Ο τραγουδιστής που έγινε καλλιτέχνης του τατουάζ και το αβέβαιο μέλλον του χώρου

Λένε πως στη ζωή πρέπει να εργάζεσαι σε ένα τομέα που αγαπάς για να είσαι χαρούμενος, αλλιώς θα τον εγκαταλείψεις πολύ γρήγορα.
 
Πολλοί είναι αυτοί που στην πορεία της ζωής τους, πήραν την απόφαση να αλλάξουν επαγγελματικό τομέα, αφού η δουλειά που πίστευαν ότι θα τους έκανε χαρούμενους, δεν ήταν αυτή που τελικά περίμεναν.
 
Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που τους αρέσει να δοκιμάζονται σε διαφορετικές δουλειές, για να μην υπάρχει ρουτίνα στη ζωή τους.
 
Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Γιώργος Γεωργιάδης, 44 ετών από τη Λευκωσία, ο οποίος για πολλά χρόνια τραγουδούσε σε μουσικές σκηνές, έντεχνο και ροκ. Ωστόσο, σε κάποια στιγμή αποφάσισε ότι ήθελε μια αλλαγή στη ζωή του και έμαθε την τέχνη του τατουάζ.
 
«Στο χώρο του tattoo είμαι τέσσερα χρόνια. Είχα ασχοληθεί με τη μουσική και την τέχνη και στη συνέχεια σπούδασα γραφικές τέχνες. Στην πορεία έτυχε να με ελκύσει ο τομέας του tattoo. Ήθελα να μάθω, να δω τι γίνεται και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό τον τομέα. Αρχικά άνοιξα το μαγαζί μου, το «Ιnksomnia», στον Άγιο Δομέτιο και μετά μεταφέρθηκα εδώ, στη λεωφόρο Νίκης».
Μια δουλειά που ανθίζει τα τελευταία χρόνια
Η τέχνη του τατουάζ ανθίζει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, αφού όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να αποτυπώσουν στο σώμα τους ένα σχέδιο ή ένα κείμενο.
 
Ο Γιώργος, βλέπει το ανθρώπινο σώμα ως ένα καμβά, στον οποίο μπορεί να αποτυπώσει την τέχνη του.
 
«Έρχεται ο πελάτης, συζητάμε και βλέπουμε το χώρο που θέλει να γίνει το tattoo. Μετά θα δούμε τις ιδέες του, το είδος του tattoo που θέλει να κάνει. Θα συζητήσουμε το είδος του tattoo που θέλει να κάνει, θα συζητήσουμε τη βάση του tattoo και μετά θα κάνουμε το σχέδιο. Είναι ωραίο να δημιουργείς σε κάποιον κάτι που θα κουβαλά για την υπόλοιπη ζωή του. Το έργο σου κυκλοφορεί, το βλέπει κόσμος. Είναι μια ευχαρίστηση αυτή».
Ο κορωνοϊός και πώς επηρεάστηκε το επάγγελμα
Η επαγγελματική δραστηριότητα των tattoo artists, μπήκε το τελευταίο διάστημα σε… καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, όπως συνέβη και με τα πλείστα επαγγέλματα.
 
Ο τομέας σίγουρα επηρεάστηκε, ωστόσο, ο Γιώργος βλέπει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία και εκφράζει την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, με το λιγότερο δυνατό κόστος.
 
«Νομίζω επηρεαστήκαμε όλοι γενικά σε αυτό τον τομέα, ειδικά όσον αφορά τον φόβο που επικράτησε και τον οικονομικό φόβο που ζούμε. Για το τι θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι που θα το δούμε. Για παράδειγμα πώς θα επηρεαστούν τα εισοδήματα του κάθε ανθρώπου και κατά πόσον κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σίγουρα δεν είμαστε αναγκαιότητα σαν επάγγελμα. Δεν είναι κάτι το απαραίτητο για να επιβιώσεις. Τέτοιου είδους δουλειές δέχονται πάντα πλήγμα».
Λειτουργούσαν με «πρωτόκολλο» πριν το… πρωτόκολλο
Από τις 21 Μαΐου, οι tattoo artists επέστρεψαν στην κανονικότητα τους, τηρώντας το αυστηρό πρωτόκολλο, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Ένα πρωτόκολλο, το οποίο λόγω της φύσης της δουλειάς τηρούσαν όπως λέει και πριν τον κορωνοϊό.
 
«Είμαστε συνηθισμένοι να αποστειρωνόμαστε και να απολυμαίνουμε το χώρο μας. Τα περισσότερα στο πρωτόκολλο που μας έδωσαν,  ήταν πράγματα που κάναμε και πριν. Λειτουργούσαμε προσέχοντας τα παθογόνα που δημιουργούνται στο αίμα και τη μετάδοση μέσω του αίματος. Η προσθήκη για μας είναι τα παθογόνα που δημιουργούνται στον αέρα λόγω του κορωνοϊού. Επίσης, πρέπει να καθαρίζουμε περισσότερο τους κοινόχρηστους χώρους, κάτι που επίσης κάναμε, αλλά τώρα χρειάζεται πιο συχνός καθαρισμός, γιατί στο χώρο που δουλεύαμε υπήρχε πάντα η αποστείρωση. Θα απολυμαίνουμε τους πάγκους, τα πόμολα, θα ζητήσουμε από τον πελάτη μόλις μπει να απολυμανθεί. Εξάλλου, ανέκαθεν χρησιμοποιούσαμε γάντια κατά τη διάρκεια που θα κάναμε τα tattoo. Είναι απαράβατος κανόνας υγιεινής».
Παρά τα μέτρα που τηρούνται, υπάρχει άγχος λόγω της καθημερινής συναναστροφής τους με πολλά άτομα.
 
«Όλοι έχουμε το άγχος και πρέπει να προσέχουμε. Είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείς τη μάσκα σου. Θα απολυμάνεις τα χέρια σου, θα προσέχεις αν έχει οποιαδήποτε σημάδια ο πελάτης, όπως αν έχει πυρετό. Είμαστε σε συνεννόηση με τους πελάτες από πριν, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι νιώθουν καλά και δεν θα φοβούνται».
«Δύσκολο να κρίνουμε αν επηρεαστήκαμε»
Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν πόσο θα επηρεαστεί η δουλειά τους κι αυτό επειδή είχαν κλειστά ραντεβού για τους μήνες του lockdown, τα οποία μετακινήθηκαν.
 
«Έρχονται δουλειές μέσα προς το παρόν, αλλά σημειώστε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πέσει η κίνηση γενικότερα. Κι αυτό είναι σταθερό κάθε καλοκαίρι, λόγω θαλασσών, λόγω ήλιου κ.λπ. Θα φανεί από τον Σεπτέμβρη πιστεύω καλύτερα. Είναι ο οικονομικός φόβος, γιατί δεν ξέρω αν θα υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος στους ίδιους τους πολίτες».
Το μέλλον της δουλειάς, λόγω της πανδημιάς, μπορεί να παραμένει άγνωστο, ωστόσο ο Γιώργος πιστεύει ότι σε αυτού του είδους την τέχνη βρήκε την Ιθάκη του και δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει τόσο εύκολα.
 
«Δεν είμαι άνθρωπος που προγραμματίζει τι θα κάνει σε πέντε χρόνια. Νομίζω κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει παρακάτω. Είμαι σε ένα χώρο που γουστάρω, γιατί και η τέχνη ήταν στη ζωή μου από μικρή ηλικία. Όσο με ανέχεται ο χώρος και μπορώ να υπάρχω μέσα σε αυτό θα μείνω».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου