Η Κύπρια coach, που παράτησε μια πετυχημένη καριέρα για να αλλάξει τη ζωή της

Βρήκε το θάρρος να δει την αλήθεια κατάματα, και να αλλάξει τον τρόπο ζωής της. Άφησε πίσω της μία επιτυχημένη πορεία χρόνων στις πωλήσεις και τόλμησε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, μέσα από το coaching. Η Life & Business coach Βάσω Βαρδάκη, μίλησε στον REPORTER, με πολύ όμορφη ενέργεια για όλα όσα θελήσαμε να μάθουμε.
 
«Το coaching είναι η σύμπραξη σε μία δημιουργική διαδικασία σκέψης όπου ο coach, μέσω δυναμικών ερωτήσεων εμπνέει τον πελάτη να μεγιστοποιήσει τις προσωπικές και επαγγελματικές του δυνατότητες, βρίσκοντας τις απαντήσεις που ήδη υπάρχουν μέσα του».
 
Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός που χρησιμοποιεί ο International Coaching Federation για να περιγράψει την μέθοδο coaching, που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει δυναμικά την είσοδό της και στην Κύπρο. Το coaching αφορά στην αυτοβελτίωση και την πρόοδο, τόσο σε προσωπικά όσο και σε επαγγελματικά επίπεδα. Η Βάσω Βαρδάκη, στο βιβλίο της, Θάρρος ή Αλήθεια, παρομοιάζει το coaching ως ένα ταξίδι.
 
«Θα παρουσίαζα τον coach σαν ένα όχημα, το οποίο οδηγεί ο πελάτης για να φτάσει στον “προορισμό” του. Τα εργαλεία του coach λειτουργούν όπως οι προβολείς που διαθέτει το κάθε όχημα για να βλέπει ο πελάτης οδηγώντας στο σκοτάδι. Ή όπως το καθρεφτάκι που χρησιμοποιεί ο οδηγός, για να βλέπει που και που πίσω, προχωρώντας μπροστά. Καμιά φορά κάνοντας λίγο πίσω για να προχωρήσει στην συνέχεια μπροστά αλλάζοντας πορεία…».
 
Η Βάσω Βαρδάκη σημειώνει πως το coaching δεν είναι ψυχανάλυση, αλλά ούτε και συμβουλευτική. Ο coach δηλαδή, μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν θα σε συμβουλεύσει και δεν θα σου δώσει την απάντηση, όπως γίνεται με τους σύμβουλους, ούτε θα δουλέψει ως ψυχολόγος για να βρει τις απαντήσεις μέσα από ψυχανάλυση. Μέσα από δυναμικές ερωτήσεις, και ειδική μεθοδολογία, ο coach σου θα σε υποστηρίξει στον σωστό δρόμο και στην σωστή απάντηση για εσένα ή την επιχείρηση σου. Αυτός είναι και ο λόγος που το coaching είναι τόσο αποτελεσματική μέθοδος και βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο.  
 
Η Βάσω Βαρδάκη, αποφάσισε να αφήσει πίσω της αρκετά χρόνια στο χώρο των πωλήσεων και του marketing, μετά από ένα αφυπνιστικό περιστατικό και να ασχοληθεί με το coaching, ενώ μας εξηγεί πως η υποστήριξη άλλων ανθρώπων να πετυχαίνουν τους στόχους τους, είναι κάτι που τη γεμίζει την ευχαριστεί και την κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη.

Οι σπουδές, η ανελικτική πορεία και το βραχυκύκλωμα που άλλαξε τα πάντα
«Σπούδασα λογοθεραπεία, επειδή απέτυχα να περάσω τις εξετάσεις ως μουσικός και η λογοθεραπεία ήταν η δεύτερή μου επιλογή. Μου άρεσε το όνομα “λογοθεραπεία” και η σκέψη ότι μέσα από αυτό το επάγγελμα θα μπορούσα να προσφέρω βοήθεια. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο, άνοιξα το δικό μου γραφείο και άρχισα να εργάζομαι λογοπαθολόγος. Αυτό κράτησε για περίπου τρία χρόνια, όταν κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήθελα να κάνω κάτι άλλο, να μπω στις επιχειρήσεις και να φτιάξω μια καριέρα στον τομέα αυτό. Συνέχισα λοιπόν τις σπουδές μου ξεκινώντας το MBA μου και έτσι, σχετικά εύκολα μπήκα στον κόσμο του λιανεμπορίου. Οι ευκαιρίες πολλές... Ξεκινώντας από χαμηλά αλλά με σκληρή δουλειά και πολλή ενέργεια δέχτηκα σχετικά σύντομα προτάσεις για διευθυντικές θέσεις στις πιο μεγάλες εταιρίες του τομέα.
 
Όλα πήγαιναν σχετικά καλά. Το περιβάλλον μου έβλεπε με ζήλο την επαγγελματική πορεία μου. Από τη δική μου πλευρά όμως, ένοιωθα σαν κάτι να λείπει. Σαν να είμαι μακριά από το στόχο μου. Μακριά από την αποστολή μου. Μία συνηθισμένη μέρα στη δουλειά, συνέβη ένα πολύ χαρακτηριστικό περιστατικό. Οι παλμοί μου άρχισαν να ανεβαίνουν χωρίς καμία εξήγηση. 160, 170, 200. 210! Τότε ήταν που άρχισα να συνειδητοποιώ ότι όντως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τότε, «άκουσα» ένα καμπανάκι, κάτι που έπρεπε να έρθει για να με ταρακουνήσει και να με κάνει να αλλάξω τρόπο ζωής. Ο γιατρός μου είπε ότι έπαθα βραχυκύκλωμα. Ήταν το άγχος, το στρες, η πολλή δουλειά… ή ίσως κάτι άλλο;».
 
Στο βιβλίο της, περιγράφοντας αυτή την περίοδο, γράφει «μία μέρα ρώτησα τον εαυτό μου “πώς θα ένιωθες, αν τώρα, αυτή τη στιγμή, έπαιρνες τη θέση του γενικού διευθυντή στην εταιρία;”. Η απάντηση που πήρα από τον εαυτό μου ήταν αποκαρδιωτική… Δεν με ενδιέφερε μια τέτοια προαγωγή. […] Κατάφερα να δω τον εαυτό μου μετά από 20 χρόνια. Λίγα χρόνια πριν την σύνταξη, γεμάτη επαγγελματικές επιτυχίες, ένα βιογραφικό ζηλευτό με θέσεις καριέρας που υποδεικνύουν ημέρες δόξας και επαγγελματικής καταξίωσης και τι άλλο; Τίποτα. Αυτό μόνο; Σιωπή… Συνειδητοποίηση!».
 
Όταν η κουβέντα μας έφτασε στην στιγμή της αλλαγής, η Βάσω εξήγησε πως «ήρθε μπροστά μου, τυχαία, ένα άρθρο ή βίντεο, δεν θυμάμαι ακριβώς τι, αλλά θυμάμαι ότι μιλούσε για το coaching. Ήταν κάτι που αμέσως μου τράβηξε την προσοχή άρχισα να το ψάχνω ακόμα περισσότερο και τελικά αποφάσισα να καθίσω πάλι στα θρανία της εκπαίδευσης και να το σπουδάσω.
 
Πάντα μου άρεσε να διαβάζω για την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, για την επίτευξη των στόχων, για την ηγεσία. Έτσι όλα αυτά που βρήκα μπροστά μου και αφορούσαν το coaching, δεν ήταν άγνωστα, τα είχα ξαναδεί. Όλα όσα είχα διαβάσει τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις μεθόδους του coaching, ήρθαν και έδεσαν σαν ένα πολύ μεγάλο και όμορφο για εμένα puzzle».

Η μετάβαση από την προηγούμενη δουλειά στο coaching και η αναγνώριση
«Από την αρχή ένιωσα ότι το coaching είναι κάτι που μου ταιριάζει. Ξεκίνησα τις σπουδές μου για τη δική μου προσωπική ανάπτυξη και υποστήριξη. Για να είμαι εγώ καλά και να μπορώ να διαχειριστώ τους φόβους μου, να βρω τις ισορροπίες μου, να βάλω τους στόχους μου και να τους πετύχω. Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι μπορώ να προσφέρω αυτό το δώρο και σε άλλους ανθρώπους. Άρχισα λοιπόν με τη σειρά μου να υποστηρίζω άλλους ανθρώπους. Αυτό μου γέμιζε τις μπαταρίες. Όλες οι νίκες των ανθρώπων που δουλεύαμε μαζί και η αγάπη μου για τον τομέα νίκησε κάθε σκέψη μου να μείνω στο χώρο της «ασφάλειας» μου. Αποφάσισα λοιπόν να αφήσω πίσω τη ζώνη άνεσης μου και να προχωρήσω μπροστά χτίζοντας το δικό μου coaching business.
 
Η αναγνώριση ήρθε σχετικά γρήγορα, από στόμα σε στόμα. Αρχικά, ξεκίνησα να κάνω coaching με κάποια άτομα του κύκλου μου, γνωστούς μου. Όταν αυτά τα άτομα είδαν πόσα είχαν καταφέρει μέσα από την συνεργασία μας άρχισαν να μιλούν για την επαφή τους με το coaching και τις συνεδρίες μας με άλλους ανθρώπους. Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, τα καλά και τα κακά νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Έτσι απέκτησα τον κύκλο μου».
 
Οι υπηρεσίες που προσφέρει
«Δουλεύω μέσα από πακέτα προσωπικών αλλά και επαγγελματικών συνεδριών coaching. Στις περιπτώσεις του business coaching με επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη, θα φτιάξουμε μαζί το πακέτο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών του πελάτη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Στις περιπτώσεις του life coaching με ανεξάρτητα άτομα, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 3μηνα, 6μηνα και ετήσια πακέτα προσωπικών συνεδριών, πάλι ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να είναι έτοιμος ο πελάτης να δεσμευτεί για να δουλέψει με όλη του την ενέργεια, μαζί με τον coach του και φυσικά να υπάρχει χημεία μεταξύ του coach και του πελάτη.
 
Μέσα από τις συνεδρίες, βλέπει κανείς την εξέλιξη που έχει ένα άτομο και πόσο πιο γρήγορα αρχίζει να αλλάζει και να μπαίνει στη δράση για να πετύχει τους στόχους του. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από μια μόνο συνεδρία, ο πελάτης μπορεί να συνειδητοποιήσει πράγματα και να πάρει αποφάσεις για δράση, που χωρίς το coaching θα του έπαιρνε μήνες ή και χρόνια για να τις προχωρήσει ή να τις συνειδητοποιήσει. Ο κύριος λόγος είναι ότι, γνωρίζουμε ότι όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας, το coaching βοηθά όχι μόνο να τις απαντήσουμε, αλλά και να εντοπίσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μας κρατούν πίσω. Να τις καταρρίψουμε, και να προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα μπροστά.
 
Το feedback που λαμβάνω από τους ίδιους τους πελάτες, είναι πολύ θετικό. Υπάρχουν άτομα που τελειώνουμε το πακέτο μας και θέλουν να ενταχθούν σε ένα επόμενο κύκλο συνεδριών, ενώ άλλα ολοκληρώνουν τις συνεδρίες τους και οι νίκες τους εξακολουθούν να ξεχωρίζουν. Το coaching είναι ένας τομέας, για τον οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα στην Κύπρο. Και φυσικά δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τι είναι το coaching και τι μπορείς να κάνεις με αυτό. Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι θα κλείσεi μια συνεδρία και ο coach θα τους δώσει έτοιμες τις απαντήσεις και τις συμβουλές που χρειάζονται. Αυτό δεν ισχύει οπότε από την αρχή της συνεργασίας μας ο νέος πελάτης θα μάθει τις διαφορές του coaching από το mentoring, την συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία και θα γνωρίζει ακριβώς τι είναι το coaching.

Φυσικά και τα θετικά σχόλια με κάνουν να νιώθω πολύ όμορφα. Έστω και ένα άτομο να υποστηρίξεις, εκείνο με τη σειρά του θα υποστηρίξει άλλους, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Με αυτό το τρόπο η προσφορά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη».

Ο κορωνοϊός έφερε το πρώτο βιβλίο

«Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο, το είχα ξεκινήσει κάποια στιγμή, αλλά λόγω πολλών υποχρεώσεων που είχα, το άφησα λίγο στην άκρη.
 
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας το περασμένο Πάσχα, που είχαν κλείσει όλα και μείναμε στα σπίτια μας, εγώ, όπως και αρκετός άλλος κόσμος εργαζόμουν από το σπίτι. Άρχισα λοιπόν τα βράδια να γράφω κάποια άρθρα και να τα δημοσιεύω αρκετά συχνά. Έκλεισα την τηλεόραση, επέλεξα την ενεργή ενημέρωση και άρχισα να απολαμβάνω το γράψιμο όλο και περισσότερο. Χωρίς να έχω την πρόθεση να γράψω βιβλίο αρχικά. Κάποια στιγμή, όταν είχα ήδη γράψει αρκετά, σκέφτηκα “μήπως το βιβλίο που ήθελες να γράψεις είναι ήδη έτοιμο;”.
 
Μάζεψα όλα τα κομμάτια του και όταν το είδα ολοκληρωμένο αποφάσισα να προχωρήσω στην έκδοσή του. Ο σκοπός του βιβλίου ΘΑΡΡΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ είναι να προβληματίσει με την καλή έννοια. Είναι μία πρόκληση και μία πρόσκληση που θα σε κάνει να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να αναρωτηθείς για κάποια πράγματα. Μέχρι στιγμής πετυχαίνει το στόχο του και είμαι πολύ χαρούμενη που έγινε πραγματικότητα το πρώτο μου βιβλίο».
 
Το μήνυμα στον κόσμο
«Η μοναδική επένδυση που δεν χάνει ποτέ, είναι η επένδυση στον ίδιο σου τον εαυτό. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, που χάνονται ζωές, χρήματα, δουλειές και ότι άλλο φανταστείς, η μοναδική επένδυση που πάντα θα σου αποφέρει αποτελέσματα είναι αυτή στις δικές σου ικανότητες!».
 
Αν θέλεις να μάθεις από πρώτο χέρι αν το coaching ταιριάζει σε εσένα και πως μπορεί να σε υποστηρίξει να πάρεις την ζωή ή την επιχείρηση σου στο επόμενο επίπεδο, μπες στο πιο κάτω link, και κλείσε το ραντεβού σου για μια δωρεάν συνεδρία coaching https://vasovardaki.com/flc
 
Μάθε περισσότερα στο www.vasovardaki.com
 
Linkedin: Vaso Vardaki
Facebook: Vaso Vardaki – Life & Business Coach
Instagram: vasovardaki

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα