«Όταν έλεγα να πάω στην Κύπρο, δεν μου δίνατε σφαλιάρα να κάτσω στα αυγά μου;»

 

 

Οι δηλώσεις του Φίλιππου Σοφιανού για την πρώην σύζυγό του, Κύπρια δικηγόρο, Πολύμνια Λευτέρη και το παιδί που απέκτησαν μαζί

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

 

Ο Φίλιππος Σοφιανός παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ελληνικό περιοδικό «ΟΚ» και αναφέρθηκε στην απόφαση του να τα παρατήσει όλα και να πάει στην Κύπρο για χάρη της… αγάπης αλλά και για το αν είναι δύσκολη η επικοινωνία με την κόρη σας λόγω της απόστασης.

Πού χαθήκατε τα τελευταία χρόνια;

Στην Κύπρο ήμουν. Ακολούθησα την καρδιά μου και πήγα στην Κύπρο το 2011 (σ.σ. γνώρισε και παντρεύτηκε τη δικηγόρο Πολύμνια Λευτέρη, με την οποία έχουν αποκτήσει και μία κόρη). Τα παράτησα όλα, τα άφησα σύξυλα στην κυριολεξία. Όλα όμως, τηλεόραση, θέατρο, επιχειρήσεις, τα πάντα. Ήταν απόφαση ζωής. Reset – restart κι όλα από την αρχή. Η Κύπρος κράτησε οκτώ χρόνια. Έκλεισε ο κύκλος εκεί και επέστρεψα.

Γίνατε μετανάστης για χάρη ενός έρωτα;

Δεν ήμουν ερωτικός μετανάστης, δεν μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός. Ήμουν ένας άνθρωπος που ακολούθησε την καρδιά του. Το δικαίωμα να ξαναζήσεις. Αυτό στις ηλικίες τις δικές μας, μετά τα 60, είναι μεγάλη υπόθεση. Να συμβεί να ερωτευτείς ξανά. Να ερωτευτείς πραγματικά.

Και όταν συμβεί, θέλεις να το ζήσεις γιατί ξέρεις ότι μπορεί και να μην τύχει ξανά, έτσι;

Ακριβώς! Ο έρωτας είναι μια δύναμη πέρα από σένα. Δεν μπορείς να την ελέγξεις, δεν γίνεται

Όταν αποφασίσατε να φύγετε, βρέθηκαν άνθρωποι να σας συμβουλεύσουν; Να σας πουν «πού πας, πώς ετοιμάζεσαι να τα εγκαταλείψεις όλα;»

Ναι! Σε αυτούς τους ανθρώπους εκ των υστέρων είπα: «Ρε, όταν σας τα έλεγα όλα αυτά, δεν μου δίνατε μια σφαλιάρα να κάτσω στα αυγά μου»;. Εκείνοι μου απάντησαν: «Ήσουν αρκετά μεγάλος για να σου πει ο οποιοσδήποτε τι να κάνεις».

Το μετανιώσατε;

Όχι, δεν το έχω μετανιώσει γιατί η Κύπρος έχει αφήσει ένα ίχνος συγκλονιστικό. Στην Κύπρο έχω ένα παιδί, το οποίο είναι 10 χρόνων, και μου λείπει η γλυκιά μου. Άρα η Κύπρος άξιζε εκατό χιλιάδες φορές για αυτό το πλάσμα (σ.σ. έχει ακόμη δύο παιδιά από προηγούμενους γάμους).

Είναι δύσκολη η επικοινωνία με την κόρη σας λόγω της απόστασης;

Είναι λίγο δύσκολο το πάνω-κάτω γιατί είναι ακριβή ιστορία η μετακίνηση με το αεροπλάνο.

Ως πατέρα αυτό σας δημιουργεί πολλές ενοχές;

Προφανώς. Δεν νιώθω καλά, θα ήθελα να είμαι εκεί, κοντά της. Θα ήθελα να μπορώ να την παίρνω εγώ από το σχολείο, να διαβάζουμε μαζί, να παίζουμε μαζί και αυτά δεν γίνονται. Θα πρέπει να συμπυκνώνουμε τον χρόνο όταν μπορούμε και βρισκόμαστε.

Τι άποψη πιστεύετε ότι έχει ο κόσμος για εσάς;

Αυτό που εισπράττω εγώ είναι μια καλοσύνη και μια ευγένεια. Με προσεγγίζουν δηλαδή ευγενείς άνθρωποι με ευγενικό τρόπο και το εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό. Δεν έχω παρατράγουδα στην επικοινωνία μου με τον κόσμο. Είναι κάτι που το απολαμβάνω. Να βρίσκεσαι σε έναν παράδρομο στην Ξάνθη, στο βενζινάδικο ενός επαρχιακού δρόμου, και να σε βλέπει ο βενζινάς και να φωνάζει όλη την οικογένεια έξω για να δουν τον Σοφιανό. Αυτό είναι συγκινητικό. Μέσα από την τηλεόραση έχουμε εισχωρήσει στα σπίτια των ανθρώπων, σε σπίτια που ούτε τα βάζει ο νους μας.

Είστε ένας άνθρωπος και καλλιτέχνης που έχει μάθει να σηκώνει το βάρος της άποψής του. Και την ίδια στιγμή δεν ανήκει σε κλίκες και δεν φροντίζει ιδιαίτερα τις δημόσιες σχέσεις του.

Αυτό είναι γεγονός. Έχω κάνει μια πολύ μοναχική πορεία στο θέατρο. Καταρχάς, δεν κάθισα ποτέ σε θεατρικό σχήμα δεύτερη χρονιά. Ήθελα να δοκιμάσω και κάτι άλλο. Κι όταν είχα τη δυνατότητα να κάνω δικές μου παραγωγές, τις έκανα. Ούτε επιχορηγήσεις πήρα, ούτε με κρατικά χρήματα ανακατεύτηκα. Για να μπορώ να έχω την άνεση να πω ότι αυτό που παράγεται με τα δικά μου χρήματα ως φορολογούμενου είναι απαίσιο. Γιατί εμείς το πληρώνουμε το Εθνικό Θέατρο, όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Και όλα τα πανηγύρια των εκατομμυρίων, τα οποία πάνε σε πολύ κλειστούς κύκλους ανθρώπων…

Ανεβάζετε κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Αργώ την Oleanna. Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή την παράσταση;

Ξέσπασε το #ΜeΤoo και αντί να αρχίσω να μιλάω και να φιλολογώ, αποφάσισα να ανεβάσω την Οleanna, ένα έργο που είναι η αφετηρία και ο προορισμός του #MeToo. Ένας καθηγητής, μια φοιτήτρια και μια σεξουαλική παρενόχληση. Ο Ντέιβιντ Μάμετ που έγραψε το έργο το 1992 τα είχε πει από τότε όλα μια χαρά.

Μια φράση ενδεικτική του έργου που περιγράφει όσα συμβαίνουν σήμερα με το #ΜeΤoo;

Λέει ο καθηγητής Τζον στην Κάρολ, τη μαθήτρια του: «Θα έρθεις να με συναντήσεις δυο-τρεις φορές στο γραφείο, εγώ και εσύ, και ο βαθμός σου στο εξάμηνο θα είναι 10». Εν τω μεταξύ, όταν έκανα την Οleanna, μου έλεγαν όλοι: «Δεν γίνεται να ανεβάσεις έτσι ένα έργο. Πρέπει να πάρεις ως πρωταγωνίστρια ένα όνομα». Τι θα πει πρέπει να πάρω ένα όνομα; Εγώ έκανα οντισιόν για να βρω τον ρόλο. Και τα ονόματα δεν πάνε στις οντισιόν… Και βρήκα μια εξαιρετική ηθοποιό, τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία θα μπορούσε να είναι δέκα ονόματα μαζί (σ.σ. μαζί πρωταγωνιστούν στο έργο, του οποίου έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία).

Και παράλληλα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή βρίσκεστε με την Αιμιλία Υψηλάντη στο έργο Υποχώρηση από τη Μόσχα.

Η Υποχώρηση από τη Μόσχα είναι ένα υπέροχο έργο που περιγράφει τη σφοδρότητα ενός διαζυγίου. Γιατί ένα διαζύγιο είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία.

Κι αυτό το λέτε εκ πείρας, φαντάζομαι, καθώς έχετε τρία διαζύγια στο ενεργητικό σας.

Για μένα στην κλίμακα του στρες το διαζύγιο εξισώνεται σχεδόν με τον θάνατο. Και ειδικά όταν υπάρχει παιδί, που επίσης είναι ένα θέμα που θίγεται σε αυτό το έργο. Γενικά είναι ένα πανέξυπνο έργο, με μια πανέξυπνη σκηνοθεσία. Ο Αλέξανδρος Κοέν (σ.σ. σκηνοθέτης της παράστασης) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Και συμβαίνει και ένα περίεργο πράγμα. Σε όλη μου την καριέρα οι ρόλοι που έπαιζα στο θέατρο με κάποιον μεταφυσικό τρόπο κάτι είχαν να κάνουν με μένα και τη ζωή μου εκείνη την εποχή. Δηλαδή αυτός ο ρόλος που υποδύομαι τώρα για μένα ισοδυναμεί με μια ολόκληρη ψυχοθεραπεία. Κάνω μια εξομολόγηση πάνω στη σκηνή για πολλά πράγματα της δικής μου ζωής…

Στη διάρκεια του έργου επαναλαμβάνει η Αιμιλία Υψηλάντη μια φράση «και εγώ τι θα απογίνω όταν γεράσω;». Είναι κάτι που σας έχει απασχολήσει;

Κάνε αυτή την ερώτηση σε έναν άνθρωπο 30 χρόνων και θα σου πει «δεν με νοιάζει καθόλου». Κάνε την ίδια ερώτηση σε έναν άνθρωπο 60 χρόνων, που είναι μόνος του, και θα δεις τι φρίκη είναι αυτό! Ναι, αυτό το «τι θα απογίνω όταν γεράσω;» είναι κάτι που το σκέφτομαι πολύ σοβαρά γιατί έχω μεγαλώσει, είμαι πια 63 χρόνων.

Πώς νιώθετε σε αυτή την ηλικία;

Ωραία! Γιατί υπάρχει μια ωριμότητα τώρα, έχει πήξει το μυαλό και δεν κάνει παιδικά πράγματα, ούτε περιττές σκέψεις. Τώρα οι κινήσεις μου είναι πιο αποτελεσματικές. Και δεν είμαι τόσο παρορμητικός. Αυτή η παρόρμηση με έχει καταστρέψει πάρα πολλές φορές. Είναι επικίνδυνο πράγμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε βάφτιση του παιδιού μας με την Δανάη Μιχαλάκη»
Boom! Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι ζευγάρι και στη ζωή;
Η αντίδραση του συνιδιοκτήτη Κώστα Πηλαδάκη για το εκκλησάκι που θάφτηκε στη βίλα του Αντώνη Ρέμου
Αντίνοος Αλμπάνης: «Έπρεπε να αποφασίσω αν έχει νόημα να το μοιραστώ ή να συνεχίζω να λέω ψέματα»
Rebel Wilson: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς»
Η ανακοίνωση για το μνημόσυνο του Βασίλη Καρρά & η συναυλία αφιέρωμα προς την μνήμη του
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Δικηγόρος Μαίρης Χρονοπούλου: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία στην υπόθεση»
Γιώργος Παπαδόπουλος για τη σύζυγό του: «Μου αρέσει που είναι ντροπαλή, είναι σέξι η ντροπαλότητα»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»