Μπιμπίλας - Τσαρούχας: Στα χέρια τους οι καταγγελίες και η ανώτατη των ποινών

 

Oι σουπερηρωες του ελληνικού θεάτρου που με σοβαρότητα και πυγμή που λείπει από πολλούς «άνδρες παλαιάς κοπής» προχωρούν στην κάθαρση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

Ο ίδιος στέκεται από την πρώτη στιγμή στον πλευρό των συναδέλφων του που καταγγέλλουν περιστατικά βίας στο ΣΕΗ, δείχνοντας ότι πέρα από τους ανάλαφρους ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, διαθέτει την σοβαρότητα και τον δυναμισμό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Με την «καυτή πατάτα» των καταγγελιών στα χέρια του έχει αποδείξει ότι το μόνο που θέλει είναι να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθούν τα θύματα αυτού του πολέμου που ξέσπασε στο ελληνικό θέατρο.

Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερο ο Σπύρος Μπιμπίλας αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, αν και για τον ίδιο είναι μια πολύ στρεσογόνα και αγχωτική περίοδος, όπως έχει εξομολογηθεί.

Βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΕΗ την πιο δύσκολη περίοδο , αφού δέχεται καθημερινά βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων, καταγγελιών αλλά και πιέσεων από δημοσιογράφους.

Όμως τα δύσκολα για τον Σπύρο Μπιμπίλα και τον Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου θα κληθεί να διαχειριστεί τις πολύ σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς μεταξύ των ηθοποιών και θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τη μια ή τη άλλη πλευρά. Ή των θυμάτων ή των θυτών.

Οι πιέσεις από κάθε πλευρά είναι πολλές, η συναισθηματική φόρτιση μεγάλη, η ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης επιτακτική.

Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σπύρος Μπιμπίλας φιλοξενήθηκε στο «Happy Day», το πρωί της Τρίτης.

Για την συζήτηση που είχε μαζί της, είπε: «Δεν ήταν κάτι που το περίμενα, ήταν με πρωτοβουλία της προέδρου. Εγώ είχα βγει σε 2-3 εκπομπές και έλεγα μακάρι να μιλήσω με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσουμε τα πολύ σημαντικά προβλήματα των ηθοποιών και είναι προς τιμήν της που ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί η ίδια όλα τα προβλήματα, όχι αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, αλλά και τα εργασιακά μας προβλήματα. Κλείνουμε ακριβώς έναν χρόνο που μας απαγορεύεται η εργασία».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι κουβέντιασαν και για τις πρόσφατες καταγγελίες: «Κάναμε συζήτηση και σε αυτό και γι’ αυτό στην ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται ότι πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα. Μιλήσαμε για περίπου ένα τέταρτο με 20 λεπτά, με πολλές λεπτομέρειες για τα πράγματα. Μου άφησε την εντύπωση ενός ανθρώπου που μιλάει και με την καρδιά του, αλλά και με τη γνώση του και πραγματικά ήταν κάτι πολύ συγκινητικό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ επεσήμανε: «Από ό,τι διαπιστώνω, οι καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι εφημερίδες και η τηλεόραση συνεχώς βγάζουν κάτι καινούριο» και επεσήμανε πως η καταγγελία Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη και Αναστασοπούλου έχει πάρει τον δρόμο της.

Στην εκπομπή #Dot που ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), μίλησε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου και τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και εκφοβισμού που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στο φως. Τόνισε για ακόμη μία φορά πως πολλά από όσα ακούγονται σήμερα ήταν γνωστά στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.

«Οι κακές συμπεριφορές υπήρχαν πάντα στο θέατρο. Διαπληκτισμοί πάντα υπήρχαν. Η υποκριτική είναι δουλειά εντάσεων και ψυχολογικής πίεσης. Ο σκηνοθέτης για να μπεις σε έναν ρόλο στο κάνει βίωμα σε πιέζει αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Είναι απαράδεκτο ένας σκηνοθέτης να βάζει ηθοποιούς να κάνουν ακατονόμαστα πράγματα για να τους δοκιμάσει να δουν αν μπορούν. Και εγώ έχω παίξει γυμνός, ολόγυμνος στο θέατρο. Όταν πήγα στον Νίκο Κούνδουρο για να με δει για έναν ρόλο με ρώτησε από την αρχή αν έχω πρόβλημα με το γυμνό. Του είπα "όχι". Δεν μου ζήτησε, όμως, ο άνθρωπος να πάω στη γωνία και να κάνω διαδικασίες διάφορες. Όσα ακούω σήμερα είναι εκτός ηθικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

«Δεσμεύομαι να μη λέω αριθμούς και ονόματα. Καταγγελίες γίνονται και αλλού. Πάνε στην εισαγγελία, πάνε σε εκπομπές. Ο φάκελος των τριών γνωστών ηθοποιών διαβαζόταν στα κανάλια πριν τον ανοίξουμε εμείς. Δεν διέρρευσε από εμάς. Το πειθαρχικό θα κρατήσει μέρες μπορεί και μήνα. Πράγματα ανάλογα συνέβαιναν πάντα. Πρώτη φορά όμως αποκαθηλώνονται είδωλα» είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Όπως τόνισε, η εξουσία διαφθείρει τους ανθρώπους και ενδεχομένως αυτή να είναι η αιτία πίσω από τις τρομακτικές αυτές υποθέσεις. Και σημείωσε: «Αν τα θέατρα ήταν γεμάτα πιθανώς κανείς δεν θα μιλούσε από φόβο. Οι ηθοποιοί μέσα στην πλήρη απόγνωση με κλειστά θέατρα, έβγαλαν και κάτι από μέσα τους».

Τέλος, ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιώνεξομολογήθηκε πως υπήρξαν αρκετές στιγμές που προσπάθησε ο ίδιος να μιλήσει σε κάποιους από τους φερόμενους ως δράστες κακοποιητικών συμπεριφορών αλλά δεν τον άκουσαν.

«Είναι σαν την αρχαία τραγωδία, η ύβρις και η νέμεσις. Είχα καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αγγίξει την ύβρις και μάλιστα είχα συμβουλεύσει κάποιους που τώρα κατηγορούνται, αλλά δε με άκουσαν [...] στεναχωριέμαι και έχω κλάψει, λυπάμαι πραγματικά για όλα αυτά τα πράγματα που καταγγέλλονται» είπε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Απόδοση δικαιοσύνης ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Χθες, ο Σπύρος Μπιμπίλας, συνομίλησε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον απόηχο των καταγγελιών που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στον χώρο του θεάτρου.

Η κα. Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων, ζήτησε απόδοση δικαιοσύνης και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των προσώπων που έχουν πληγεί.

«Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠτΔ.

«Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία» συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου: Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Μου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, λόγω της πανδημίας, καθώς συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος με τα θέατρα κλειστά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η επαγγελματική ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Ειδική αναφορά κάναμε στην αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο και απειλεί να τον απαξιώσει συνολικά στην αντίληψη του κοινού.

Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία.

Αναφέρθηκα στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσω την ενεργό συμπαράστασή μου στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης. Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι θεσμοί και οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου που διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων.

Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία.

Πάνω από 1.000 καταγγελίες στο ΣΕΗ

«Όπως τόνισε και σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου Πασχάλης Τσαρούχας πριν από λίγες μέρες, κατά εκατοντάδες φτάνουν στα γραφεία του ΣΕΗ οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή ψυχολογική βία. Ήδη έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

10 με 1 είναι κάποιος από εμάς στο Πειθαρχικό στο Σωματείο. Η καταγγελία πρέπει να γίνεται έγγραφα. Λειτουργούν οι επιτροπές και με τους δικηγόρους και με τους ψυχολόγους για καθοδήγηση και στήριξη των φερόμενων ως θυμάτων. Από εκεί και πέρα να μη φοβούνται τα παιδιά να έρθουν, να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε. Κάθε μέρα προστίθενται καταγγελίες για 3-4 ακόμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα αυτά, έχει ξεκινήσει μια έξαρση αιτημάτων από εχθές το βράδυ… Να έρθουν να μιλήσουν, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε», τόνισε ο Πασχάλης Τσαρούχας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα: «Ανταποκρίνεται ο οργανισμός του»
Παύλος Χαϊκάλης για Μάνο Ιωάννου: «Υπερασπίζεται τον φίλο του και το θεωρώ πάρα πολύ έντιμο»
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Άντζελας μετά την αποχώρηση από το #J2US: «Ακόμα πενθώ, δεν πάω πουθενά»
Η ανάρτησή της Κατερίνας Βρανά για τα γενέθλια της: «Η μέρα που σχεδόν πέθανα. 7 χρόνια επιβίωσης»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας
Σταματίνα Τσιμτσιλή σε Δημήτρη Παπανώτα: «Υπήρξες προσβλητικός απέναντι στη Μπέττυ Μαγγίρα»
Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα σπαταλήσω ούτε δευτερόλεπτο να συγχιστώ για κάποιον που δεν με χωνεύει»