουν στα χέρια της "Κιβωτού"», πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Για τον 19χρονο που έκανε καταγγελία για ασέλγεια, είπε: «Τον γνώριζα (σ.σ. τον 19χρονο), ήταν από μικρός στην Κιβωτό. Ανακατευόταν και στην ομάδα του μπάσκετ, στις μικρές κατηγορίες. Τον έβλεπα και που έπαιζε και που κυκλοφορούσε μέσα στην "Κιβωτό". Εγώ δεν έχω, ειδικά για τον συγκεκριμένο, να του προσάψω κάτι που να μου προξένησε εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια».

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα