Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022 | Επικοινωνία
Facebook Header Button  Tweeter Header Button   Youtube Header Button Instagram Header Button
trans gif

H μάχη του Brad Pitt με την «προσωπαγνωσία», γνωστή ως «τύφλωση του προσώπου»

  07/07/2022 09:42
 H μάχη του Brad Pitt με την «προσωπαγνωσία», γνωστή ως «τύφλωση του προσώπου»

H μάχη του Brad Pitt με την «προσωπαγνωσία», γνωστή ως «τύφλωση του προσώπου»

  07/07/2022 09:42

Σοκάρει ο Brad Pitt με την αποκάλυψη για τη σπάνια πάθησή του - Τι είναι αυτή η διαταραχή που παίζει περίεργα παιχνίδια με το μυαλό; - Πώς επηρεάζει τη ζωή και οι τύποι της

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

Ο Brad Pitt παραχώρησε μία σπάνια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη και μεταξύ άλλων μίλησε για την μάχη που δίνει με την «προσωπαγνωσία» ή όπως είναι γνωστή «τύφλωση του προσώπου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός εξομολογήθηκε πως βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σπάνια πάθηση, η οποία δεν του επιτρέπει να αναγνωρίσει ή να θυμάται πρόσωπα. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε πως η πάθηση αυτή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. 

Αν και ο Brad Pitt δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με αυτή την πάθηση, ο ίδιος πιστεύει ότι την έχει και ανησυχεί οι αγαπημένοι του άνθρωποι θα θεωρούν ότι είναι απόμακρος.

«Κανείς δεν με πιστεύει, όταν μιλάω για αυτό. Θέλω πολύ να γνωρίσω έναν άνθρωπο που να έχει την ίδια πάθηση», δήλωσε ο ίδιος.

4264188190401856 1-64

Η prosopagnosia ή η τύφλωση του προσώπου είναι μια γνωστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανικανότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου.

Αν και η διάνοια και η άλλη οπτική επεξεργασία δεν επηρεάζονται γενικά, μερικοί άνθρωποι με τύφλωση προσώπου δυσκολεύονται επίσης να αναγνωρίσουν τα ζώα, να διακρίνουν αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα) και να πλοηγηθούν. Εκτός από την μη αναγνώριση ή την ανάμνηση ενός προσώπου, ένα άτομο με προπαγανοσία μπορεί να έχει πρόβλημα στην αναγνώριση των εκφράσεων και στην αναγνώριση της ηλικίας και του φύλου.

Πώς η Prosopagnosia επηρεάζει τη ζωή

Μερικοί άνθρωποι με την προποφασία χρησιμοποιούν στρατηγικές και τεχνικές για να αντισταθμίσουν την τύφλωση του προσώπου. Λειτουργούν κανονικά στην καθημερινή ζωή. Άλλοι έχουν πολύ πιο δύσκολο χρόνο και εμπειρία άγχος, κατάθλιψη και φόβο κοινωνικών καταστάσεων. Η τύφλωση του προσώπου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις και στο χώρο εργασίας.

Τύποι τύφλωσης προσώπου

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι προπαγονοσίων. Η επίκτητη προπαγονοσσία προκαλείται από βλάβη του εγκεφαλικού οφθαλμού-κροταφικού λοβού (εγκεφάλου), η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα , έμφραγμα αρτηριών, αιμορραγία, εγκεφαλίτιδα, νόσο του Πάρκινσον, ασθένεια Alzheimer ή νεόπλασμα.

Οι βλάβες στην κοπριά, στην κατώτερη περιφέρεια ή στον πρόσθιο κροταφικό φλοιό επηρεάζουν την ανταπόκριση στα πρόσωπα. Η βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την αναγνώριση γνωστού προσώπου. Ένα πρόσωπο με επίκτητη προπαγανοποίηση χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα πρόσωπα. Η αποκτηθείσα προπαγóνωση είναι πολύ σπάνια και (ανάλογα με τον τύπο του τραυματισμού) μπορεί να επιλυθεί.

Ο άλλος κύριος τύπος τύφλωσης προσώπου είναι η συγγενής ή αναπτυξιακή προπαγóνωση . Αυτή η μορφή τύφλωσης προσώπου είναι πολύ πιο συχνή, επηρεάζοντας όσο το 2,5% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Η υποκείμενη αιτία της διαταραχής είναι άγνωστη, αλλά εμφανίζεται να τρέχει σε οικογένειες. Ενώ άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν τύφλωση προσώπου (π.χ. αυτισμό, μη λεκτική διαταραχή εκμάθησης), δεν χρειάζεται να συνδεθεί με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Ένα άτομο με συγγενή προσωπογνοια δεν αναπτύσσει ποτέ πλήρως την ικανότητα αναγνώρισης των προσώπων.

Αναγνωρίζοντας την Τυφλότητα προσώπου

Οι ενήλικες με προπαγνοσσία μπορεί να αγνοούν ότι άλλοι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν και να θυμούνται τα πρόσωπα. Αυτό που θεωρείται έλλειμμα είναι το "κανονικό" τους. Αντίθετα, ένα άτομο που αναπτύσσει τύφλωση προσώπου μετά από τραυματισμό μπορεί να παρατηρήσει αμέσως την απώλεια μιας ικανότητας.

Τα παιδιά με prosopagnosia μπορεί να έχουν πρόβλημα να κάνουν φίλους, αφού δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν άλλους. Έχουν την τάση να γίνονται φίλοι με εύκολα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά. Το πρόσωπο των τυφλών παιδιών μπορεί να δυσκολεύεται να διακρίνει τα μέλη της οικογένειας από την οπτική γωνία, να διακρίνει μεταξύ χαρακτήρων σε ταινίες και να ακολουθεί έτσι την πλοκή και να αναγνωρίζει τους γνωστούς ανθρώπους από το πλαίσιο. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα μπορεί να θεωρηθούν ως κοινωνικά ή πνευματικά ελλείμματα, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν εκπαιδεύονται να αναγνωρίσουν τη διαταραχή.

Διάγνωση

Η prosopagnosia μπορεί να διαγνωστεί χρησιμοποιώντας νευροψυχολογικές εξετάσεις, ωστόσο, καμία από τις εξετάσεις δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη. Το "διάσημο πρόσωπο" είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά άτομα με συνεταιριστική προπαγνοσσία είναι σε θέση να ταιριάζουν με τα γνωστά πρόσωπα, έτσι δεν τα εντοπίζει. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προσώπων με απαλλαγή από την προοπτική , καθώς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα. Άλλες δοκιμές περιλαμβάνουν τη δοκιμή αναγνώρισης προσώπου Benton (BFRT), τη δοκιμή μνήμης προσώπου Cambridge (CFMT) και τον δείκτη prosopagnosia 20 στοιχείων (PI20). Ενώ οι εξετάσεις PET και MRI μπορούν να αναγνωρίσουν τα μέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από ερεθίσματα προσώπου, είναι κυρίως χρήσιμα όταν υπάρχουν υποψίες για εγκεφαλικό τραύμα.

Υπάρχει μια θεραπεία;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την προπαγανοποίηση. Τα φάρμακα μπορεί να συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση του άγχους ή της κατάθλιψης που μπορεί να οφείλεται στην πάθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης για να βοηθήσουν τα άτομα με τύφλωση προσώπων να μάθουν τρόπους να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους.

Συμβουλές και τεχνικές για την αποζημίωση για την προπαγάνωση

Οι άνθρωποι με τύφλωση προσώπου ψάχνουν για ενδείξεις σχετικά με την ταυτότητα ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της φωνής, βάδισμα, σχήμα σώματος, χτένισμα, ρούχα, διακριτικό κόσμημα, άρωμα και περιβάλλον. Μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια διανοητική λίστα χαρακτηριστικών ταυτοποίησης (π.χ. ψηλά, κόκκινα μαλλιά, μπλε μάτια, μικρά μοσχεύματα πάνω από το χείλος) και να τα θυμάστε αντί να προσπαθείτε να ανακαλέσετε το πρόσωπο. Ένας δάσκαλος με τύφλωση προσώπου μπορεί να ωφεληθεί από την εκχώρηση θέσεων φοιτητών. Ένας γονέας μπορεί να διακρίνει τα παιδιά από το ύψος, τις φωνές και τα ρούχα τους. Δυστυχώς, ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των ανθρώπων βασίζονται στο περιβάλλον. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να ενημερώσετε τους ανθρώπους ότι έχετε προβλήματα με τα πρόσωπα.

4264271184141410 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας