Τέλος στη διαμάχη για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη! Η ανακοίνωση του γιου του

 

Λύση στη διαμάχη για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται ότι έρχεται μετά τη δήλωση του γιου του μεγάλου συνθέτη, Γιώργου, ο οποίος μέσω facebook σημειώνει ότι «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό». 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

H υπόθεση για το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η ταφή του σπουδαίου συνθέτη εξελίχθηκε σε σίριαλ, μετά το θάνατό του την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου με το δικαστήριο να βάζει φρένο το απόγευμα της Παρασκευής στην οικογένειά του Μίκη Θεοδωράκη για το Βραχάτι Κορινθίας την ώρα που στη δημοσιότητα ήρθε επιστολή του από το 2013 με την οποία είχε εκφράσει την επιθυμία του για να ενταφιαστεί στα Χανιά. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Σε λαϊκό προσκύνημα πρόκειται να τεθεί η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από την ερχόμενη Δευτέρα σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες στη Μητρόπολη Αθηνών. 

Ο λόγος είναι η διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις που ξεκινάει εκείνη την ημέρα και θα είναι για τον λόγο αυτό κλειστοί κάποιοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, το θρίλερ με το πού τελικά θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζεται καθώς η διαταγή που έχει εκδώσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναφέρει ότι μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί, δεν θα παρθεί καμία απόφαση.

Πάντως, συνεχίζει να υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στην κόρη του Μαργαρίτα που ήθελε ο Μίκης Θεοδωράκης να ταφεί στο Βραχάτι όπου διατηρούσαν εξοχική κατοικία και όχι τον Γαλατά Χανίων, εκεί που βρίσκονται οι τάφοι των γονιών και του αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή ήταν άλλωστε και η τελευταία επιθυμία του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη.

Ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης, τοποθετήθηκε δημόσια δείχνοντας την πρόθεση να σεβαστεί την τελευταία επιθυμία του πατέρα του.

Ο Γιώργος Θεοδωράκης, μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις θέλησε να τοποθετηθεί δημοσίως μέσω των social media αναρτώντας ένα μήνυμα που απευθυνόταν στην αδελφή του Μαργαρίτα.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

Να θυμίσουμε ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη χθες (3/9) εισήχθη σε νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη μετά από έντονη αδιαθεσία που ένιωσε όμως αργά το απόγευμα πήρε εξιτήριο. Έτσι τα δύο αδέλφια δεν πέρασαν τη μέρα μαζί, παρ' όλο που επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη μέρα και για τους δύο.

Αργά το απόγευμα ο γιος του μέσω facebook, έγραψε χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

 

«Μπλόκο» από το δικαστήριο στην οικογένειά του

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση του εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ενώ στον αντίποδα υπάρχει η επιθυμία της οικογένειας - κόντρα σε αυτή του εκλιπόντος - ώστε ο συνθέτης να ταφεί στο Βραχάτι.

Έτσι, το δικαστήριο μπλόκαρε τη συζήτηση για τον ενταφιασμό του μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα συζητηθεί η υπόθεση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

 

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για ταφή στα Χανιά από το 2013

Την επιθυμία του συνθέτη ήδη από το 2013 για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων αποκάλυψε το μεσημέρι της Παρασκευής ο νυν δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε γνωστοποίησε το περιεχόμενο επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη τον Φεβρουάριο του 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων κ Μανώλη Σκουλάκη με την οποία δήλωνε την τελευταία του επιθυμία για να ταφεί στον Γαλατά Χανία (γενέτειρας του πατέρα του). Παράλληλα στην επιστολή ο εκλειπών γνωστοποιούσε τις διαφωνίες της οικογένειάς του με αυτή του την επιλογή ενώ μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης επικαλούνταν και τη νομολογία με τον συνθέτη να γράφει «το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του».

Αξίζει να συμειωθεί ότι βάσει του Άρθρου 48 του Νόμου 4555/2018, «κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου το πρόσωπο (βλ. εκλιπών) να ορίσει εάν επιθυμεί μετά τον θάνατό του την ταφή ή την αποτέφρωση, καθώς και να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας και τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης».

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης λόγω της διαμάχης με την οικογένειά του, ήδη από τότε γνωστοποιούσε στον δήμαρχο Χανίων ότι είχε ζητήσει την αρωγή στενών συνεργατών του όπως της γραμματέως του, Ρένας Παρμενίδου και του φίλου του Γιώργου Αγοραστάκη, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Με την επιστολή του προς τον Μανώλη Σκουλάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε και από τον δήμαρχο να συμβάλλει για να πραγματοποιηθεί η τελευταία επιθύμια του.

Γιώργος Αγοραστάκης: Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θα εκπληρωθεί

Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να είναι ο Γαλατάς η τελευταία του κατοικία, κοντά στους γονείς και στον αδελφό του Γιάννη, θα εκπληρωθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη και εντεταλμένος του μεγάλου δημιουργού, Γιώργος Αγοραστάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων.

Ο κ. Αγοραστάκης άλλωστε, είναι το άτομο που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, προκειμένου να μην γίνει η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, τόσο ο κ. Αγοραστάκης όσο και η κ. Παρμενίδου, έχουν εξουσιοδοτηθεί σχετικά σε συμβολαιογράφο.

 

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Παράλληλα ο αείμνηστος συνθέτης τον περασμένο Οκτώβριο, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του,  είχε στείλει επιστολή και στον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οποία μοιράστηκε τις παραπάνω οδηγίες, αναφορικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Στην επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σέ παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, επισκέφτηκε τα Χανιά για τελευταία φορά το 2017, όταν και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, Mandisa-Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της
Δημήτρης Κόκοτας: «Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η προσπάθεια για αποσωλήνωση του»
H Φαίη Σκορδά αποκάλυψε όλη την δήλωσή του Δημήτρη Παπανώτα χωρίς μοντάζ, που έφερε τη διαγραφή του
Οι αντιδράσεις για διαγραφή Παπανώτα: «Έγινε το αυτονόητο. Δεν χωράνε πλέον σεξιστικά & ρατσιστικά σχόλια»
Η Ελεονώρα Μελέτη αποκάλυψε πόσους followers έχασε μετά την ανακοίνωση ότι είναι υποψήφια με τη ΝΔ
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της Χριστίνας Μηλιού, από τον σύντροφό της - Η κατάθεση της
Η αντίδραση της Ιωάννας Τούνη για τον έλεγχο παραπλάνησης των «influencers»: «Δεν κατάλαβα, τι ακριβώς;»
Τα αρνητικά σχόλια για τις φωτογραφίες της Χριστίνα Μπόμπα χωρίς ρούχα και η αποστομωτική απάντησή της
Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία πώλησης πετρελαίου στο ναυτιλιακό κομμάτι»
Έλλη Κοκκίνου: «Δεν έχω κάνει πλαστικές. Βλέπω πράγματα που με ενοχλούν στο πρόσωπό μου στα 54 μου!»