«Δεν έχω έναν οργανωμένο στρατό πίσω μου, νιώθω και μια μοναξιά»

 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μπήκε στο στοχαστρο της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Παρασκευής. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα. Μενδώνη. Η απάντηση Δημήτρη Λιγνάδη στη Λίνα Μενδώνη «Το αν είμαι επικίνδυνος θα το κρίνει η ιστορία»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

Η ζωή του πολλές φορές έμοιαζε με μια αντιγραφή αγαπημένων του ρόλων, όπως του «Οιδίποδα» και του «Μάκβεθ». Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός κι πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, βρέθηκε από τον βαρυσήμαντο θρόνο στο κέντρο της σκηνής στη γωνία και την καρέκλα του καταγγελλόμενου, για αδικήματα που μένει να αποδειχθούν…  

Ο Δημήτρης Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και όπως είχε πει σε πολλές του συνεντεύξεις, η σχέση των γονιών επηρέασε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Είχαμε καταλάβει από νωρίς ότι υπήρχαν σύννεφα στη σχέση του πατέρα μας με την μάνα μας. Όταν ήμουν 13 ετών ο πατέρας μου έφυγε από το σπίτι και πήγε να μείνει στο ισόγειο. Ήταν μια νεφελώδης σχέση των γονιών μου, μια δύσκολη σχέση αρσενικού και θηλυκού, με πολλή αγάπη. Η μάνα μου τον κατανοούσε.»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μπαίνει στη φιλοσοφική και τα πρώτα χρόνια σκέφτεται να γίνει φιλόλογος Χωρίς να το καταλάβει όπως λέει γίνεται ηθοποιός και η μία επιτυχία αρχίζει να διαδέχεται την άλλη…

«Ο έρωτας με έχει κάνει πολλές φορές ρόμπα. Χωρίς έρωτα είμαι σε μαρασμό. Δεν μπορώ να δημιουργήσω. Δεν μπορώ καν να καταστρέψω γιατί και αυτό μια δημιουργία είναι. Στη δική μου ζωή, ο έρωτας παίζει σχεδόν καταστρεπτικά σημαντικό ρόλο. Έχω καταστρέψει ολόκληρη παράσταση για χάρη ενός έρωτα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο μονόλογος που εκφώνησε το 2005, τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το κείμενο, αποτελεί απόσπασμα από την επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη προτού αυτοκτονήσει, που ερμήνευσε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το κλάμα του σκηνοθέτη στη σκηνή, ο κόμπος στη φωνή του, η τρομερή ερμηνεία του δείχνει έναν άνθρωπο που ζει το κείμενο που διαβάζει…

«Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργεια μου, η νοσηρή φαντασία μου και η διάθεση μου να πληροφορηθώ για όλες τις «χαρές» χωρίς τελικά να μπορέσω να αισθανθώ καμία. Όμως τις χυδαίες πράξεις που μου αποδίδονται δεν τις δέχομαι. Εγώ αν ζήτησα κάτι αυτό ήταν η ιδεατή ατμόσφαιρα τους. Η έσχατη πικρία. Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος για το επάγγελμα αυτό. Όλη η υπόλοιπη ζωή μου μάλλον το αντίθετο αποδεικνύει, όμως έχω τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο εγώ προσωπικά όταν έρχεται εγώ τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά.

Πληρώνω για όσους όπως εγώ δεν είχαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντοτε έρμαια των δισταγμών τους και θεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς νόημα. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα και περισσότεροι με τους αιώνες, κυρίως σε εκείνους απευθύνομαι. Αφού λοιπόν δοκίμασα όλες τις «χαρές» είμαι έτοιμος να σας μιλήσω για ατιμωτικούς θανάτους και τιμωρίες. Φυσικά λυπάμαι τους δικούς μου, λυπάμαι τη μάνα μου, λυπάμαι τον αδερφό μου αλλά έχω το μέτωπό μου καθαρό, γιατί είμαι άρρωστος» ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκινούσε την παράσταση ο ηθοποιός που έδειχνε να ζει και να εννοεί κάθε μια από τις λέξεις του κειμένου καταφέρνοντας να καθηλώσει το κοινό.

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες, ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού να θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου για να βοηθήσει στην έρευνα…

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος και ότι δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με την προσωπική του ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου τοποθετήθηκε αναλυτικώς ο Δημήτρης Λιγνάδης, το βράδυ της Παρασκευής, για όλα όσα αφορούν τα τελευταία 24ωρα το πρόσωπο του. Βεβαίως, μέσα σε όλα, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου θέλησε να πάρει θέση σε όσα του καταλόγησε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λιγνάδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «την επικινδυνότητα ενός ανθρώπου την αποφασίζουν οι ανάλογοι θεσμοί, για το αν ένας άνθρωπος είναι επικίνδυνος για τον συνάνθρωπο του, την κοινωνία και κυρίως αν είναι επικίνδυνος στην δουλειά, η οποία του έχει ανατεθεί. Και αυτό θα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους ανάλογους θεσμούς αν πραγματικά ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».

«Υπάρχει εδώ και ένα μήνα μια τεράστια επίθεση φημών, κλίματος, υπονοουμένων, εννοούμενων που δέχομαι εγώ, καταγγελίες στα media, στα social media, τις οποίες πληροφορούμαι. Αλλά είναι ένας κυκλώνας ο οποίος μέχρι στιγμής υπάρχει εκεί, σε αυτά τα μέρη που σας είπα. Καταγγελία στα χέρια μου, εγώ δεν έχω πάρει μέχρι τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως πως αποφασίζεται η επικινδυνότητα ενός ανθρώπου; Πως αποφασίζεται; Από τα θρυλούμενα; Από τις φήμες; Σίγουρα η επικινδυνότητα ενός ανθρώπου δεν αποφασίζεται από τις φήμες ή κάποιες καταγγελίες που είναι στον αέρα» πρόσθεσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης. «Εγώ δεν θέλω να κρίνω κανέναν αυτή την στιγμή. Απολύτως κανέναν. Βεβαίως υπάρχει ελευθερία λόγου, αλλά θα μου επιτρέψετε και εμένα να επικαλεστώ και εγώ το κράτος δικαίου. Γιατί είμαι ένας άνθρωπος που ακούει για τον πατέρα του, για την μάνα του, ακούει πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι θα ακούσω και είμαι ένας άνθρωπος χωρίς να έχω έναν οργανωμένο στρατό πίσω μου. Νιώθω και μια μοναξιά να σας το πω και έτσι».

«Προσπαθώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου. Προσπαθώ, δεν είναι καθόλου εύκολο. Να είμαι νηφάλιος. Είμαι πολύ στεναχωρημένος, πραγματικά. Σε δεύτερο χρόνο, για να ξέρω και εγώ τι έχω στα χέρια μου, ίσως μπορεί κανείς να ερμηνεύσει πολλά πράγματα, με πιο ψύχραιμο μυαλό. Να ξέρετε πάντως ότι είμαι έας άνθρωπος που πριν κάνει την οποιαδήποτε κριτική, εξαντλεί την αυτοκριτική του» συμπλήρωσε με ειλικρίνεια ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Είμαι προετοιμασμένος για τα πάντα» τόνισε στην ερώτηση της δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 πως, αν η εισαγγελία κρίνει πως υπάρχει βάση στις καταγγελίες, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες».

Όσον αφορά, τέλος, στην αναφορά της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη πως με «βαθιά υποκριτική τέχνη» την έπεισε ότι δεν είχε ο ίδιος σχέση με αυτές τις φήμες, ο Δημήτρης Λιγνάδης ξεκαθάρισε: «Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό. Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σπάει τη σιωπή του και μιλά και στο Mega. Απαντά στην Υπουργό Πολιτισμού που τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο», ενώ δηλώνει πως αυτή τη στιγμή ζει «ένα λαϊκό δικαστήριο».

Τη δική του απάντηση σε όλα όσα τον κατηγορούν τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης.

-Σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού σας χαρακτήρισε επικίνδυνο άνθρωπο και δήλωσε μάλιστα ότι την εξαπατήσατε με βαθιά υποκριτική τέχνη, προσπαθώντας να την πείσετε ότι δεν είχατε καμία σχέση για όλα αυτά που σας κατηγορούν. Θα θέλαμε την δική σας απάντηση κύριε Λιγνάδη.

«Εάν πραγματικά η Υπουργός Πολιτισμού έκανε αυτήν τη διατύπωση για εμένα ,έχω να απαντήσω πως την επικινδυνότητα ενός ανθρώπου στη ζωή του, πολλω δε μάλλον στην δουλειά του ,δηλαδή στη δουλειά που μου είχε ανατεθεί νομίζω πως πρέπει να την κρίνουνε τα ανάλογα θεσμικά όργανα. Μια επικινδυνότητα ούτε προδικάζεται, ούτε προκρίνεται. Την αποφασίζουν το εάν κάποιος είναι επικίνδυνος άνθρωπος ή όχι,το αποφασίζουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Περιορίζομαι σε αυτό.Τώρα στο θέμα της εξαπάτησης δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να γίνει κάποια τέτοια εξαπάτηση.Μου είπατε εσείς ότι υπήρξαν κάποιες κατηγορίες.

Μέχρι στιγμής που μιλάμε δεν έχω στα χέρια μου καμία κατηγορία. Έχω όλο αυτό τον κυκλώνα από φήμες, λεγόμενα που λέγονται και που μου προσάπτονται σχεδόν από μια ολόκληρη χώρα στα media και στον τύπο… αυτό έχω να πω και βρίσκομαι στη δίνη ενός ας το πούμε ενός λαϊκού δικαστηρίου χωρίς ακόμα να έχω κάτι χειροπιαστό στα χέρια μου και παλεύω με αυτό. Δεν νομίζω πως εξαπάτησα κανέναν και επίσης εντάξει η δουλειά μου αυτόν τον ενάμισι χρόνο στο Εθνικό ας κριθεί από την ιστορία. Αυτό θα ήθελα να πω».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης εκφράζει την δική του αλήθεια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες…

-Πως σκέφτεστε πλέον να αντιμετωπίσετε τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εις βάρος σας για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα. Έχουν βάσει οι καταγγελίες; Ποια είναι η δική σας αλήθεια;

«Θα κινηθώ ανάλογα με αυτό που θα πάρω στα χέρια μου. Να ξέρω τι έχω απέναντι μου και θα προσπαθήσω πάντοτε μέσα σε θεσμικά πλαίσια ,με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με όση ψυχραιμία μπορώ να διαθέσω.»

-Έχετε τελικά εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη;

«Φυσικά όλοι μας πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη. Φυσικά. Εννοείται όταν λέω λαϊκό δικαστήριο εννοώ ότι ακούω και εγώ πράγματα, διαβάζω πράγματα με ενημερώνουνε για πράγματα που δεν το πίστευα ποτέ ότι θα τα ακούσω και αυτό φτιάχνει ένα κλίμα, ξέρετε και ένα κλίμα τεράστιο απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ουσιαστικά μόνος του. Εγώ δεν έχω μια στρατιά από πίσω μου».

-Αυτό το λαϊκό δικαστήριο που λέτε είναι και αυτό που σας στεναχωρεί περισσότερο αυτή τη στιγμή;

«Ακούστε δεν θέλω ούτε να κρίνω κανέναν αυτή τη στιγμή. Αλλά όπως δεν θέλω να κρίνω κανέναν έτσι και εγώ δεν πρέπει να κρίνομαι .Καταλάβατε ο καθένας ας κρίνεται από τα αρμόδια όργανα και τους αρμόδιους φορείς .Δεν θέλω να πω ούτε τα συναισθήματα μου, ούτε να αδικήσω κανέναν, ούτε να κάνω καμία ανάλυση,καμία κριτική. Τίποτα…Τίποτα… Ας περιοριστούμε σε αυτές τις απαντήσεις μου και δεσμεύομαι στο πολύ εγγύς μέλλον θα βγω να πω περισσότερα.»

Οι απαντήσεις τους τις επόμες ημέρες και ανάλογα τις διακστικές εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιάφέρον…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ξέσπασε on air η Μπέττυ Μαγγίρα για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Δεν βγήκα τότε να μιλήσω»
Η Αγγελική Ηλιάδη κατεβαίνει συνυποψήφια με Βέφα Αλεξιάδου & Εύη Βατίδου στις Ευρωεκλογές!
Παύλος Σταματόπουλος: «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα δεν έμεινα ούτε ένα λεπτό μόνος»
Ατύχημα για τη Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Προσγειώθηκε στο κεφάλι μου... Την έχω ακούσει!»
Στο νοσοκομείο η Μαρία Φραγκάκη – Η φωτογραφία ξαπλωμένη στο κρεβάτι του πόνου
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Έχει αλλάξει η δημοσιότητα την ζωή μου, 100%»
Το «ευχαριστώ» του Χρήστου Μάστορα και η δημόσια υπόσχεση στη Μαρινέλλα
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Όταν έβγαζα πολλά χρήματα από τη δουλειά μου, τα ξόδευα αμέσως…»
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Η Παναγιά και ο Ταξιάρχης μου κράταγαν το χέρι και με ξαναγύρισαν…»
Τα ήπιε με τον πατέρα του o James Καφετζής μετά το ναυάγιο στον Ειρηνικό – Η φωτογραφία τους στον Παναμά