Ορκωτοί λογιστές ελέγχουν τα οικονομικά της Κιβωτού-Η πρώτη αντίδραση του ΔΣ

Την πρώτη του ανακοίνωση εξέδωσε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου καθώς αναφέρει ότι ως πρώτο μέλημα η προστασία των παιδιών και ότι η Κιβωτός θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

Η ανακοίνωση:

Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κακοποιήσεις, ασέλγειες και αδιανόητες συμπεριφορές Αντωνίου-Ξεκινούν οι καταθέσεις

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.

Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
  • Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ξηλώθηκε» η προηγούμενη διοίκηση της Κιβωτού, με κυβερνητική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για πράξεις ασέλγειας με θύτη τον ίδιο τον ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντώνιο, τον οποίο κατήγγειλε στην κατάθεσή του στην ΕΛ.ΑΣ. 19χρονος πρώην τρόφιμος, αλλά και τις υπόλοιπες καταγγελίες-μαρτυρίες που έρχονται στο φως για σοκαριστικές και αδιανόητες συμπεριφορές εργαζομένων εις βάρος των φιλοξενούμενων παιδιών που θυμίζουν μόνο Μεσαίωνα, η μέχρι πρότινος διοίκηση του Ιδρύματος ξηλώθηκε με κυβερνητική απόφαση και σήμερα ανακοινώθηκε η προσωρινή νέα διοίκηση.

Η απόφαση για αλλαγή του ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου έγινε σε εφαρμογή σχετικής διάταξης που εισηγήθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου πριν από μερικούς μήνες και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης ιδιωτικών προνοιακών φορέων σε περίπτωση που υποβαθμίζεται σημαντικά η εύρυθμη λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατριχιαστικές καταγγελίες-Εμπλοκή και της πρεσβυτέρας του πατέρα Αντώνιου

Οι τρεις υποχρεώσεις του νέου ΔΣ της Κιβωτού

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος.

Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη, έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ποιοι ήταν στο ΔΣ της Κιβωτού που ξηλώθηκε

Η πρόεδρος, σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μια κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», σύμφωνα με την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, με θητεία δύο έτη.

Πολλοί μιλούν για ένα ΔΣ ελεγχόμενο, με τη σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση. Ένας 35χρονος Ιρακινός πρώην τρόφιμος που απέκτησε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30ή/6/2006, έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία.

Ένα ακόμη πρώην μέλος του ΔΣ είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μια κοινωνική λειτουργός, η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία.

Γενικός διευθυντής της ΜΚΟ ήταν αλλοδαπός πρώην τρόφιμός της, ενώ υπεύθυνος επικοινωνίας επίσης πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

Πηγή: iefimerida 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεύθυνος οδηγός λεωφορείου στην Ελλάδα παίζει με το κινητό την ώρα διαδρομής
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
NAVTEX Τουρκίας για νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο
Δεκάδες προσαγωγές για τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη στου Ρέντη
Βίντεο ντοκουμέντο από τον εμπρησμό στα Πατήσια-Κινδύνεψαν διαμερίσματα πολυκατοικίας