Ετοιμάζει την απολογία του ο Λιγνάδης-Θα επιχειρήσει αποδόμηση των στοιχείων

 

Να αποδομήσει το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί σε βάρος του και τις μηνύσεις που τον καταγγέλλουν για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και για έλλειμμα στην αξιοπιστία των μαρτύρων που έχουν καταθέσει εναντίον του, φαίνεται πως θα επιχειρήσει ο πρώην καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, κατά την απολογία του στην ανακρίτρια για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

Για την συγκεκριμένη υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου, προϊδέασε χθες με δηλώσεις του ο νέος συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση του σκηνοθέτη – ηθοποιού. Αντίθετα, από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί ο δικηγόρος Νίκος Γεωργουλέας. Η παραίτηση αυτή ήλθε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο κ. Κούγιας θα υπερασπιστεί και εκείνος τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Μάλιστα, ο κ. Κούγιας έκανε γνωστό πως ο ίδιος προτίθεται σήμερα να ζητήσει νέα προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη από την ανακρίτρια όσον αφορά στην προγραμματισμένη για αύριο απολογία του σκηνοθέτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κούγιας αναφέρει πως θα ζητήσει από την ανακρίτρια προθεσμία για την Πέμπτη ώστε «να ανταποκριθούν με επάρκεια, λόγω του περιορισμένου χρόνου, στα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, όπως απαιτούν οι αρχές του δικηγορικού σώματος και οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου».

Εν τω μεταξύ, ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής του καλλιτεχνικού θεάτρου συνεχίζει να διαβάζει τη δικογραφία στο κελί του στη ΓΑΔΑ κρατώντας σημειώσεις. Κατά πληροφορίες φέρεται αποφασισμένος να αρνηθεί κάθε εμπλοκή του σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αυτά καταγράφονται στη δικογραφία. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να αναγνώρισε σε φωτογραφίες τα πρόσωπα όσων των καταγγέλλουν, χωρίς όμως να αποδέχεται και όσα του καταμαρτυρούν.

Πάντως τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία και κυρίως οι μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είναι «καταπέλτης». Δεν είναι τυχαίο ότι στο ένταλμα ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης αναφέρεται ως ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μαρτυρία γυναίκας που βρίσκονταν στο περιβάλλον του σκηνοθέτη επί σειρά ετών. Η εν λόγω μάρτυρας φέρεται να καταθέτει πως η ίδια έβλεπε νεαρά αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται στο σπίτι του σκηνοθέτη. «Το 2016 του είπα "Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω". Μου απάντησε "Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα"», φέρεται να λέει στην κατάθεσή της η 40χρονη μάρτυρας. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιγνάδης αμφισβητεί την αξιοπιστία της συγκεκριμένης γυναίκας, όπως ανέφερε χθες ο κ. Κούγιας. Ακόμη, ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης φέρεται να αμφισβητεί και την αξιοπιστία του μηνυτή Βασίλη Κυπαρισσόπουλου, λέγοντας ότι εκείνος τον αναζητούσε!

Στο πλαίσιο, δε, της εν εξελίξει ανάκρισης για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη η ανακρίτρια θα επιχειρήσει να έχει επικοινωνία, με την βοήθεια τεχνικών μέσων, με τον 25χρονο που διαμένει στην Σουηδία και έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό, όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών. Ταυτόχρονα, από την εισαγγελία αρχίζει μια νέα έρευνα με επίκεντρο τον Δημήτρη Λιγνάδη με αφορμή τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρό του σκηνοθέτη. Η εισαγγελία διέταξε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των σχετικών ρεπορτάζ.

Μία εκ των δομών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι και η Praksis η οποία χθες έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τύπο που αναφέρονται σε οργανώσεις θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής: Κατά τη διάρκεια υλοποίησης προγραμμάτων της PRAKSIS, έχουμε ως πρωταρχικό στόχο την ομαλή ένταξη όλων των ευάλωτων ομάδων στην Ελληνική κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη των εν λόγω ομάδων, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων ήταν και η συμμετοχή παιδιών στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού με την υποστήριξη του εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου.

Η PRAKSIS, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2015-2017, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Κοινωνική Κατοικία”, αλλά και στα παιδιά που φιλοξενούνταν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις και να συμμετέχουν στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Σε όλες τις δραστηριότητες αυτές, όπως και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική, ψυχαγωγική ή και αθλητική δραστηριότητα που συμμετέχουν παιδιά ή και μέλη άλλων ευάλωτων ομάδων υπάρχει πάντα συνοδεία και εποπτεία από την οργάνωση με σκοπό την προστασία τους από οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Oι μαρτυρίες

Οι καταγγελίες βιασμών αυτή τη στιγμή είναι τρεις: Ενός 23χρονου σήμερα που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ., ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα όμως που έχει παραγραφεί.

Η μαρτυρία που κινητοποίησε τις αρχές, ανοίγοντας το δρόμο της σύλληψης, ήταν ουσιαστικά εκείνη της 40χρονης γυναίκας, η οποία ανήκε στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη προ πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που κατέθετε κάτω από άκρα μυστικότητα για ώρες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της περασμένη Παρασκευή, φέρεται να υποστήριξε πως είχε γνώση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι την είχε απειλήσει, όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει.

«Το 2016 του είπα ‘Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω’. Μου απάντησε ‘Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα’ εμφανίζεται να είπε στον εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε: «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια έρχονταν».

Η κατάθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις μηνυτήριες αναφορές που είχαν ήδη υποβληθεί καταγγέλλοντας σεξουαλική βία σε ανήλικα αγόρια, ενώ αμέσως μετά ακόμη ένα μάρτυρας, τον οποίο είχε προτείνει προς εξέταση ο 25χρονος μηνυτής, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το διαμέρισμα στο Μεταξουργείου, αλλά δήλωσε πως και εκείνος είχε βρεθεί εκεί.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ο ίδιος και άλλα ανήλικα αγόρια -μεταξύ των οποίων και ο 25χρονος μηνυτής- είχαν πάει στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου, ο οποίος πρώτα τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις, πράγμα το οποίο δεν συνέβη γιατί η παρέα αποχώρησε.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες από τη γειτονιά του Λιγνάδη

Κοινό μυστικό αποτελούσαν στη γειτονιά του σκηνοθέτη οι επισκέψεις ανήλικων αγοριών στο σπίτι του. Μια γειτονιά που υποπτευόταν, μια γειτονιά μουδιασμένη, μια γειτονιά που γνώριζε.

«Με το λίγο θάρρος που είχα και του είχα πει κάποτε «Δημήτρη μου, πολλούς πιτσιρικάδες ανεβάζεις, πρόσεχε τι είναι αυτοί. Μπορεί να σου κάνουν κανένα κακό». Γύρισε και μου είπε «Αποκλείεται! Αποκλείεται κυρία (…), ξέρω ποια παιδιά βάζω και άλλωστε είναι για να τα βοηθώ και τα κάνω μαθήματα». Και γύρισα και του είπα «Αγόρι μου, αν κάνεις έτσι εθελοντική εργασία τα συγχαρητήριά μου».

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας του Δ. Λιγνάδη έβλεπαν συχνά μικρά αγόρια να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακούγονταν και φωνές. Το δικαιολογούσε ότι παρέδιδε μαθήματα θεάτρου.

«Φασαρία, φωνές. Πολλές φορές παραπονιόντουσαν οι ένοικοι αλλά έλεγαν ότι κάνουν πρόβα.»

Εντέχνως είχε αποφύγει να δώσει εξηγήσεις ακόμη κι όταν γείτονες τον βρήκαν μαχαιρωμένο στο πεζοδρόμιο, έξω από το παλιό του σπίτι στην Κυψέλη.

Οι γείτονες παραπονιούνταν συχνά για την έντονη φασαρία και τις φωνές που άκουγαν από το ρετιρέ του ογδόου ορόφου στο Μεταξουργείο.

«Ένα βράδυ καλοκαίρι γινόταν πολύ μεγάλη φασαρία. Χόρευαν νεαροί, κοπέλες γινόταν ένας πανικός. Βγήκα 3 το πρωί, φώναξα, αλλά τίποτα.»

Ένα απίστευτο περιστατικό περιγράφει γειτόνισσα στο LIVE NEWS, όταν η ίδια έστησε ολόκληρη επιχείρηση για να τον απεγκλωβίσει από το μπαλκόνι του.

«Ο φιλοξενούμενος τον κλείδωσε στο πίσω μπαλκόνι, πήρε το πορτοφόλι του τι του πήρε και εξαφανίστηκε. Και φεύγοντας έκλεισε και την πόρτα. Έμεινε ο Δημήτρης κλειδωμένος στην πίσω βεράντα. Κατέβηκα με σεντόνι στη βεράντα του για να του ανοίξω. Από την ταράτσα έδεσα σεντόνι και κατέβηκα στη δικιά του, στην μπροστινή βεράντα, από μπροστά, για να του ανοίξω την πόρτα.»

Σκεπτικό, «σκοτεινό», απόμακρο αλλά πάντα ευγενικό χαρακτηρίζουν οι γείτονες τον 56χρονο σκηνοθέτη.

«Μοναχικός άνθρωπος. Δεν είχε παρέες εδώ, πάντα μοναχικός.»

«Στον Άγιο Παύλο έβγαινε, διάβαζε την εφημερίδα του. Συχνά βέβαια, έβγαινε με το καφεδάκι του με το βιβλίο του. Και στον Άγιο Παύλο παιδάκια βγαίνουν.»

Την ερχόμενη Πέμπτη ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής αναμένεται να συνεδριάσει με αφορμή τις αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το Μεταξουργείο.

Ο Γεράσιμος, ένοικος της πολυκατοικίας, μιλώντας στην κάμερα του LIVE NEWS περιέγραψε την δική του σοκαριστική εμπειρία.

«Δεν είχα ιδέα και γλίτωσα με τύχη. Προσέχετε τα παιδιά σας. Μου είχε πει ότι είμαι πάρα πολύ καλός και με τα μαθήματα θα μπορούσε να με βοηθήσει και ίσως να με προωθήσει. Την πρώτη φορά συναντηθήκαμε και μου φάνηκε πολύ ευγενικός και καλός και μου πρότεινε αν ήθελα να πάω στο διαμέρισμά του. Ήμουν 16-17 χρόνων τότε. Δεν επέμενε πολύ. Όταν ανακάλυψε ότι είχαν γίνει όλα αυτά με τα παιδιά, δεν ήθελε να δώσει δικαίωμα λόγω της πολυκατοικίας. Μια άλλη φορά μου είπε ότι μπορούσα να πάω με έναν φίλο μου αν ήθελα».

Δεν είχα ακούσει κάτι, μόνο παρατηρούσα. Στην αρχή έρχονταν πολύ σπάνια. Έλεγα λόγω της δουλειάς του. Μετά που ήμουν πιο συχνά σπίτι κι έβλεπα αυτά τα παιδιά να μπαινοβγαίνουν είχα μια υποψία. Ήταν διάφορα παιδιά και ξένοι και Έλληνες. Ένα με δύο παιδιά κάθε μέρα. Μέσα στην ημέρα μπορεί να ήταν και τρία παιδιά. Έβλεπα άλλα παιδιά, δεν ήταν τα ίδια», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ολοκληρώνεται η έρευνα για ηθοποιό

Σχετικά με την υπόθεση του γνωστού ηθοποιού, ο οποίος φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον του Δημήτρη Λιγνάδη, πληροφορίες αναφέρουν πως η προανάκριση που διενεργείται με εντολή εισαγγελέα ολοκληρώνεται και δεν αποκλείεται η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί ίσως και σήμερα στην εισαγγελία. Μάλιστα, ο καταγγελλόμενος ηθοποιός φέρεται να έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση από τις αστυνομικές αρχές που διενεργούν την προανάκριση.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η Δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να προλάβει προθεσμίες καθώς το αδίκημα του βιασμού για το οποίο καταγγέλλεται ο ηθοποιός φέρεται να παραγράφεται σε λίγους μήνες

Υπενθυμίζεται ότι την μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου ηθοποιού έχει καταθέσει ο 38χρονος Δημήτρης Άνθης, ο οποίος έχει μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστην. Στον καταγγελλόμενο για το αδίκημα του βιασμού ηθοποιό άλλωστε έχει αναφερθεί και ο Νίκος Σ. κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής συνέντευξής που είχε παραχωρήσει στην ιστοσελίδα «2020mag.gr» όπου και είχε αποκαλύψει τη δίκη του βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο σήμερα σκηνοθέτη.

Όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Σ., ο ηθοποιός βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του» ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη. Μόνο που ο 38χρονος Δ. Άνθης αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Άνθης, ο άνθρωπος αυτός που βρίσκονταν μαζί με το Νίκο Σ. στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη τον κακοποίησε σεξουαλικά και γλύτωσε από εκείνον μόνον όταν χτύπησε το τηλέφωνο του και ο ίδιος βρήκε μια ευκαιρία να ξεφύγει. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Νίκος Σ. κατέθεσε χθες καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για την υπόθεσή του και ο φάκελός του αναμένεται να διαβιβαστεί μαζί με εκατοντάδες άλλους στην ανακρίτρια, την Τετάρτη όταν και θα καταθέσει ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / in.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το καλοκαίρι στην Πύλο ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια
Η Βασιλική Τρουφάκου αποκάλυψε το φύλο του μωρού που περιμένει στο baby shower party
H Διαμαντένια Ελένη Φουρέιρα στην απονομή του album της με τον Αλμπέρτο Μποτία στο πλευρό της
Η Μαίρη Συνατσάκη μιλά για την πρώτη της ερωτική επαφή: «Μετά από 2,5 εβδομάδες χωρίσαμε»
Ηλίας Βρεττός: «Έσκασα με την σπονδυλική στήλη. Αν είχα σκάσει με το κεφάλι στην άσφαλτο δεν θα ήμουν εδώ»
Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
Το συγκλονιστικό ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου για τον πατέρα του, έφερε αντιδράσεις & σειρά δηλώσεων
Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν τρόμαξα, πανικοβλήθηκα κι ένιωσα ότι δεν μπορούσα να αντιδράσω πουθενά»
Πάνος Μουζουράκης: «Το παιδί μου έχει ξυπνήσει μια νέα ευτυχία.  Την κάναμε κιόλας τη βάφτιση!»
Θεοφανία Παπαθωμά: «Προσπαθούν κάθε μέρα να σε σκοτώσουν με χημικά. Δεν είναι αφρικανική σκόνη!»