Oι αθλητές που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά και τιμωρήθηκαν (vids+pics)

Πρόσφατα, ο Τζον Τζόουνς, Βρετανός μαχητής του UFC, δήλωνε χωρίς ντροπή ότι γουστάρει να παίρνει κοκαΐνη, συμπληρώνοντας ότι «θα εκπλαγείτε πόσοι αθλητές, μεγαλύτερα ονόματα από εμένα, κάνουν κοκαΐνη».

Και δεν είχε άδικο. Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Γιατί όμως οι αθλητές να κατολισθήσουν και να στραφούν στα ναρκωτικά;
 
Πέραν από το γεγονός ότι και οι αθλητές είναι άνθρωποι και ως εκ τούτου έχουν τις αδυναμίες που έχει ο καθένας, όπως ανάφερε σε δηλώσεις του ο Τζον Τζόουνς, ο οποίος παρεμπιπτόντως τονίζει ότι δεν είναι εξαρτημένος: «Αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, να καπνίζετε λίγο ζιζάνιο και να κάνετε λίγο για να κερδίσετε περισσότερους παγκόσμιους τίτλους. Ποιος θα σας πει ότι δεν μπορείτε;».

Η άποψη του Βρετανού έρχεται σε αντιπαράθεση με τη χιλιοειπωμένη ατάκα – όσο και αν κατάντησε κλισέ – ότι ο αθλητισμός και τα ναρκωτικά δεν πάνε μαζί.

Οι περιπτώσεις στις οποίες επαγγελματίες αθλητές παραμέρισαν τα αθλητικά τους ιδεώδη για να καταφύγουν στα ναρκωτικά και παγιδεύτηκαν από αυτά, ως επακόλουθο της δημοσιότητας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο είναι αρκετές.

Πιο κάτω θα δούμε μερικές από αυτές:
 
Ντιέγκο Μαραντόνα

Ένας από τους μεγαλύτερος ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο πλανήτης ξεκίνησε την κοκαΐνη το 1984, περίοδο κατά την οποία αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα. Με τη μεταγραφή του στη Νάπολη και τη μετακόμιση στην Ιταλία μπλέχτηκε με την συμμορία Καμόρα. Κέρδισε το Μουντιάλ του 1986 με την Αργεντινή και τρεις τίτλους σε συλλογικό επίπεδο με την ιταλική ομάδα, όμως το 1991 δέχθηκε βαριά τιμωρία από την ομοσπονδία που του επέβαλε αποκλεισμό 15 μηνών από κάθε ευρωπαϊκό σύλλογο. Επέστρεψε στην πατρίδα, όπου λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη στο σπίτι του γαμπρού του στο Μπουένος Άιρες αφού η αστυνομία βρήκε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. «Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης, πίστεψα ότι θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκαιο, αλλά δεν είχα και τι ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ» παραδέχθηκε ο Αργεντινός που μέχρι το 2007 ήταν σε κλινικές απεξάρτησης.
Φαμπιάν Μπαρτέζ
Θετικός σε χρήση κάνναβης βρέθηκε, σε ηλικία 24 ετών, το 1996 ο Γάλλος διεθνής τερματοφύλακας μετά από εκτός έδρας αγώνα της Μονακού απέναντι στην Ναντ. Τιμωρήθηκε με δύο μήνες αποκλεισμό.
 
Mαρκ Μπόσνιτς
Ο πρώτος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ναρκωτικών (τον Σεπτέμβρη του 2002). Με προϋπηρεσία σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλλα, τότε έπαιζε στην Τσέλσι. Σε συνέντευξή του στη «Sun» είχε πει: «Ποτέ μου δεν έκανα χρήση ναρκωτικών μέχρι να φτάσω στα 31 μου. Όταν όμως το έκανα ήταν πλέον πολύ δύσκολο να τα σταματήσω. Σκότωνα σιγά-σιγά τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά δεν με ένοιαζε». Όπως αποκάλυψε ξόδευε περίπου 600 λίρες καθημερινά για να αγοράσει 10 γραμμάρια κοκαΐνης.
 

Μπαμ Μόρις
Από τις πρώτες του παρουσίες στο Αμερικανικό ποδόσφαιρο έδειξε ότι έχει τεράστια προσόντα. Έγινε, όμως, γνωστό και για τις νομικές υποθέσεις. Τον Ιούνιο του 2006 καταδικάστηκε για πρώτη φορά με πρόστιμο 7 χιλιάδες δολάρια, 200 ώρες κοινωνικής εργασίας και έξι χρόνια αναστολή, αφού βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του τέσσερα κιλά μαριχουάνα και ένα κιλό κοκαΐνη. Δεν ξέμπλεξε ποτέ. Το 2001 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια σε φυλακή του Τέξας και απελευθερώθηκε στις 31 Ιουλίου 2004.

Ντον Ρότζερς
Έπαιξε επαγγελματικά στους Κλεβελάντ Μπράουνς στο NFL. Ο Αμερικανός πέθανε τον Ιούνιο του 1986, σε ηλικία 24 ετών, από υπερβολική δόση κοκαΐνης, μία ημέρα πριν από τον γάμο του. Σύμφωνα με τις αναφορές, με τη δόση αυτή θα σκοτωνόταν και ένας ελέφαντας.

Ρόι Τάρπλεϊ
Ο νικητής του «1988 NBA Sixth Man of the Year», ο οποίος έπαιξε σε Άρη Θεσσαλονίκης και Ολυμπιακό Πειραιώς, παραδέχθηκε ότι ξεκίνησε την κοκαΐνη από το κολλέγιο και το θέμα χειροτέρεψε όταν άρχισε να κερδίζει περισσότερα χρήματα από το ΝΒΑ. Πέθανε το 2015 λόγω ηπατικής ανεπάρκειας.

Χαβιέρ Σοτομαγιόρ
Τη δεκαετία του 1980 και του 1990 κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέχρι που στους Παναμερικανικούς αγώνες του 1999 ο αθλητής του άλματος εις ύψος βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Η κυβέρνηση της Κούβας το απέδωσε σε σαμποτάζ των Αμερικανοκουβανών που ήθελαν το κακό της χώρας. Η ΙΑΑF αφαίρεσε το μετάλλια και του επέβαλε διετή αποκλεισμό, που έγινε μονοετής μετά από αναστολή που έκανε. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε θετικός και σε χρήση αναβολικών.
Μάικ Τάισον
«Έλεγα ψέματα σε όλους ότι είμαι νηφάλιος, αλλά δεν είμαι. Βέβαια δεν έχω πιει ούτε έχω πάρει ναρκωτικά τις τελευταίες έξι ημέρες και για εμένα αυτό είναι ένα θαύμα» είχε πει παλαιότερα σε δηλώσεις του ο διάσημος μποξέρ που παραδέχθηκε ότι ήταν εθισμένος στη μαριχουάνα και την κοκαΐνη. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησε πλαστικό πέος προκειμένου να αποφεύγει τις εξετάσεις μετά από αγώνες.
Aντριάν Μούτου
Τον Σεπτέμβρη του 2004 απέτυχε να περάσει τεστ ναρκωτικών και η Τσέλσι, που ξόδεψε περίπου 23.000.000 για να τον εντάξει στο δυναμικό της ένα χρόνο πριν, τον έδιωξε και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Η ομοσπονδία τον τιμώρησε μέχρι το τέλος της χρονιάς.
 

Τόμας «Χόλιγουντ» Χέντερσον
Ο, γεννημένος στο Τέξας, αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, παραδέχθηκε ότι πολλές φορές έκανε χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών με μία συσκευή εισπνοής που έκρυψε στο παντελόνι του. Τον Νοέμβριο του 1983, ο Χέντερσον συνελήφθη την ώρα που κάπνιζε κοκαΐνη με δύο νεαρά κορίτσια. Κατηγορήθηκε ότι με την απειλή όπλου επιτέθηκε σε αυτές, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι τους έδωσε κοκαΐνη με αντάλλαγμα συναινετικό σεξ. Μπήκε σε κέντρο απεξάρτησης για εφτά μήνες πριν να εκτίσει ποινή φυλάκισης 28 μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Χόλιγουντ», ο οποίος έμεινε καθαρός, το 2000 έγινε ξανά θέμα στις ειδήσεις επειδή κέρδισε 28 εκατ. δολάρια στο Λόττο.

Bίτορ Γκερουλάιτς
Τα πάρτι του Αμερικανού τενίστα έμειναν στην ιστορία για τη χρήση των ναρκωτικών από όσους έδιναν το παρών τους. «Ήταν βαθιά χωμένος στην κοκαΐνη» δήλωσε ο Πατ Κας (Αυστραλιανός τενίστας). Πέθανε το 1994, σε ηλικία 40 ετών. Όχι όμως για υπερβολική χρήση, αλλά λόγω διαρροής του μονοξειδίου του άνθρακα από μία δυσλειτουργία στην πισίνα του σπιτιού ενός φίλου του.
Θέορεν Φλεουρί
O Καναδός αθλητής του ice-hockey στην αυτοβιογραφία του υποστήριξε ότι απέτυχε σε 13 συνεχόμενα τεστ για ναρκωτικά όταν έπαιζε στους Ρέιντζερς, αλλά δεν τιμωρήθηκε επειδή ήταν ο πρώτος σκόρερ. Οι αρχές αμφισβήτησαν όσα υποστήριξε ο Φλεουρί, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα κατάχρησης ουσιών λειτουργεί κανονικά.
Μπομπ Προμπερτ
Είχε αγάπη για την κοκαΐνη, προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με το χόκεϊ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σπαταλούσε 42.000 δολάρια το χρόνο για να κάνει τη συνήθειά του, ενώ μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης πέντε φορές μέχρι τα 22 του. Πέθανε το 2010, σε ηλικία 45 ετών, από καρδιακό επεισόδιο.

Ρενέ Χιγκίτα
Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας, που έκανε το «χτύπημα του σκορπιού», ήταν στενός φίλος του ηγέτη των καρτέλ ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης και τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από την ομοσπονδία του Ισημερινού.

 Μάικ Τζόουνς

Ο Μάικ Τζόουνς πήγε στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1988 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Το επόμενο καλοκαίρι μεταπήδησε στο αντίπαλο στρατόπεδο, τον Άρη. Στις 24 Απριλίου 1990, πέντε μέρες μετά το Final Four της Σαραγόσα, η δίωξη ναρκωτικών έκανε έφοδο στο σπίτι του την ώρα που κοιμόταν και βρήκε 32 γραμμάρια χασίς. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αγορά κατ' εξακολούθηση ναρκωτικής ουσίας και κατοχή ναρκωτικής ουσίας κατ' εξακολούθηση από μη τοξικομανή, ενώ μεγάλο ποσό χρημάτων που είχε στο σπίτι του παραλίγο να του στοιχίσει και την κατηγορία εμπορίας. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα κι αφού πληρώθηκε η εγγύηση του ο Τζόουνς αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο απελάθηκε από την χώρα.

Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας