Πόρισμα BBC για την ιστορική συνέντευξη της Diana: Την εκβίασαν με δόλιους τρόπους

 

 

 
Σε δύσκολη θέση το BBC, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Diana εκβιάστηκε για να δώσει την συνέντευξη στο «Panorama» που προκάλεσε σεισμό στο Παλάτι.  
 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

 

Τα 60 λεπτά της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στην εκπομπή «Πανόραμα» του BBC παραμένουν η πιο καθηλωτική συνέντευξη που έχει προβληθεί ποτέ στη βρετανική τηλεόραση. 

Πριν από 25 χρόνια, η αποκαλυπτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα είχε κλονίσει τη βρετανική μοναρχία, αφού μίλησε για πρώτη φορά για την εξωσυζυγική της σχέση και παραδέχτηκε ότι απάτησε τον Κάρολο κατά τη διάρκεια του γάμου τους. 

Τότε, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο δημοσιογράφος του καναλιού είχε εκβιάσει τη Νταϊάνα να παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη και ότι την είχαν χειραγωγήσει ώστε να προβεί σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις.

 

Το πόρισμα της έρευνας για τη συνέντευξη του BBC

Πριν από λίγους μήνες το BBC ξεκίνησε έρευνες για τις τακτικές που οδήγησαν σε μια από τις πιο τραγικές δηλώσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα για τον αποτυχημένο γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο: «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο».

Τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους έδειχναν ότι ο Άγγλος δημοσιογράφος μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει πλαστά τραπεζικά έγγραφα και άλλες ανήθικες μεθόδους για να εκβιάσει την πρώην σύζυγο του πρίγκιπα Κάρολου να συμμετάσχει στη συνέντευξη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Η έρευνα του BBC ξεκίνησε το περασμένο Νοέμβριο, με επικεφαλής τον πρώην ανώτερο δικαστή John Dyson, μετά από τους ισχυρισμούς του αδελφού της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ότι πλαστά έγγραφα και άλλα μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να καταφέρουν να πάρουν την περιβόητη συνέντευξη της Νταϊάνα.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph, η οποία έχει δει το πόρισμα που θα δημοσιευτεί σήμερα, αναφέρει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και το συμπέρασμα είναι ότι ο Μπασίρ χρησιμοποίησε δόλιες μεθόδους και επέκρινε τους επικεφαλής του στο BBC εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, το BBC ανακοίνωσε ότι ο Μπασίρ εγκατέλειψε τη δουλειά του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό λόγω προβλημάτων υγείας. Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Το χειρόγραφο σημείωμα της Νταϊάνα που επικαλέσθηκε το BBC

Αρχικά το BBC είχε επικαλεστεί χειρόγραφο σημείωμα της Νταϊάνα το οποίο αποδείκνυε ότι δεν την ανάγκασε κανείς να παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη, και ότι ήταν δική της η απόφαση.

Βέβαια, το χειρόγραφο σημείωμα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας του λαού δεν υπάρχει πια.

Η έρευνα του BBC ξεκίνησε μετά από όσα προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ του Channel 4 που υποστήριξε ότι η Νταϊάνα εξαναγκάστηκε από δημοσιογράφο του BBC να προβεί σε αυτή την αποκάλυψη που προκάλεσε σεισμό στο παλάτι και κατέστρεψε τα παιδιά της. Μάλιστα, το ντοκιμαντέρ επικαλείται την ανταλλαγή χρημάτων ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον αδελφό της Νταϊάνα, για να μην αποκαλύψει όσα ήξερε για την Νταϊάνα. Ακόμα, ισχυρίζεται ότι το διαμέρισμα της Νταϊάνα στο παλάτι ήταν υπό παράνομη παρακολούθηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αρχεία του BBC, το κανάλι είχε εξασφαλίσει τότε μια χειρόγραφη επιστολή από την ίδια τη Νταϊάνα, η οποία δήλωσε ότι δεν είχε χειραγωγηθεί και ότι κανείς δεν την εξανάγκασε να δώσει αυτή τη συνέντευξη. Παρ 'όλα αυτά, «το BBC δεν διαθέτει πλέον φυσικό αντίγραφο της χειρόγραφης επιστολής καθώς έχει χαθεί».

Η δήλωση - δυναμίτης για το Παλάτι

Σε μια κομβική στιγμή τόσο στη βασιλική όσο και στην τηλεοπτική ιστορία, η Νταϊάνα είπε στον Μπασίρ και τα 23 εκατομμύρια τηλεθεατες που παρακολουθούσαν τη συνέντευξη στις 20 Νοεμβρίου του 1995:

«Υπήρχαν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε ήταν κάπως στριμωγμένα».

Τότε, η Νταιάνα δεν σκέφτηκε τίποτα, ούτε τη φήμη της ούτε τα παιδιά της. Σε μια καθηλωτική συνομιλία με τον δημοσιογράφο, παραδέχτηκε ότι ήταν άπιστη και ότι είχε απατήσει τον σύζυγό της με τον αξιωματικό του στρατού Τζέιμς Χιούιτ.

«Ναι, τον λάτρευα», είπε. «Ναι, ήμουν ερωτευμένη μαζί του».

Στην ίδια συνέντευξη, η Νταϊάνα είχε αμφισβητήσει την καταλληλότητα του Κάρολου να γίνει βασιλιάς, είχε μιλήσει για τις διατροφικές διαταραχές που είχε βιώσει κατά τη διάρκεια του γάμου της.

Η μαγνητοσκόπηση είχε πραγματοποιηθεί με απόλυτη μυστικότητα δυο εβδομάδες νωρίτερα, στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Στο προσωπικό είχε δοθεί άδεια και οι μόνοι άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί της ήταν ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ, ο κάμεραμαν και ο ηχολήπτης.

Το μοντάζ του υλικού έγινε σε ξενοδοχείο και όχι στις εγκαταστάσεις του BBC, για λόγους μυστικότητας, ενώ μόνο οκτώ άτομα γνώριζαν την ύπαρξή του. Ανάμεσά τους δεν ήταν ούτε καν ο πρόεδρος του δικτύου, καθώς ήταν παντρεμένος με κυρία των τιμών της βασίλισσας.

Σε αυτή την προσπάθειά της να βλάψει το παλάτι και τον πρώην σύζυγό της, η Νταϊάνα δεν αναλογίστηκε το κακό που έκανε στα παιδιά της. 

Και οι δυο γονείς δεν αναλογίστηκαν πόσο πλήγωναν τα παιδιά τους όταν εξέθεταν με αυτό τον τρόπο την κακή τους σχέση, το μόνο που είχαν στο μυαλό τους ήταν ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.

Ετσι, αφού προβλήθηκε αυτή η συνέντευξη, βλέποντας την αντίδραση του πρίγκιπα Γουίλιαμ όταν έμαθε για την εξωσυζυγική σχέση της μητέρας του κατάλαβε πόσο κακό τους είχε κάνει. Η αποκάλυψη της σχέσης της Νταϊάνα με τον Τζέιμς Χιούιτ ήταν μεγάλη απογοήτευση για τα παιδιά, καθώς είχαν περάσει πολλές ώρες με τον «θείο Τζέιμς» όπως τον φώναζαν και δεν περίμεναν ότι είχε τέτοιου είδους σχέση με τη μητέρα τους.

Ο Γουίλιαμ παρακολούθησε τη συνέντευξη της μητέρας του και ένιωσε προδομένος.

Μάλιστα, ο υπηρέτης που βρισκόταν εκεί, βρήκε τον Γουίλιαμ πεσμένο στον καναπέ με μάτια κόκκινα από το κλάμα. Και όταν η μητέρα του τηλεφώνησε λίγο αργότερα, ο Γουίλιαμ αρνήθηκε να της μιλήσει. Ήταν τόσο θυμωμένος μαζί της.

Τότε ο Γουίλιαμ έκανε ένα μεγάλο ξέσπασμα. Ήταν έξαλλος με τη μητέρα του που είχε μιλήσει τόσο άσχημα για τον πατέρα του, και για όσα είχε πει για τον Χιούιτ. Άρχισε να φωνάζει και να κλαίει και, όταν προσπάθησε να τον αγκαλιάσει την απομάκρυνε. Την επόμενη μέρα, ο Γουίλιαμ ζήτησε συγγνώμη από τη μητέρα του για τη συμπεριφορά του, αλλά η Νταϊάνα ένιωσε ότι είχε γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Τι έχω κάνει; Τι έκανα στα παιδιά μου;» αναρωτήθηκε τότε η Νταϊάνα συνειδητοποιώντας τον πόνο και τη μακροχρόνια συναισθηματική βλάβη που είχε προκαλέσει στα παιδιά της. 

Η σκληρή δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ

Αμέσως μετά την συγγνώμη από το BBC, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ προχώρησε σε μια ασυνήθιστα προσωπική και καυστική δήλωση κατά του καναλιού, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Στη δήλωσή του έξω από το Παλάτι του Κένσιγκτον ο δούκας του Κέμπριτζ κατηγόρησε την τότε ηγεσία του BBC για «οικτρή ανικανότητα» ενώ τόνισε πως ο «ανειλικρινής τρόπος» με τον οποίο εξασφαλίστηκε η συνέντευξη επηρέασε σημαντικά τα όσα είπε η μητέρα του, και διατάραξε τη σχέση των γονιών του.

«Βλέπω, ότι η εξαπάτηση με την οποία πήραν τη συνέντευξη επηρέασε ουσιαστικά αυτά που είπε η μητέρα μου σε αυτήν. Η συνέντευξη συνέβαλε στην επιδείνωση της σχέσης των γονιών μου και έκτοτε έβλαψε αμέτρητους άλλους», δήλωσε ο Γουίλιαμ, 38 ετών.

«Μας φέρνει απερίγραπτη θλίψη γνωρίζοντας ότι τα λάθη του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο, την παράνοια και την απομόνωσή της που θυμάμαι από αυτά τα τελευταία χρόνια μαζί της.»

Ακόμα, ο Γουίλιαμ πρόσθεσε ότι εκείνη η συνέντευξη δεν πρέπει να προβληθεί ποτέ ξανά, κάτι που η σημερινή διοίκηση του BBC είπε ότι έχει ήδη αποφασίσει.

 

Η δήλωση του πρίγκιπα Χάρι από τις ΗΠΑ

Σε μια ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα, ο αδερφός του Γουίλιαμ, Χάρι δεν ανέφερε το BBC με το όνομά του, αλλά μίλησε γενικά για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και «την κουλτούρα της εκμετάλλευσης και των ανήθικων πρακτικών (που) πήραν τελικά τη ζωή της» μητέρας του. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια», δήλωσε ο Χάρι, 36 ετών.

«Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί βαθιά είναι ότι τέτοιες πρακτικές - και ακόμη χειρότερες - εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες σήμερα. Τότε, και τώρα, η αλήθεια είναι πιο σημαντική από έναν οργανισμό, ένα δίκτυο ή μία έκδοση.»

Οι γιοι της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο αδερφός της λόρδος Σπένσερ έλαβαν προσωπικές απολογητικές επιστολές από τον οργανισμό.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Δειτε Επισης

Ξεσπά ο Λιάγκας για τα υβριστικά μηνύματα μετά τη συνέντευξη στον Κασσελάκη: «Δεν το γύρισα στα 53 μου»
Γιώργος Καραμίχος για την περιπέτεια με τον καρκίνο: «Μου πρότειναν να γίνει εισαγωγή άμεσα»
Η απάντηση της θαυμάστριας σε αμαξίδιο που η Μadonna ζήτησε να σηκωθεί κατά τη διάρκεια συναυλίας της
Ο Αλέξης Γεωργούλης πέρασε την Καθαρά Δευτέρα στο μπαλκόνι της Δανάης Μπάρκα
Η Καίτη Γκρέυ έπέστρεψε στο σπίτι της μετά από έναν μήνα νοσηλείας στην Εντατική Μονάδα
«Χείμαρρος» η Κατερίνα Στικούδη για τα αρνητικά σχόλια για τα κιλά της: «Θα φοράω ό,τι θέλω παντού»
H σύζυγος του Στέλιου Ρόκκου, Λελέ Γκόφα, αγκαλιά με την κόρη του τραγουδιστή: «Και ναι ήρθε αυτή η στιγμή»
Νέος σάλος στη Δανία με το μυστικό ταξίδι του βασιλιά Frederik εκεί όπου ζει η φημολογούμενη ερωμένη του
Marseaux: «Πήγαινα πίσω από τη σκηνή, έκανα εμετό και έβγαινα ξανά»
Το ταξίδι της Άννας Μαρίας Βέλλη με τον σύντροφό της, Άκη Σβολάκη μετά τον σάλο με την κακοποίησή της