Η αντίδραση Δημήτρη Λιγνάδη με την απόφαση αποφυλάκισής του

Ο Κούγιας απαντά στην αντιπολίτευση: «Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το δικαστήριο έπρεπε υποχρεωτικά να αφήσει ελεύθερο τον Λιγνάδη»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 17:30 απόγευμα Τετάρτης 13 Ιουλίου 2022. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έχει λάβει κατά πλειοψηφία την απόφαση αναστολής της ποινής των 12 ετών κάθειρξης που επέβαλε στον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς. 

Περίεργο, οξύμωρο ίσως. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, έχει κριθεί κατά πλειοψηφία ένοχος για δύο βιασμούς. Η ποινή του συγχωνεύεται σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Όμως, έπειτα από μια οριακή απόφαση που έλαβε με πλειοψηφία 4-3 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να αποφυλακιστεί από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο ένορκοι και δύο δικαστές ζήτησαν να έχει αναστέλλουσα δύναμη η απόφαση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα πρέπει να έχει καταβάλει τα χρήματα που του επέβαλε το δικαστήριο ως εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Αυτή είναι η προθεσμία που έθεσε η έδρα, επιβάλλοντας στον καταδικασθέντα σε 12ετή κάθειρξη για δύο βιασμούς ως όρους για την αναστολή μέχρι την έφεση εγγυοδοσία 30.000 ευρώ, εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

 

Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τόσο τα πρακτικά της δίκης όσο και οι μηνύσεις της υπεράσπισης σε βάρος όλων των μηνυτών του Λιγνάδη και των μαρτύρων.

Μάλιστα, η έδρα έκρινε πως θα πρέπει να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία προς διερεύνηση και η εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του Δ.Μ., ενός εκ των καταγγελλόντων, που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη να καταθέσει. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πλαστογραφίας της υπογραφής του εν λόγω καταγγέλλοντα στο έγγραφο της εξουσιοδότησης.

Ακόμη, η έδρα απέρριψε το αίτημα να επιστραφεί στον Δημήτρη Λιγνάδη το κινητό του και ο φορητός του υπολογιστής, ενώ αφαίρεσε ομόφωνα τον χρόνο της προφυλάκισής του κατηγορουμένου από την ποινή που του επέβαλε.

 

Οι αλλαγές του 2019 στον Ποινικό Κώδικα που ευνόησαν τον Λιγνάδη

Να σημειώσουμε εδώ πως η δυνατότητα αναστολής της ποινής φυλάκισης προβλεπόταν από την σχετική τροποποίηση του ποινικού κώδικα που έγινε τον Ιουλίο του 2019 στην οποία συμπεριλαμβάνονταν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όσους έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σεξουαλικής φύσεως όπως, για παράδειγμα, τη μείωση στα 15 έτη του ορίου ανηλικότητας για τον κακουργηματικό χαρακτήρα της αποπλάνησης. Δηλαδή η σεξουαλική επαφή ενηλίκου με ένα παιδί μεταξύ 14 και 15 ετών προβλεπόταν να διώκεται ως πλημμέλημα! Με την εκ νέου τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, το Φθινώπορο του 2021, αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο για τα εγκλήματα που αφορούν σε ανήλικους ενώ πλέον προβλέπεται, για πρώτη φορά, και η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη. Οι αποφάσεις που αφορούν στον  Δημήτρη Λιγνάδη, τόσο η ποινή όσο και ανασταλτικός χαρακτήρας της μέχρι το Εφετείο,  ωστόσο, εμπίπτουν χρονικά στις προ τελευταίων τροποποιήσεων διατάξεις.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του ηθοποιού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, με βάση τις ψήφους των μελών του δικαστηρίου επί της ενοχής, φαίνεται ότι ο εντολέας του «κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος». Ακόμη, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση».

Από την πλευρά της η εκ των συνηγόρων των θυμάτων για τους βιασμούς των οποίων καταδικάστηκε ο ηθοποιός, Μαρία Κουρτέση, δήλωσε πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία, καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης

Τέλος, ο έτερος συνήγορος των άλλων δύο καταγγελλόντων, Γιάννης Βλάχος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης.

 

 

Ο κ. Κούγιας στις δηλώσεις μετά τη λήξη της δίκης Λιγνάδη είπε: «Για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων. Θεωρώ δικαιολογημένη αυτή την επιλογή γιατί όταν επί 18 μήνες υπάρχει ένας βομβαρδισμός με μία παντελή καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας από δημοσιογράφους, από παρουσιαστές, από influencer, όπως τους λένε τελευταία γιατί μαθαίνω κι εγώ καινούργιες λέξεις, από οποιοδήποτε μπορούσε να πει κάτι κακό εναντίον του Λιγνάδη. Όποιος τολμούσε να πει κάτι υπέρ του κ. Λιγνάδη την επομένη ημέρα ήταν στο βάραθρο, ήταν στον Καιάδα, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη με τον κ. Ρουβά που η κυρία Ακρίτα είπε ότι σήμερα τελείωσε η καριέρα του γιατί τόλμησε να μιλήσει και να πει δύο καλές λέξεις για τον κ. Λιγνάδη».

Πρόσθεσε ακόμή: «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής μόνο. Επειδή κάποιοι όταν στην αρχή της υποθέσεως αυτής μίλησαν για κατασκευή προσπάθησαν κάποιοι να λοιδορήσουν την άποψη μου. Σήμερα η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ήταν κατασκευή και σκευωρία. Η απόφαση των ενόρκων που τον καταδίκασε είναι σεβαστή όμως να γνωρίζεται ότι, όπως είπα και την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την υπόθεση που η δικογραφία ήταν μόνο επτά σελίδες, ο Λιγνάδης είναι αθώος και στο δεύτερο βαθμός θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος. Αυτό δέχτηκε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου σήμερα, πάλι με την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών που θεώρησαν ότι εάν έμμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεση του θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη».

 

 

Η απόφαση προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις, με εντονότερη αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «από σήμερα, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη για προσπάθεια συγκάλυψης και ανέφερε ότι στοχοποιήθηκαν τα θύματα.

Αναλυτικά η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου

«Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης. Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να "κουκουλώσουν" την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν. Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή».

Ο Αλέξης Κούγιας με δήλωσή του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο πελάτης του θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρώ, επισημαίνοντας και απαντώντας ουσιαστικά στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, ότι η απόφαση αυτή βασίζεται σε νόμο που ψήφισε το κόμμα του, όταν ήταν κυβέρνηση.

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση του δικαστηρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε ότι: «μόνο ένα κόμμα που έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού».

Και συνέχισε ο κ. Οικονόμου: «Αρχικά με ανακοίνωση της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου χαρακτήριζε την καταδίκη Λιγνάδη "νίκη του δικού μας ηθικού και αξιακού συστήματος", επιχειρώντας να καπηλευθεί πολιτικά μια δικαστική απόφαση για υπόθεση μάλιστα ποινικού και όχι πολιτικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλιόπουλος επιχείρησε να χρεώσει τη δικαστική απόφαση, για απόλυση του κ. Λιγνάδη με περιοριστικούς όρους, στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού!».

«Πρόκειται για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας, που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών. Αυτά είναι που συνιστούν τον "τραμπισμό αλά γκρέκα". Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει:

«Σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί βουλευτές και πρώην υπουργοί, ενώ η Πρόεδρος και οι Τακτικοί Δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των Αθηνών αποφάσισαν ότι ο κύριος Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος όλων των πράξεων για τις οποίες κατηγορήθηκε και ενώ γνωρίζουν ότι τον κύριο Λιγνάδη καταδίκασαν, με πλειοψηφία μίας ψήφου, ένορκοι που και το νόμο δεν γνωρίζουν και το κυριότερο, ότι αυτοί παραπλανήθηκαν από αγράμματους νομικά και ασυνείδητους ηθικά, παρουσιαστές και παρουσιάστριες, lifestyle εκπομπών της τηλεόρασης, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι όχι η δημοσιογραφία, αλλά μόνο η τηλεθέαση μέσα από ένα ατελείωτο κουτσομπολιό, τόλμησαν, πάλι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, να αμφισβητήσουν τη σημερινή απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε, εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το οποίο άρθρο διατάσσει τους Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

1) έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,

2) δεν είναι ύποπτος φυγής,

3) δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,

4) δεν είναι φυγόποινος,

5) δεν είναι φυγόδικος,

6) δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και

7) δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα

Ο κύριος Λιγνάδης καταδικάστηκε με ψήφους τέσσερις έναντι τριών αθωωτικών για μία πράξη που τελέστηκε τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή πριν επτά ολόκληρα χρόνια, χωρίς επί επτά χρόνια, ζώντας ελεύθερος, να έχει διαπράξει έστω και τροχαία παράβαση και έχοντας επί σχεδόν πενήντα έτη, λευκό ποινικό μητρώο.

Επομένως, σύμφωνα με το νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ο ασκηθείς μαζί μου ως δικηγόρος, πρώην συνεργάτης του γραφείου μου, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τον οποίο παμψηφεί ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν έναν από τα σωστότερα και αρτιότερα νομοθετήματα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το Δικαστήριο έπρεπε υποχρεωτικά να αφήσει ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, διότι διαφορετικά θα παραβίαζε με ακραίο τρόπο το νόμο και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Μετά από όλη αυτή τη νομική ανάλυση, είμαι βέβαιος ότι, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και όσοι παραπλανήθηκαν αγνοώντας αυτό που πριν τρία χρόνια ψήφισαν, θα ζητήσουν συγγνώμη, τόσο από τους Τακτικούς Δικαστές, όσο και από ολόκληρο τον ελληνικό Λαό για το λάθος, το οποίο διέπραξαν με αυτές, λόγω αγνοίας νόμου, τοποθετήσεις.

Επιτέλους, οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, να αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια τους, γιατί προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία όταν οι δικαστικές αποφάσεις τους εξυπηρετούν, να υπερηφανεύονται γι’ αυτές και όταν τους βλάπτουν πολιτικά, να επιτίθενται σ’ αυτές».

 

 

Οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση

Χιλιάδες τα σχόλια των χρηστών του Twitter σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη με τους περισσότερους να μην μπορούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για τον βιασμό δύο ανήλικων παιδιών να αφήνεται ελεύθερος και μάλιστα λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της ποινής της 12χρονης φυλάκισής του.  Παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές αναρτήσεις:

 

       

 

 

 

 

 

 

  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Η σοκαριστική αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για τον θάνατο του πατέρα του: «Tους είπα αφήστε τον να φύγει»
Συγκινεί η Κωνσταντίνα: «Έχουν περάσει πλέον 50 χρόνια, χάθηκαν όλες οι ελπίδες για τον πατέρα μου»
Όλα τα νεότερα για τoν Δημήτρη Κόκοτα: «Οι γιατροί του μίλησαν και ανταποκρίθηκε, αποκτά συνείδηση»
Ηλίας Βρεττός: «Έσκασα με την σπονδυλική στήλη. Αν είχα σκάσει με το κεφάλι στην άσφαλτο δεν θα ήμουν εδώ»
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Το συγκλονιστικό ξέσπασμα του, οι αντιδράσεις & σειρά δηλώσεων
Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν
Το δημόσιο μήνυμα του Γρηγόρη Πετράκου - Μετά τον κορωνοιό, αμφισβητεί και την αφρικανική σκόνη