Κούγιας: «Αυτοκριτική στην κοινωνία, όταν ο εκλεκτός Λιγνάδης θεωρείται βιαστής»

 

 

Έπειτα από δύο διακοπές ξεκινάει η δίκη - Ο 27χρονος έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2011, όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών - Συγκονίζει η μητέρα μάρτυρα: «Πρότεινε στον γιο μου να συνευρεθούν ερωτικά»Εμπόδια στη δημοσιογραφική κάλυψη της διαδικασίας - Ο σκηνοθέτης έφτασε λίγο πριν τις 9 στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο με χειροπέδες πισθάγκωνα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Το πρόσωπο που ζήτησε ο Κούγιας να βγει απ΄την αίθουσα

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Έπειτα από δυο διακοπές - η τελευταία λόγω προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε μέλος της έδρας - αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, εκτός νέου απροόπτου, η δίκη για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα. Σήμερα στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει για να καταθέσει ο πρώτος άνδρας που κατήγγειλε τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη και ηθοποιό για άγρια σεξουαλική κακοποίησή του.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρίνος Κόνσολος: «Να το βράσω το ταλέντο όταν δεν ξέρεις να συμπεριφερθείς στο ανθρώπινο είδος. Είχα τον Λιγνάδη 3 χρόνια καθηγητή. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη»

 

Η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία και είχε οδηγήσει πριν από έναν χρόνο τον Δημήτρη Λιγνάδη στις φυλακές της Τρίπολης υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με τη δημοσιογραφική κάλυψή της να είναι σχεδόν αδύνατη. Και αυτό διότι, το δικαστήριο με απόφασή του επιτρέπει την είσοδο στη δικαστική αίθουσα, όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, μόλις δυο διαπιστευμένων συντακτών, κατ’ επίκληση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, καθώς η αίθουσα η οποία έχει επιλεγεί για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα μικρή σε χωρητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να ανακύπτει μείζον ζήτημα για το δικαίωμα στην ενημέρωση και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική υπόθεση, η οποία απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και είχε λάβει και πολιτικές προεκτάσεις. Ουδείς μέχρι στιγμής, έχει ενδιαφερθεί για την επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού ζητήματος που αφορά στον πλουραλισμό, το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου, παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα είναι εις γνώση των αρμοδίων εδώ καιρό.

 

 

Τώρα, όσον αφορά στη σημερινή διαδικασία, αν αυτή εξελιχθεί κανονικά και δεν ανακύψει κάποιο νέο ζήτημα, πρώτος αναμένεται να καταθέσει στο ακροατήριο ένας 27χρονος άνδρας, ο οποίος κατοικεί πλέον μόνιμα στη Σουηδία. Ο 27χρονος έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2011, όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που έχει εκδοθεί για την υπόθεση, ο νεαρός ήλθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο, μέσω Facebook, όταν ο εξάδελφός του, του είπε ότι γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου τον Δημήτρη Λιγνάδη «και ότι αυτός αναζητούσε νεαρά άτομα με ταλέντο για να συμμετάσχουν σε θεατρικές του παραστάσεις».

Ο κατηγορούμενος αφού γνώρισε τον ανήλικο τότε άνδρα του «μιλούσε με εξαιρετικά κολακευτικά λόγια για την εξωτερική του εμφάνιση και του υπόσχονταν ότι θα τον βοηθούσε επαγγελματικά».

Ωστόσο, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή όταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε μια από τις συναντήσεις του με τον ανήλικο, αφού του πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικά, τον βίασε.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται ως εξής στο παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο ο Δημήτρης Λιγνάδης κάθετε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας: «Ο κατηγορούμενος στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη ημερομηνία κατά το χρονικό διάστημα από 01.04.2011 έως 31.05. 2011, αφού προσκάλεσε στο διαμέρισμά του τον (….) αιγυπτιακής καταγωγής, γεννηθέντα την 14.09.1995, με το πρόσχημα να συζητήσουν το επαγγελματικό του μέλλον στον χώρο του θεάτρου του προσέφερε αλκοόλ και τσιγάρο ινδικής κάνναβης, περιάγοντας αυτόν σε κατάσταση αναισθησίας». Στη συνέχεια δε, «εκμεταλλευόμενος την πλήρη ανικανότητά του να αντισταθεί» ο κατηγορούμενος εξανάγκασε το ανήλικο τότε αγόρι «σε πεολειξία, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ανήλικος είχε χάσει τις αισθήσεις του και όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα «βρήκε το παντελόνι του και το εσώρουχό του πεταμένο δίπλα του στη βεράντα».

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αρνείται την συγκεκριμένη κατηγορία, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες που του έχουν αποδοθεί για τρεις ακόμη περιπτώσεις βιασμών.

Κατά την ανάκριση είχε κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του από το «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν έχει συνευρεθεί με ανήλικα άτομα. Ειδικά για την καταγγελία του 27χρονου άνδρα ο οποίος αναμένεται να καταθέσει σήμερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, έχει υποστηρίξει ότι στερείται κάθε αξιοπιστίας και γιατί ο καταγγέλλων άλλαξε ενώπιον της ανάκρισης τις ημερομηνίες που υποστηρίζει ότι βιάσθηκε (αρχικά είχε υποστηρίξει ότι αυτό έγινε το 2010 και εν συνεχεία στην ανάκριση το 2011). Ωστόσο, το βούλευμα δέχεται ότι «αυτό θα πρέπει να δικαιολογηθεί από το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του 27χρονου αναμένεται να ακολουθήσουν οι μαρτυρίες των υπολοίπων ανδρών που έχουν καταγγέλλει τον σκηνοθέτη και ηθοποιό επίσης για άγρια σεξουαλική κακοποίησή τους.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έφτασε λίγο πριν τις 9 στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο με χειροπέδες πισθάγκωνα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

Αθώος δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες, είμαι αθώος» είπε, απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου για το τι δηλώνει σχετικά με τις κατηγορίες.

Η  διαδικασία άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με αίτημα να αποχωρήσει από την αίθουσα ο Βασίλης Κυπαρισσοπουλος -ο οποίος είχε μηνύσει τον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά η υπόθεση είχε παραγραφεί- που βρισκόταν στην αίθουσα ως συνεργάτης, της εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Μαρίας Κουρτέση.

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας ζήτησε να βρεθεί εκτός δικαστικής αίθουσας το συγκεκριμένο πρόσωπο, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι θα ενημερώνει τους μάρτυρες που βρίσκονται ακριβώς απ’ έξω, αφήνοντας αιχμές για στήσιμο της υπόθεσης από τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Η πολιτική αγωγή δεν διατύπωσε αντίρρηση στο αίτημα, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να αποχωρήσει από την αίθουσα καθώς υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί η κατάθεση του στο μέλλον και δεν επιτρέπεται να έχει παρακολουθήσει τη δίκη στην περίπτωση αυτή.

Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα να μη βρίσκεται εντός της αίθουσας, ενώ ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας ο Βασίλης Κύπαρισσόπουλος.

 

 

 

Ο Αλέξης Κούγιας παραχώρησε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, πριν συνεχιστεί η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σκηνοθέτη υπογράμμισε πως περιμένουν με μεγάλη προσδοκία τη δίκη, ενώ αναφέρθηκε και στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, για την οποία «ελπίζει να μην εμφανιστεί ως υποψήφια βουλευτής».

«Περιμένουμε με μεγάλη προσδοκία την έναρξη της διαδικασίας. Επιτέλους να συναντήσουμε κι εμείς τους φερόμενους ως βιασθέντες, να δούμε ποιοι είναι, να μπορέσουμε να τους αξιολογήσουμε, όπως επιβάλλει ο κώδικας ποινικής δικονομίας και να βοηθήσουμε το δικαστήριο να εκδώσει μία απόφαση. Ήδη έχουν δοθεί δείγματα ότι θα γίνει μία υποδειγματική δίκη» ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μία δίκη που θα βοηθήσει και την ελληνική κοινωνία να ηρεμήσει, γιατί τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μία τεράστια αναστάτωση όσον αφορά στην ηθική της ελληνικής κοινωνίας. Υπήρξε ένας βομβαρδισμός αποκαλύψεων βιασμών, μετά την ετεροχρονισμένη με καθυστέρηση δεκαετιών καταγγελία της κας Μπεκατώρου. Έγινε πολιτική εκμετάλλευση αυτής της καταγγελίας, ελπίζω αύριο να μην εμφανιστεί η κα Μπεκατώρου υποψήφια βουλευτής από αθλητής» συνέχισε ο κος Κούγιας, ο οποίος επεσήμανε ότι η κοινωνία χρειάζεται αυτοκριτική, όταν ο εκλεκτός Δημήτρης Λιγνάδης θεωρείται βιαστής.

Όπως είπε ο πελάτης του βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

 

 

Η μητέρα ενός εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, του Ι.Σ., η Ε.Λ., μιλάει για πρώτη φορά αποκλειστικά στο gossip-tv για τα όσα γνωρίζει αλλά και για το πώς η ίδια βίωσε την εμπλοκή του γιου της σ' αυτήν.

Έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με την αυριανή δίκη;

Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση, ξέρουμε ότι θα συνεχιστεί αύριο η δίκη, αλλά ακούγεται πως θα ξαναπάρουν αναβολή.

Μάθαμε πως ήσασταν μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου την τελευταία φορά. Ο Δημήτρης Λιγνάδης πώς ήταν από κοντά; Πώς τον ψυχολογήσατε;

Ο Λιγνάδης την τελευταία φορά που τον είδα, στη δίκη δηλαδή, ήταν ψυχρός, ανέκφραστος και είχε ένα παγωμένο βλέμμα.

Ο γιος σας πώς είναι ψυχολογικά τις τελευταίες ημέρες; Έχετε άγχος;

Ο γιος μου έχει αρκετό άγχος, δεν έχει ξανά εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες και ανυπομονεί να τελειώσει όλο αυτό. Έκτος από τη σωματική κούραση δηλαδή, καθώς τρέχει όλη την ώρα στον δικηγόρο και στο δικαστήριο, υπάρχει και η ψυχολογική κούραση. Και όσο περνάνε οι ημέρες, αγχώνεται ακόμα πιο πολύ, γιατί θέλει να δικαιωθεί ο φίλος του και να τελειώσει όλο αυτό, και το καταλαβαίνω.

Ο γιος σας είναι φίλος ενός από τους κατήγορους του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος κάθεται στο εδώλιο για 4 βιασμούς. Σας έχει μιλήσει για όσα γνωρίζει; Σας έχει περιγράψει κάποια επαφή του με τον Λιγνάδη;

Ο γιος μου την περίοδο εκείνη, - ήταν 17 χρονών- είχε έρθει με μεγάλη χαρά για να μου ανακοινώσει ότι επρόκειτο να γνωρίσει έναν πολύ μεγάλο και σπουδαίο ηθοποιό! Τον είχα ρωτήσει ποιος είναι, αλλά δεν θυμόταν το όνομά του. Μετά, μου είπε ότι βρέθηκαν σε κάτι παγκάκια και ότι τους συμβούλεψε να φύγουν στη Μύκονο για να ανοίξουν τα φτερά τους και για να μάθουν νέα πράγματα. Εκείνη την ημέρα μάλιστα τους είχε δώσει και από 20 ευρώ για να πιούν από έναν καφέ. Μου το είπε και αυτό αμέσως και τελείωσε εκεί το θέμα.

Έπειτα από καιρό ήρθε να μου πει πάλι, ότι ήταν καλεσμένος με τους φίλους του, στην παράστασή του. Τα παιδιά πήγαν κανονικά, παρακολούθησαν την παράσταση και όταν πήγαν να τον συγχαρούν και από κοντά στο καμαρίνι του, τους πρότεινε να πάνε και στο σπίτι του για φαγητό.

Τα παιδιά ωστόσο δεν ήθελαν και πολύ να πάνε αλλά εκείνος επέμενε και κάπως έτσι οδηγήθηκαν στο σπίτι του ηθοποιού. Εκεί μάλιστα άρχισε να τους κάνει κάτι περίεργα. Συγκεκριμένα, ο γιος μου μού μίλησε για ένα παιχνίδι με ελατήρια που είχε στα μάτια του ο ηθοποιός. Και μετά από αυτό, αφού έφαγαν και ήπιαν, τους προσκάλεσε στην κρεβατοκάμαρά του για να συνευρεθούν όλοι μαζί. Τα παιδιά μετά από αυτό βέβαια θέλησαν να φύγουν, παρά τις προσπάθειές του να παραμείνουν κι άλλο στο σπίτι του.

Όταν σας τα μετέφερε όλα αυτά ο γιος σας, πώς αντιδράσατε; Αναρωτηθήκατε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, ή τον γνωρίζατε ήδη;

Ο γιος μου, μου τα μετέφερε όλα αυτά την επόμενη ημέρα, αλλά δεν του είπα και κάτι τρομερό. Τον συμβούλεψα μόνο να προσέχει και να μην μπλέξει πουθενά. Μετά από αυτό βέβαια δεν αναφέρθηκαν ξανά τα παιδιά στο όνομά του και το θέμα για εμάς έκλεισε εκεί.

Πώς αντιδράσατε όταν ενημερωθήκατε για τον φίλο του γιου σας, ότι δηλαδή κινήθηκε νομικά εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη;

Δεν το περίμενα με τίποτα και στεναχωρήθηκα πολύ για το παιδί. Θα μπορούσε να ήταν ο γιος μου στη θέση του. Μου ήταν πολύ ξαφνικό όλο αυτό, γιατί ο φίλος του γιου μου δεν μάς είχε μιλήσει ποτέ γι’ αυτό.

Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο. Πιστεύω πως τα παιδιά θα δικαιωθούν, θεωρώ πως η δικαιοσύνη θα κάνει καλά τη δουλειά της. Θέλω να είμαι αισιόδοξη.

 

 

Μετά την αποκάλυψη του ρεπορτάζ ο Ανδρέας Μικρούτσικος σχολίασε τις δηλώσεις της μητέρας του βασικού μάρτυρα και όλα όσα εκείνη αποκάλυψε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τι να πω ρε Κατερίνα. Από τον τρόπο μου με κοιτάς και σε κοιτάω, νομίζω περιττεύουν τα λόγια. Δηλαδή βλέπεις την ίδια την πρόταση της πράξης που είναι απεχθής απέναντι σε ανήλικους και πού είναι στηριγμένη;

Στην εξουσία αυτού του ανθρώπου. Γιατί για σκέψου να είσαι πιτσιρικάς, να είναι το όνειρό σου να γίνεις ηθοποιός και να μη βρίσκεις απλά έναν ηθοποιό που παίζει στην τηλεόραση, να έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο ο οποίος παρουσιάζεται ως θεατράνθρωπος, και να σε φωνάζει στην παράσταση... Και ξαφνικά στο σπίτι τους λέει 'πάμε μέσα όλοι μαζί'... Και τώρα πρέπει να δεις τις αντιστάσεις ενός παιδιού και τι νιώθει ένα παιδί. Δηλαδή σκέφτεται 'για να γίνω ηθοποιός θα πρέπει να περνάω από το κρεβάτι βιαίως του κάθε Λιγνάδη. Είναι ανεπίτρεπτο καθ' ολοκληρίαν».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Άγρια επίθεση με μπουνιές από αγνώστους δέχθηκε ο Sin Boy την ώρα που έκανε live σε κομμωτήριο
Αποκάλυψη σοκ για την Κate Middleton: «Πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και υπεβλήθη σε υστερεκτομή»
Πίτσα Παπαδοπούλου: «Φώναξε η γειτόνισσα την μαμά μου και της είπε: Το παιδί σας το πάτησε το τραμ!»
Συγκινημένος ο Αντώνης Ρέμος στα θυρανοίξια του ναού που ανήγειρε με τον Κώστα Πηλαδάκη στη Μύκονο
Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο Δημήτρης Κόκοτας μετά το έμφραγμα που υπέστη
Υποψήφιος ξανά στις Ευρωεκλογές o Αλέξη Γεωργούλης - Η ανακοίνωση του
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας - Υπέστη έμφραγμα
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε βάφτιση του παιδιού μας με την Δανάη Μιχαλάκη»
Boom! Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι ζευγάρι και στη ζωή;
Η αντίδραση του συνιδιοκτήτη Κώστα Πηλαδάκη για το εκκλησάκι που θάφτηκε στη βίλα του Αντώνη Ρέμου