Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο

Αντιδράσεις γεμάτες οργή έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο η θανάτωση του χιμπατζή που διέφυγε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Ένας alpha male χιμπατζής το έσκασε από τον περιορισμένο χώρο του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου, 25 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας του χώρου και το ζώο να θανατωθεί.

‘Hταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα. Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να πιάσουν το ζώο και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του. 

Ο χιμπατζής, μετά από επεισόδιο μεταξύ χιμπατζήδων, το έσκασε. Το πάρκο ενεργοποίησε το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσε την αστυνομία και απομονώθηκαν οι επισκέπτες.

Ο χιμπατζής, με συντονισμένες κινήσεις, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας. Η εξουδετέρωσή του κρίθηκε απαραίτητη 20 λεπτά αργότερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μετά την θανάτωση του χιμπατζή

 

Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής 26/6 το φως της δημοσιότητας είδε και ένα βίντεο με τη στιγμή που ο χιμπατζής δραπετεύει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο εξόργισε περισσότερο τους φιλόζωους.

 

 

 

 

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσέρ, μίλησε και στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τα όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου και την απόδραση του χιμπατζή.

«Όπως και πολλά άλλα είδη, το συγκεκριμένο ζώο, η κατάστασή του στη φύση είναι απειλούμενη, δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε, έγινε βάσει κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων, σε ό,τι αφορά στη διαφυγή ενός ζώου. Εάν μπορέσει κανείς και ναρκώσει ή περιορίσει με ασφάλεια το ζώο, η πρώτη και επιβαλλομένη λύση είναι αυτή. Εάν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου δεν έχεις άλλη επιλογή. Το ζώο αυτό ήταν εκτός του ζωολογικού πάρκου. Υπήρξε μια επιχείρηση να το οδηγήσουμε ξανά στο ζωολογικό πάρκο. Πέρασε απ΄ το πάρκινγκ και ακολούθησε την περίφραξη του πάρκου. Διερευνούμε αυτή τη στιγμή το πώς βγήκε, αυτά τα ζώα είναι 15 χρόνια μέσα στο πάρκο, και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Έγινε εκείνη τη μέρα μία μεγάλη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, και με κάποιον τρόπο βγήκε εκτός χώρου. Πέρασε σε ένα σημείο τα ηλεκτροφόρα καλώδια, μέσα στον πανικό του δεν αντέδρασε στην ηλεκτρική περίφραξη και πέρασε εκτός του χώρου», ανέφερε αρχικά.

Όσο αφορά στο αναισθητικό ο κ. Λεσέρ επεσήμανε πως, «δεν ρίχνεις ένα αναισθητικό και πέφτει. Για να ναρκώσεις ένα ζώο 65-70 κιλά, θες σε ομαλές συνθήκες, 8-12 λεπτά τουλάχιστον αυτό το ζώο να πέσει κάτω. Σε άλλες συνθήκες, που το ζώο είναι σε έξαρση, τρέχει φοβάται, δεν ξέρει πού είναι, δε μπορείς παρά να περιμένεις τουλάχιστον 20 λεπτά, αυτό το ζώο να πέσει από τη νάρκωση. Μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να είχε πάει στα διπλανά κτίρια, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ή μπορεί να έκανε κάποια επίθεση»,

»Οι συνθήκες που ζουν τα ζώα εδώ είναι με διεθνείς προδιαγραφές. Δεν υπάρχει κάποιο που να έχει έρθει από τη φύση. Όλα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και πάρκα, και ειδικά οι χιμπατζήδες, είναι 4ης, 5ης και 10ης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε πάρκα. Δεν είναι σε αιχμαλωσία, υπάρχουν συνθήκες διαβίωσης, περιπ0οίησης, διατροφής, που είναι διεθνώς εγκεκριμένες. Περιμένουμε κλιμάκιο για να ελεγχθούν οι συνθήκες».

Η διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου, τοποθετήθηκε για το περιστατικό.

«Όταν έχεις να κάνεις με ένα άγριο ζώο, μέσα στα αυτοκίνητα έχουμε και πυροσβεστήρες για παν ενδεχόμενο. Εάν σου επιτεθεί το ζώο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πυροσβεστήρα για να το «σπρώξεις», προφανώς και δεν κυνηγάμε τα ζώα με πυροσβεστήρες. Το ζώο έφυγε από μία γωνία της περίφραξης. Το σημείο ήταν περιφραγμένο είχε 3 σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια, ωστόσο και αυτά

«Όποιος έχει πάει στο πάρκο και έχει κοιτάξει τα ζώα στα μάτια μπορεί να δει πόσο θλιμμένα και δυστυχισμένα είναι. Ο χιμπατζής είναι το πιο συγγενικό είδος του ανθρώπου. Ζουν σε ένα πολύ μικρό περιβάλλον, γι’ αυτό το ζώο ήθελε να φύγει. Το πάρκο, η εξουδετέρωση, είναι λέξεις που τις χρησιμοποιούμε για να βαφτίζουμε την αλήθεια και την κάνουμε πιο όμορφη», τόνισε.

«Αν θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν φιλοζωικά αισθήματα, μπορούμε να τα πάμε στα καταφύγια με τα αδέσποτα ζώα και όχι να βλέπουν την άγρια ζωή πίσω από μία γυάλα. Άλλο πράγμα τα ζώα συντροφιάς και άλλο τα άγρια ζώα», είπε σχετικά.

«Θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα. Όλα τα μέτρα που παίρνουμε δεν θα φτιάχνουμε μόνοι μας, υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές. Ο χιμπατζής ήταν πολύ φιλικός τόσα χρόνια, αλλά το είδος έχει 4 φορές τη δύναμη ενός ανθρώπου» , κατέληξε ο κ. Λεσέρ.

 

 

Αρκετοί ήταν οι διάσημοι που θέλησαν να τοποθετηθούν δημόσια μέσα από αναρτήσει στα social media, εκφράζοντας τον θυμό τους και τη λύπη τους για τέτοια επεισόδια. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, βρέθηκαν και στη διαδήλωση έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για να διαμαρτυρηθούν για το θλιβερό περιστατικό.

Ξεσπούν οι Έλληνες καλλιτέχνες 

Εριέττα Κούρκουλου:

  

 

 

 

Κατρίνα Τσαντάλη:

 

 

 

 

Τόνια Σωτηροπούλου:

 

 

 

 

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου:

 

Κατερίνα Ζαρίφη:

 

 

 

 

Ζέτα Δούκα:

 

 

 

 

Μαίρη Συνατσάκη:

 

 

 

 

 

Έλενα Χριστοπούλου:

 

 

 

 

Σπύρος Σούλης:

 

 

 

 

 

Γιάννα Τερζή:

 

 

 

 

 

Γιώργος Γαλίτης:

 

 

 

 

 

Τάνια Τρύπη:

 

 

 

Νάντια Μπουλέ:

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας
Ο Αχιλλέας Μπέος καταγγέλλει δημόσια, σεξουαλική παρενόχληση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Νίκος Πολυδερόπουλος: «Δεν έχασα χρυσόψαρο, τον αδελφό μου έχασα! Βίωσαν τον πόνο μου, που είναι η ανθρωπιά;»
Θοδωρής Κατσαφάδος: «Παίζω σε παράσταση που ξέρω ότι δεν με θέλουν! Με στενοχωρεί, το ζω πρώτη φορά!»
Δημήτρης Παπανικολάου για τον αυτισμό: «Δεν θέλουμε ούτε οίκτο, ούτε να μας αποκαλούν super ήρωες»
Αμάντα Μανωλάκου: «Έχω πολλαπλές εστίες σκλήρυνσης στο κεφάλι»
Αρετή Πασχάλη: «Δεν είχα καμία σύνδεση με το μωρό μου, δεν μπορούσα να βρω νόημα στη ζωή»