Τσουνάμι καταγγελιών από κυρίες της showbiz κατά του «συνεδρίου γονιμότητας»

 

 

Σάλος έχει προκληθεί στα social media και όχι μόνο με το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές, τόσο για το διαφημιστικό σποτ που δημιούργησαν όσο και για τους ομιλητές που επρόκειτο να δώσουν το παρών - Αναβάλλεται επ' αόριστον μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

 

Το εν λόγω βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αποσύρει τη συμμετοχή και την αιγίδα της, ενώ ο ΑΝΤ1, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρθηκαν από τη χορηγία της επικοινωνίας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εμπνεύστρια του σποτ για το «συνέδριο γονιμότητας» Κία Παπαδοπούλου απαντά

 

Το διαφημιστικό σποτ του Συνεδρίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε σεξιστικό, παρουσιάζει τη γυναίκα ως ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας με επιπτώσεις στη «δημοσιονομική» πολιτική μιας χώρας. «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;

Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωταγωνίστρια του σποτ.

Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του στο διαδίκτυο, πολλές κυρίες της showbiz δήλωσαν ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Συνέδριο Γονιμότητας, ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου του, αναθεώρησαν και απέσυραν τις συμμετοχές τους, καθώς δεν ενστερνίζονται τέτοιες απόψεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαρμπή - Μελέτη ξεσπούν κατά της καμπάνιας «γονιμότητας»

 

Παράλληλα, το εν λόγω διαφημιστικό σποτ θεωρήθηκε υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν είτε όχι παιδιά, οπισθοδρομικό, αφού εκφράζει στερεότυπα και αντιλήψεις που θα έπρεπε να έχουν εκλείψει, και ρατσιστικό προς το γυναικείο φύλο.

 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο ANT1 εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι χορηγός επικοινωνίας του εν λόγω Συνεδρίου Γονιμότητας. 

Αφ' ότου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την υποστήριξή της στο Συνέδριο, σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους. Υπ' αυτές τις συνθήκες, δεν είχε πλέον νόημα η διοργάνωση του Συνεδρίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Κατερίνα Καινούργιου, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Μαίρη Συνατσάκη, η Πέγκυ Ζήνα, η Ρούλα Κορομηλά, η Καίτη Γαρμπή, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, η Άννα Μαρία Βέλλη, η Μαρία Ηλιάκη, η Ελεονώρα Μελέτη είναι κάποιες από τις κυρίες που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με το σποτ για το Συνέδριο Γονιμότητας και μοιράστηκαν δημόσια τις σκέψεις τους και αναβάλλεται επ' αόριστον μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Όλγα Κεφαλογιάννη 

 Κατερίνα Καινούργιου 

 Μαρία Ηλικάκη 

 Σταματίνα Τσιμτσιλή 

 Καίτη Γαρμπή 

 Ελεονώρα Μελέτη 

 Μαντώ Γαστεράτου​

​Πέννυ Μπαλταζή 

 Μαίρη Συνατσάκη

 

Μαρία Κορινθίου 

 Πέγκυ Ζήνα 

 

Άννα Μαρία Βέλλη 

 

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου 

  

  

  

 

Ναταλία Γερμανού 

Η εκπομπή Πρωινό φιλοξένησε την δημοσιογράφο Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και την Ιωάννα Δανδέλια, των Υπέροχων Γυναικών για να συζητήσουν για το επίμαχο θέμα, με την Νάνσυ Παραδεισανού να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Όταν το είδα στο σπίτι μου έκλαιγα όλο το απόγευμα και σκεφτόμουν που είμαι 36 χρονών και το μόνο που με νοιάζει από εδώ και πέρα είναι να κάνω παιδί. Σκεφτόμουν τι κάνω;».

 

H Σταματίνα Τσιμτσιλή -ήταν μία από τις συμμετέχουσες- θέλησε να τοποθετηθεί στο θέμα.

«Εμένα, όταν με προσέγγισαν οι διοργανωτές πριν από μερικούς μήνες, μου δόθηκε ως ξεκάθαρη οδηγία ότι γίνεται ένα συνέδριο με σκοπό να διερευνηθούν τρόποι και λύσεις για το πως αντιμετωπίζουμε την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα…

Ο σάλος δικαίως προκλήθηκε με αυτό το βίντεο, γιατί βλέπουμε ξαφνικά ότι η μητρότητα ορίζεται μόνο από ένα ρολόι, που χτυπά απειλητικά από πάνω σου και έχει να κάνει με μια αντίστροφη μέτρηση σε σχέση με τα χρόνια της ηλικίας σου, ενώ ουσιαστικά το ιερό ταξίδι της μητρότητας έχει να κάνει με πάρα πολλές περιστάσεις.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάθε γυναίκα αποφασίζει και επιλέγει αν θέλει να γίνει μάνα. Αν δεν γίνεις μάνα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι μια πλήρης προσωπικότητα. Η κάθε γυναίκα ορίζει το σώμα της και τη ζωή της με τον τρόπο που επιθυμεί, όχι με τις προσταγές της κοινωνίας, όχι με τις προσταγές ενός ρολογιού και δικαίως ξεσηκώθηκε ο κόσμος.

Ενημερώθηκα το Σάββατο το βράδυ, είδα το βίντεο, αμέσως έστειλα μήνυμα και είπα ότι εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Απλά, επέλεξα το πρωί, νηφάλια που θα είχα ξυπνήσει, να γράψω ένα κείμενο και να αποσύρω την όποια συμμετοχή μου.

Επειδή μου λέτε στα social media «Μα δεν είδες ότι συμμετέχουν μόνο πολιτικοί και παππάδες, με έναν αφοριστικό τρόπο κι επειδή κάποιοι συνάδελφοι μου βγήκαν και είπαν ότι εγώ είχα καταλάβει ότι η διοργάνωση έχει θέματα και γι’ αυτό δεν συμμετείχα, θέλω να σας πω με την ειλικρίνεια που με διακατέχει, ότι εμένα μου δόθηκε η εικόνα ότι είναι υπό την αιγίδα της Προέδρο της Δημοκρατίας, ότι συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες Έλληνες και ξένοι, ότι είναι με τη στήριξη δύο μεγάλων πανεπιστημίων και ότι είναι και με τις ευλογίες του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής, ότι συμμετέχουν κορυφαίοι υπουργοί αλλά και αξιωματούχοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι θα είναι ένα συνέδριο που θα συζητηθούν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα.

Νομίζω ότι φτάνουμε στο όριο της ανθρωποφαγίας. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ότι οι άνθρωποι που με πήραν τηλέφωνο, μου έδωσαν αυτές τις οδηγίες.»

 

H Κατερίνα Καινούργιου μέσα από την εκπομπή της εξηγώντας τους λόγους που την έκαναν να αρνηθεί εξ αρχής την πρόταση που της έγινε και κατακρίνοντας το συγκεκριμένο βίντεο

«Τι έχεις κάνει λάθος, απολύτως τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Ο λόγος που και εγώ προσωπικά αρνήθηκα τη συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο σπότ, γιατί με προσέγγισαν, είναι γιατί είπα ότι θέλω να έχω πλήρη ενημέρωση. Κατάλαβα ότι κάτι δε πάει καλά γιατί και εγώ είμαι μια γυναίκα 36 ετών που στη ζωή μου, ναι θέλω να κάνω παιδιά και να δημιουργήσω οικογένεια.

Αυτό όμως είναι κάτι που δε ξέρω  αν θα γίνει τελικά και πότε. Δε μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν. ‘Έχω και φίλες και φίλες της μαμάς μου που από προσωπική επιλογή δεν ήθελαν να κάνουν παιδιά. Αρνήθηκα εξ αρχής λοιπόν. Δε κατηγορώ κανέναν όμως κανέναν από όσους είπαν ναι γιατί έτσι όπως μας το παρουσίαζαν φαινόταν σαν κάτι πολύ καλό.

Συμφωνώ και με την Καίτη Γαρμπή και με όλους όσους έγιναν έξαλλοι βλέποντας το όνομά τους να παίζει σε ένα τέτοιο απαράδεκτο σποτ. Δεν καταλαβαίνω αυτή την ανθρωποφαγία που γίνεται στα social media. Είδα τι έγινε με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή που έπεσαν να τη φάνε», είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Καινούργιου.

 

Μια από τις γυναίκες που εναντιώθηκε στο Συνέδριο Γονιμότητας και στον τρόπο που επικοινωνήθηκε όλο αυτό ήταν και η Κατερίνα Τσάβαλου, η οποία μίλησε τηλεφωνικά στην εκπομπή του Alpha και στην Τατιάνα Στεφανίδου.

«Σοκαρίστηκα γιατί στην αρχή δεν είχα πάρει χαμπάρι. Μπήκα να δω το βίντεο και με έπιασε μια στεναχώρια. Όπως είπατε επικοινωνιακά είναι εντελώς λάθος και φυσικά ρίχνει όλο το βάρος στη γυναίκα. Προκαλεί τέτοιες ενοχές… Πέτυχε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Άκουγα τον κ. Πάντο και εντάξει μπορεί η επιστήμη να είναι αμείλικτη αλλά δεν μας ενημερώνουν. Εγώ έμεινα φυσιολογικά έγκυος αλλά έχω ακούσει από φιλικά μου πρόσωπα ότι όλο αυτό με την εξωσωματική κοστίζει, μπορεί να λένε κάποιοι γιατροί να πηγαίνουν κατευθείαν γι’ αυτό, χωρίς να εξετάζουν περεταίρω. Αυτό είναι εφικτό να το κάνει κάθε γυναίκα;» τόνισε η Κατερίνα Τσάβαλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα: «Ανταποκρίνεται ο οργανισμός του»
Παύλος Χαϊκάλης για Μάνο Ιωάννου: «Υπερασπίζεται τον φίλο του και το θεωρώ πάρα πολύ έντιμο»
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Άντζελας μετά την αποχώρηση από το #J2US: «Ακόμα πενθώ, δεν πάω πουθενά»
Η ανάρτησή της Κατερίνας Βρανά για τα γενέθλια της: «Η μέρα που σχεδόν πέθανα. 7 χρόνια επιβίωσης»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας
Σταματίνα Τσιμτσιλή σε Δημήτρη Παπανώτα: «Υπήρξες προσβλητικός απέναντι στη Μπέττυ Μαγγίρα»
Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα σπαταλήσω ούτε δευτερόλεπτο να συγχιστώ για κάποιον που δεν με χωνεύει»