Το αντίο στην «γοργόνα» του ελληνικού κινηματογράφου, Μάρθα Καραγιάννη

Η Finos Film, ο Χάρης Ρώμας, Ελένη Ράντου, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάκης Δελαπόρτας, Ζωζω Σαπουντζάκη , Σπύρος Μπιμπίλας, Μαρία Κορινθίου, Καίτη Φίνου κ.α. αποχαιρετούν την «γοργόνα», του ελληνικού κινηματογράφου - Σούρας για Μάρθα Καραγιάννη: «Πέθανε ενώ μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Έφυγε ήσυχα με μία καλημέρα όπως ήθελε» - Που και πότε θα γίνει η κηδεία της - Η επιθυμία της οικογένειας
 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Η αγαπημένη Μάρθα Καραγιάννη άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 82 ετών, το μεσημέρι της Κυριακής (18/9).

Υπήρξε μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. 

Αφοπλιστική, αυθόρμητη, ειλικρινής, πανέμορφη. Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν μια σταρ! Πληθωρική με ακαταμάχητο στυλ, γοήτευε μόνο με το βλέμμα της. Οι άντρες την ποθούσαν, οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν.

 
 
 

Το 1956, μαθήτρια ακόμα, απέκτησε άδεια ηθοποιού ως «εξαιρετικό ταλέντο» και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία της Finos Film, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

Tη χρυσή δεκαετία του ’60 έχτισε τον δικό της κινηματογραφικό μύθο. Η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Finos Film και τα μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη.

Μάλιστα, το 1964 υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία παραγωγής, με την οποία γύρισε 20 ταινίες από τις 42 που έχει παίξει συνολικά στον κινηματογράφο.
 
 
 
 

Συγγενείς, φίλοι και ο κόσμος που τη λάτρεψε μέσα από την κινηματογραφική και θεατρική της πορεία θα έχει την ευκαιρία να την αποχαιρετήσει για τελευταία φορά αυτή την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Α’ Νεκροταφείο.

Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Καινούργιου στη #SuperΚατερίνα είπε πως η κηδεία της Μάρθας Καραγιάννη θα γίνει στις 12.00 μ.μ.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί για στεφάνια, τα χρήματα να κατατεθούν στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

 

 

 

Τα κόμματα αποχαιρετούν την αξέχαστη ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη

Μόλις πληροφορήθηκε τη δυσάρεστη είδηση για τη Μάρθα Καραγιάννη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Στον φετινό, δύσκολο Σεπτέμβριο των μεγάλων απωλειών, ο χαμός της Μάρθας Καραγιάννη σηματοδοτεί το τέλος της "χρυσής εποχής" του ελληνικού κινηματογράφου, των ειδώλων που αγαπήθηκαν από το μεγάλο κοινό. Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς ενώ άρχισε την καριέρα της ως χορεύτρια, ως ένα όμορφο κορίτσι, εξελίχθηκε σε σπουδαία κωμικό, χωρίς να διστάσει να τσαλακώσει την εικόνα της επιθυμητής γυναίκας για να προσφέρει γέλιο στις αμέτρητες ταινίες της.

Υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια κωμικούς και δραματικούς ρόλους, καθώς και το ξεχωριστό είδος του ελληνικού μιούζικαλ που δημιούργησε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Όμως παράλληλα έπαιξε στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις, από την "Ομορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη και του Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι το "Καμπαρέ" του Αλέξη Σολομού, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της σε ένα μεγάλο εύρος ρόλων. Ηταν μια γυναίκα που χαρακτήριζαν ο αυθορμητισμός, η αμεσότητα, η ευθύτητα. Η παρουσία της μας χάρισε και θα συνεχίσει να μας προσφέρει χαρά, ομορφιά, γέλιο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους της».

«Η Μάρθα Καραγιάννη για τον πολύ κόσμο συνδέθηκε με τις έννοιες της ξεγνοιασιάς και της αιώνιας νεανικότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει πως «μέσα από τις λαϊκές και ευρέως αγαπητές ταινίες της Φίνος Φιλμ, με βασικό σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη, αποθεώθηκε από μια ολόκληρη γενιά κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ‘70, ενώ κι οι μετέπειτα γενιές τη γνώρισαν, μέσα από τις ίδιες ταινίες, χρόνια μετά, κατά την προβολή τους στην ελληνική τηλεόραση».

«Ηθοποιός με πολύπλευρο ταλέντο, καθώς τραγουδούσε και χόρευε μοναδικά, έγραψε τη δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους φίλους και τους συναδέλφους της.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ

«Η Μάρθα Καραγιάννη άφησε το ιδιαίτερο αποτύπωμα της στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του ’50 και του ’60», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα για την ηθοποιό.

«Έπλασε με το υποκριτικό της ταλέντο ιδιαίτερους κινηματογραφικούς και θεατρικούς χαρακτήρες, ενώ έκανε το μιούζικαλ δημοφιλές στο ευρύ κοινό, που την κατέταξε στους αγαπημένους του πρωταγωνιστές», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, απευθύνοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Το μήνυμα του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποχαιρετά την Μάρθα Καραγιάννη, η οποία συνέδεσε το όνομά της με την «λαμπερή» εποχή του «παλιού» ελληνικού κινηματογράφου, αναφέρει ο Περισσός σε μήνυμά του για τον θάνατο της ηθοποιού.

«Ποντιακής καταγωγής, γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλώνοντας στο Κερατσίνι, η Μάρθα Καραγιάννη, έδωσε ‘ζωή’ στις μικροχαρές, τις μικρολύπες, τα μικρά όνειρα, χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων που έψαχναν στην κινηματογραφική οθόνη μια διέξοδο, μια έστω φευγαλέα ανάσα, μια ανάπαυλα από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα, μια επιβεβαίωση ότι ο μόχθος και η τιμιότητα στο τέλος αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται ηθικά», τονίζει το ΚΚΕ.

 
 

 

Η Finos Film, θέλοντας να την αποχαιρετίσει ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter με στιγμές από τη μεγάλη πορεία της και έγραψε:

«Η Μάρθα. Το κορίτσι μας. Πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Φίνος Φιλμ όταν ήταν ακόμα κοριτσάκι, 16 ετών, με τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «Η Άγνωστος» (1956) δίπλα στη μεγάλη Κυβέλη.

Έμεινε πλάι στον Φίνο για δεκαέξι ακόμα χρόνια και γύρισε μαζί του 19 ταινίες, σημαδεύοντας με την αφοπλιστική της παρουσία τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Έβαλε ρυθμό και σκέρτσο στην κωμωδία, εκτίναξε την λάμψη των μιούζικαλ και επιβεβαιώθηκε υποκριτικά μέσα από δύσκολους δραματικούς ρόλους. Ήταν δραστήρια, δυναμική και καπάτσα, γυρίζοντας την πλάτη στο σταριλίκι και τις επιφανειακές σχέσεις.

Αυθεντική, πληθωρική και ασύλληπτα γοητευτική, κατάφερε να έχει μόνο θαυμαστές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας αλλά και της ζωής της. Μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά αυτή ήταν η Μάρθα. Μια γυναίκα-σταθμός για εμάς και για τόσους άλλους. Αντίο γοργόνα μας».

 

 

 

Η είδηση του θανάτου της επιβεβαιώθηκε από τον ψυχίατρο και στενό της φίλο, Δημήτρη Σούρα, στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού.

Ο κ. Σούρας με τρεμάμενη φωνή περιέγραψε τα τελευταία λεπτά της σπουδαίας ηθοποιού και «ράγισε» καρδιές με τα λόγια του.

«Δυστυχώς η Μάρθα έφυγε. Τα πράγματα έγιναν ως εξής. Γύρω στη 1 παρά τέταρτο, η Ντόρα η αγαπημένη της φίλη, η αδελφή της, το πιο δικό της πρόσωπο μού τηλεφώνησε για να μου πει ότι βλέπει πως η Μάρθα δεν είναι πολύ καλά. Της είπα να μου μιλήσει, μου είπε «καλημέρα Δημήτρη». Και της απάντησα πως δεν μου φτάνει αυτό. Είπε «κα» και μετά σταμάτησε.

Παίρνω τη Ντόρα που ήταν δίπλα της στο τηλέφωνο και της ζητώ να καλέσει ασθενοφόρο, τα πάντα. Της έδωσα το νούμερο και σε τρία λεπτά με πήρε η Ντόρα ουρλιάζοντας λέγοντάς μου ότι η Μάρθα έφυγε. Από τότε, είμαστε όλοι δίπλα και είμαστε συγκλονισμένοι. Έφυγε μία μεγάλη πρωταγωνίστρια και για μένα μία σπουδαία φίλη, ένας πολύ δικός μου άνθρωπος. Η Ντόρα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτή δυστυχώς είναι η αναγγελία του θανάτου της Μάρθας Καραγιάννη» είπε σοκαρισμένος ο κ. Σούρας.

 

 

Ο κ. Σούρας που ήταν επιστήθιος φίλος της Μάρθας Καραγιάννη, μίλησε και στο Mega.

«Η Μάρθα εδώ και 2 χρόνια μετά από 2 εγχειρήσεις που είχε κάνει , είχε κάποια κινητικά προβλήματα. Λόγω αυτών των προβλημάτων είχε κλειστεί στο σπίτι και έβλεπε τους απαραίτητους φίλους, δεν έβγαινε έξω λόγω αυτών των δυσκολιών και αυτό κατά κάποιο τρόπο την είχε κλείσει μέσα στο σπίτι. Πάντως μιλούσαμε συχνά, διηγούμασταν ιστορίες, κάτι τέτοιο έγινε και χθες. Και ξαφνικά στη 1 παρά 10 χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν η Ντόρα, η φίλη-αδερφή της Μάρθας που έμεναν μαζί 40 χρόνια. Μου είπε ότι η Μάρθα δε μιλάει καλά και παραξενεύτηκα γιατί είχαμε μιλήσει το πρωί. Μου είπε “να σου τη δώσω να μιλήσεις;” και είπα “δώστη μου”», ανέφερε αρχικά.

«Μου είπε “καλημέρα Δημήτρη”, και της ζήτησα να μου κάνει μία πρόταση ολοκληρωμένη. Εκείνη τη στιγμή είπε «κα..» και σε 3 λεπτά η Μάρθα είχε φύγει. Είναι ένα πράγμα που δε μπορώ να το φιλτράρω, η Μάρθα έφυγε την ώρα που μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Έπαθε εκείνη την ώρα το εγκεφαλικό και εξέπνευσε. Αρχίσαμε να φωνάζουμε, να βρούμε το 166, ήταν αδύνατον. Έφυγα και πήγα κατευθείαν σπίτι της που διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Έφυγε «όρθια» όπως ήθελε, δεν ενόχλησε κανέναν, δεν προσπάθησε να την λυπηθούμε, έφυγε όπως ήθελε με μία καλημέρα. Από κολλητός της έγινα ο γιατρός της και αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο.

Μαζί με τη Μάρθα τελειώνει και μία εποχή. Η εποχή των χρωμάτων, της χαράς. Η εποχή που τα φιλμς ήταν η ζωή μας. Μαζί με τη Μάρθα τελείωσε και η τελευταία σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν ξεχνιούνται αυτοί οι άνθρωποι.

Για την κατάσταση της υγείας της τα τελευταία χρόνια ο κ Σούρας είπε πως, «η Μάρθα ήταν ένα πολύ φιλοσοφημένο άτομο, δεν μιλούσε ποτέ στις παλιές της ταινίες ξανά και ξανά, ούτε ήθελε να τις ξαναβλέπει. Η Μάρθα ήταν ένας άνθρωπος που της άρεσε να μιλάει με φίλους, να βγαίνει έξω και να συζητάει. Απ΄ τα ταξίδια που είχε κάνει είχε αποκομίσει πολλές εμπειρίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έλεγε για όλους καλά λόγια. Μαλώναμε γι’ αυτό, και μου έλεγε «μην τα ψάχνεις ψυχίατρε». Είχε τσαγανό, δεν άφηνε τα πράγματα έτσι, αλλά ήταν πάντα μία ζεστή αγκαλιά».

Για τον Κώστα Βουτσά τόνισε πως, «ήταν ο αγαπημένος της. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να κάνουμε παρέα. Αγαπήθηκαν ως φίλοι δεν είχαν ποτέ κάτι παραπάνω. Ακόμα δεν ξέρουμε πότε είναι η κηδεία, πρέπει να κάνουμε κάποια χαρτιά και τέτοια. Περιμένουμε να της δώσουμε το τελευταίο φιλί».

«Η Ντόρα θέλει να ευχαριστήσει τον κόσμο και την αγάπη του για αυτή τη Μάρθα που όλοι γνωρίσατε, και στην πραγματικότητα είναι ο δικός μας άνθρωπος. Μαζί της τελείωσε και η εποχή του καλού ελληνικού κινηματογράφου», κατέληξε ο κ. Σούρας.

 

 

Η Ντόρα Δούμα τη Δευτέρα 19/9 έκανε τις πρώτες τις δηλώσεις στην εκπομπή #Πρωινό, και ιδιαίτερα συγκινημένη και σοκαρισμένη, δήλωσε πως ήταν πολύ ξαφνικό για εκείνη.

Η αδελφική φίλη της Μάρθας Καραγιάννη, που βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Έχασα τον κόσμο, αυτό έχω να πω. Τίποτα άλλο. Δεν μπορώ να μιλήσω άλλο, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας ζητώ χίλια συγγνώμη. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και δεν ήθελε να ασχοληθεί με τίποτα. Ο θάνατός της ήταν ξαφνικός. Σας ζητώ συγγνώμη δεν μπορώ να μιλήσω άλλο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, έχω πάθει σοκ».

 

 

Συγκλονισμένη ήταν η Ντόρα Δούμα, σε δηλώσεις που έκανε στις κάμερες των ψυχαγωγικών εκπομπών για την αγαπημένη της φίλη, Μάρθα Καραγιάννη, που έφυγε χθες από τη ζωή.

«Αυτά που έχει πει ο κύριος Σούρας παιδιά, τι να σας πω; Ακριβώς αυτά. Την είδα ότι δεν ήταν καλά και πήρα τον κύριο Σούρα, τον φίλο μας, και του είπα αυτό κι αυτό. Και την ώρα που μίλαγε…», είπε αρχικά η Ντόρα Δούμα.

«Αυτά που έχει πει ο κύριος Σούρας παιδιά, τι να σας πω; Ακριβώς αυτά. Την είδα ότι δεν ήταν καλά και πήρα τον κύριο Σούρα, τον φίλο μας, και του είπα αυτό κι αυτό. Και την ώρα που μίλαγε…», είπε αρχικά η Ντόρα Δούμα.

 

 

 

Ο Χάρης Ρώμας μίλησε στον ANT1 και στη Ρίτσα Μπιζόγλη για τη δική του, Μάρθα Καραγιάννη, έτσι όπως είχε την ευκαιρία να τη γνωρίζει την εποχή που συνεργάστηκαν μαζί για τις ανάγκες της παράστασης, «Αρσενικό και παλιά δαντέλα».

«Θα μείνει αξέχαστη η Μάρθα Καραγιάννη, θέλει μεγάλη τέχνη για να κάνεις αυτούς τους ρόλους που μοιάζουν χαριτωμένοι και εύκολοι, αλλά έχουν δυσκολία ώστε να τους κάνεις ανεξίτηλα, όπως τους έκανε η Μάρθα», ανέφερε αρχικά ο Χάρης Ρώμας.

Χάρης Ρώμας: «Η Μάρθα Καραγιάννη έβγαλε την περούκα μπροστά μου για να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο»

Για εκείνη την στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ απότη Μάρθα Καραγιάννη, ο Χάρης Ρώμας αποκάλυψε…

«Έβλεπα την Μάρθα να συνεχίζει τις πρόβες μαζί μου φορώντας πάντα περούκα με πυκνό μαύρο μαλλί. Κάποια στιγμή προχώρησαν οι πρόβες και αναγκάστηκα να της πω ότι για τον ρόλο, μιας και θα έκανε την ηλικιωμένη θεία, θα έπρεπε να βγάλει την περούκα αυτή και να βάλει κάποια άλλη με άσπρα μαλλιά», είπε αρχικά ο Χάρης Ρώμας.

Και συνέχισε για την απάντηση που έλαβε από τη Μάρθα Καραγιάννη: «”Aγόρι μου, δεν έχω ανάγκη να βάλω μια άσπρη περούκα”, τότε βγάζει την περούκα και μένει με τα άσπρα της μαλλιά και μου λέει, “Αυτή είμαι πραγματικά και με αυτό το πρόσωπο θα παίξω”» ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 ο Χάρης Ρώμας.

 

 

Η Ελένη Ράντου δεν θα ξεχάσει ποτέ την συνεργασία τους το 2009 στην ταινία «Πεθαίνω για σένα» στην οποία και υποδύθηκαν μάνα και κόρη.

«Μάρθα μου αγαπημένη… Καλό ταξίδι ανθρωπάρα μου. Θα σε κρατήσω μέσα μου για πάντα λεβέντισσά μου», έγραψε στα social media η Ελένη Ράντου με τους διαδικτυακούς της φίλους να αποχαιρετούν με τα δικά τους σχόλια την Μάρθα Καραγιάννη, η οποία θα μείνει αξέχαστη μέσα από τους ρόλους της στον κινηματογράφο.

 

 

Η Μάρθα Καραγιάννη είχε υποδυθεί τη μητέρα της Ελένης Ράντου και στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» σε έναν ρόλο που έγινε viral σήμερα στο διαδίκτυο με τις ατάκες της.

 

 

 

Οι συνάδελφοι και φίλοι της συγκινημένοι την αποχαιρετούν και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνη. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Βογιατζής.

Ο ηθοποιός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και ήταν καταβεβλημένος. Χαρακτήρισε τη Μάρθα Καραγιάννη άριστη ως άνθρωπο και ως ηθοποιό και τόνισε ότι έμεινε άφωνος όταν έμαθε για τον θάνατό της.

«Χαιρόσουν να την έχεις φίλη και αδερφή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Είπε συγκεκριμένα: «Ήταν άριστη και ως άνθρωπος και ως ηθοποιός και ως καρδιά και ως αισθήματα. Ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος και δυστυχώς χάθηκε. Χάθηκε πολύ νωρίς και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στο θέατρο. Την λάτρευε και το θέατρο και ο κινηματογράφος. Ήταν χορεύτρια ανεπανάληπτη.

Πάνω από χορεύτρια και ηθοποιός ήταν άνθρωπος, δοτικός, σε έφερνε κοντά της. Σε αγαπούσε, σε συμπονούσε.  Ήταν το τέλειο πλάσμα. Ζηλευτό πλάσμα .Έμεινα άφωνος όταν έμαθα ότι πέθανε και η Μάρθα. Τι γρουσουζιά έπεσε; Χαιρόσουν να την έχεις φίλη και αδερφή!».

 

 

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου δήλωσε για την απώλεια της:

«Ήτανε μια γυναίκα η οποία πραγματικά δηλαδή ζούσε πολύ όμορφα τη ζωή της. Ήταν ένα κορίτσι με χιούμορ ήξερε ότι άρεσε πάρα πολύ είχε πάρα πολλούς θαυμαστές παρόλαυτα δεν υπήρξε ποτέ ούτε, βεντέτα ούτε star.»

Ο Γιάννης Βογιατζής δήλωσε για το θάνατο της: «Δουλέψαμε πολύ μαζί και της έχω κι ένα τραγούδι που ήταν τελείως δικό της. «Ένας ουρανός με αστέρια». Το τραγούδι αυτό ήταν για την Μάρθα Καραγιάννη.

 

 

Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για την αγαπημένη ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη.

«Δεν είναι καλή μέρα για εμάς τους ηθοποιούς. Δεν το περιμέναμε και καθόλου. Η Μάρθα δεν μιλούσε για τον εαυτό της, δεν ξέρω τι να πω. Η Μάρθα είχε ένα προσόν, ήταν μία κοπέλα, μία κυρία η οποία ήταν μαζί μας, εξαφανιζόταν για κάποιους μήνες και μετά ήταν πάλι κοντά μας, της άρεσαν τα ταξίδια. Ήταν άνθρωπος αγαπητός από όλους τους Έλληνες. Δεν έπεφτε σε ανταγωνισμό με τις γυναίκες, την αγαπούσαν και οι γυναίκες, ήταν καταπληκτικός άνθρωπος», ανέφερε ο Γιάννης Βογιατζής.

«Την Μάρθα την έζησα, τα πρώτα ρουχαλάκια του γιου μου που γεννήθηκε, τα πήγε η Μάρθα, εγώ δεν ήμουν εκεί λόγω δουλειάς. Το έκανε με χαρά. Μία φορά που είχα εγώ αυτοκίνητο τότε, ήθελε να την πάω κάπου, και πήγαμε στην Καστέλα. Πήγαμε σε ένα μικρό σπιτάκι μίας φτωχής οικογένειας. Μας άνοιξε η οικογένεια και μόλις μας είδαν έκαναν μεγάλη χαρά. Ξαφνικά μας είπαν να περάσουμε στο σπίτι να μας κεράσουν κάτι, αλλά είπαμε να φύγουμε. Η Μάρθα εκείνη την ώρα έβγαλε έναν φάκελο και τον άφησε στο τραπέζι. Μου φάνηκε γνώριμος φάκελος γιατί έπαιρνα και εγώ έναν ίδιο στο θέατρο. Αυτό το είχε η Μάρθα, το πόσο βοηθούσε τον κόσμο», κατέληξε.

Με τη σειρά της η Ζωζώ Σαπουντζάκη μίλησε για την Μάρθα Καραγιάννη.

«Δυστυχώς έφυγε η Μάρθα, να μου πεις είναι πολλά τα χρόνια που έχει φύγει, γιατί ήταν ακίνητη στο κρεβάτι, η Ντόρα την κοίταζε, η Ντόρα την τάιζε. Μου λείπει πολύ η Μάρθα, έχουμε δουλέψει μαζί και έχουμε κάνει παρέα. Την είχα επισκεφθεί στην Ντόρα, και είχαμε ιδωθεί και σε ένα σπίτι που μας καλούσαν κάθε πρωτοχρονιά, όμως παλιά», δήλωσε.

Την τελευταία φορά δεν μπορούσε να έρθει, δεν ήταν. Έχω να θυμηθώ πολύ ωραία πράγματα, είχε χιούμορ η Μάρθα, ήταν καλό παιδί, πρωτοδουλέψαμε μαζί στην παλιά Αθήνα, θυμάμαι χόρευε με τον Ιβάνοφ, έναν χορευτή και έβγαινε για πρώτη φορά, και ήταν πολύ ωραία κοπελίτσα», είπε χαρακτηριστικά η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Η Μαίρη Χρονοπούλου έκανε λόγο για «τσάκισμα» και ότι όλοι οι παλιοί ηθοποιοί έχουν πλέον φύγει από τη ζωή.

«Ακόμα ένα τσάκισμα, μέσα σε δύο 24ωρα χάσαμε τόσο κόσμο, ότι σχεδόν, όχι σχεδόν, άπαντες οι ηθοποιοί, συμπρωταγωνιστές μου, στις ταινίες μου, όλοι όμως,  έχουν φύγει, ακόμα και οι σκηνοθέτες μου, δεν υπάρχει κανείς ζωντανός, όλοι έχουν φύγει. Αδειάζει η αρένα που λέμε, δεν υπάρχει τίποτα κενό», σχολίασε η Μαίρη Χρονοπούλου.

«Το σημερινό ήταν πολύ απότομο γιατί η Μαρθούλα δεν περιμέναμε να φύγει τόσο γρήγορα. Είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις, και ήταν ένα παιδί μάλαμα, βοηθούσε κόσμο. Και θυμάμαι γλυκά, γλυκές αναμνήσεις σε δύο μιούζικαλ δουλέψαμε μαζί ιδίως στο τελευταίο « Γοργόνες και Μάγκες», θυμάμαι τελείωσε η ταινία και την είδαμε στην προβολή του Φίνου στην αίθουσα προβολής. Τελείωσε η ταινία, σηκώθηκαν πάνω και είπαν «την έκλεψε την παράσταση η μικρή, ήταν τόσο καλή», συμπλήρωσε.

 

 

 Η Μαίρη Χρονοπούλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το #Πρωινό, ξέσπασε για τον θάνατο της φίλης της.

«Όχι γαμ.., όχι γαμ… κι αυτή, άλλος θάνατος; Ωχ δεν αντέχω άλλο, τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ. Έχω πάθει σοκ.

Όλοι μου, μα όλοι μου οι εξαίρετοι συμπρωταγωνιστές. Όσους έκανα ταινίες είναι όλοι νεκροί, όλοι μου οι σκηνοθέτες είναι νεκροί. Έχω πάθει σοκ δηλαδή πια. Δεν έχει μείνει ένας ζωντανός από αυτούς που δούλεψα. Και τώρα μου λέτε για τη Μαρθούλα; Ωχ χρυσούλα μου, αχ κορίτσι μου…», είπε συγκλονισμένη η Μαίρη Χρονοπούλου.

 

 

 

Ο Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, δεν μπορεί να πιστέψει ότι η αγαπημένη του Μάρθα Καραγιάννη πέθανε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» και τη Ναταλία Γερμανού, ο συγγραφέας ακούστηκε συγκλονισμένος.

«Δυστυχώς είμαι στην Κύπρο. Με πήραν τηλέφωνο πριν από λίγο και μου το είπαν και δεν το πίστευα. Τελικά είναι αλήθεια… Είμαι συγκλονισμένος. Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει. Δεν ήταν τόσο άσχημα η Μάρθα, γιατί εγώ είχα συνεχή επαφή με την αδελφική της φίλη, τη Ντόρα Δούμα. Είμαι συγκλονισμένος, έχω σοκαριστεί γιατί δεν το περίμενα» ανέφερε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Όπως είπε μάλιστα, η σπουδαία ηθοποιός είχε αποφασίσει από πέρσι να μην εμφανιστεί ποτέ κάπου τηλεοπτικά. «Δεν ήθελε να εκτίθεται στα φώτα και καλά έκανε. Είχε μία απίστευτη αξιοπρέπεια, ήξερε μέχρι που μπορούσε. Είχε πρόβλημα υγείας, αλλά όχι τόσο σοβαρό ώστε να πούμε ότι θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Τώρα ό,τι κι αν πούμε για τη Μάρθα… Η Μάρθα Καραγιάννη είναι μία ολόκληρη εποχή. Για μένα ήταν ένας δικός μου άνθρωπος. Είναι ξερίζωμα ψυχής αυτή τη στιγμή αυτό που αισθάνομαι» πρόσθεσε ο Μάκης Δελαπόρτας.

 

 

 

Στα social media

Η Μαίρη Χρονοπούλου έκανε ένα συγκινητικό ποστ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Δημοσίευσε μία κοινή τους φωτογραφία και μοιράστηκε με τους followers της κάποιες σκέψεις της.

«Είμαι κουρέλι…»

«Μαρθούλα, γλυκό μου κορίτσι, να είναι το ταξίδι σου ήρεμο. Έχουμε πολλά να πούμε όταν συναντηθούμε…», ανέφερε αρχικά και μιλώντας στον Γιάννη Αρμουτίδη εξομολογήθηκε:

«Δεν ήταν κολλητή μου, αλλά είχαμε αδελφικές σχέσεις. Ήταν από τις ελαχιστότατες συναδέλφους που με επισκεπτόταν στο νοσοκομείο, τόσα χρόνια που ήμουν άρρωστη. Αυτή και η Μπεάτα Ασημακοπούλου. Δεν ήταν καμία τους κολλητή μου. Με την Μπεάτα μάλιστα είχαμε να συναντηθούμε 40 χρόνια! Μετά από τρεις μήνες έφυγε από καρκίνο! Είμαι κουρέλι. Τόσοι θάνατοι, σε δυο ημέρες μέσα. Αισθάνομαι ότι ακολουθώ… Και όλοι σχεδόν μικρότεροι μου.

Αυτό το διήμερο ήταν ένα Άουσβιτς καλλιτεχνικό. Τέτοιο μαζικό θανατικό, είναι απλά απίστευτο. Ψάχνοντας γύρω μου σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορογράφους, βλέπω μια απέραντη ερημιά. Ένα καθολικό, καλλιτεχνικό μακελειό. Απλά, δεν το αντέχω. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα αυτή η «σφαγή».

Με την Μάρθα παίξαμε, μαζί, μόνο στα μιούζικαλ. Την θυμάμαι συνεχώς μέσα σε μια δίαιτα, για να βάζει μπικινάκια (όλοι της ζητούσαν να εμφανίζεται με μαγιό) και βλαστημούσε την ώρα και την στιγμή. Πρόσεχε πολύ την σιλουέτα της…

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ποδοσφαιρική περιγραφή που έκανε, για τον αγαπημένο της Κώστα Βουτσά στον ρόλο του ποδοσφαιριστή Μασούρου, στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια». Ήταν ανυπέρβλητη εκεί!».

 

 

Με μια φωτογραφία από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, η Ζωζω Σαπουντζάκη αποχαιρετά τη Μάρθα Καραγιάννη.

Τα λόγια της συγκινούν: «Η πρώτη μας ταινία… Η πρώτη μας φωτογραφία… Η πρώτη μας ματιά… Αντίο γλυκιά μου Μάρθα Καραγιάννη… Πάντα θα θυμάμαι την πρώτη μας γνωριμία που θα μείνει παντοτινή… Σ’ αγαπώ, καλό σου ταξίδι… Ζωζώ».

Η φωτογραφία είναι από τη ταινία «ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ» και μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούσαν οι Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη και Ζωζώ Σαπουντζάκη.

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, είπε το δικό του «αντίο» στη Μάρθα Καραγιάννη με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε δύο φωτογραφίες με τον ίδιο, τη Μάρθα Καραγιάννη και τη Ντόρα Δούμα και κάτω από αυτές έγραψε: «Μαρθούλα μου!!!! Η αγαπημένη μου φίλη, ο άνθρωπος παράδειγμα για όλους, η νεράιδα του ελληνικου κινηματογράφου, ο πιο καλός άνθρωπος που γνώρισα στην ζωή μου, η σταρ που δεν ήθελε να ειναι σταρ και δεν φέρθηκε ποτε σαν σταρ!!! Μαρθουλα μου σ ευχαριστώ που με έβαλες στην ζωή σου σαν δικός σου άνθρωπο, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.... Έφυγες σαν πουλάκι και πέρας στους ουρανούς εσύ που λατρευες τα ταξίδια... Καλό ταξίδι Μαρθούλα μου και κουράγιο στην πιστή σου φίλη την Ντόρα Δούμα ..θα σ αγαπω πάντα!»

 

 

Η Μαρία Κορινθίου η οποία το 2017 είχε πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες» είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την Μάρθα Καραγιάννη, η οποία μάλιστα την είχε συγχαρεί για τον ρόλο της.

Λίγα λεπτά μετά την είδηση για τον θάνατο της ηθοποιού, η Μαρία Κορινθίου έγραψε στα social media: «Μόλις πληροφορήθηκα ότι η αδυναμία μου, η σπουδαία Μάρθα Καράγιαννη μας άφησε….. Κυρία Μάρθα ……………βαθιά βαθιά και ανυπέρβλητη ταπεινή υπόκλιση», ήταν η πρώτη αντίδραση της Μαρίας Κορινθίου.

 

 
  

Ανάμεσα σε αυτούς που είπαν το αντίο στην Μάρθα Καραγιάννη ήταν και η Σάντρα Βουτσά, κόρη του Κώστα Βουτσά.

Ο πατέρας είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ελληνικές με την ηθοποιό και όλοι τους ήθελαν μαζί και στην πραγματική ζωή. Μάλιστα, ο Κώστας Βουτσάς είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του πως η Μάρθα Καραγιάννη ήταν το απωθημένο του.

Έτσι λοιπόν, η Σάντρα Βουτσά δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία σειρά από φωτογραφίες, που απεικονίζουν τον Κώστα Βουτσά μαζί με την Μάρθα Καραγιάννη από εξόδους και συνεργασίες τους.

«Αντίο Μαρτολι μου......Αγαπημένη μου,θα σε έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου κ θα σε θυμάμαι πάντα...Σαγαπω....», έγραψε η Σάντρα Βουτσά στη λεζάντα της δημοσίευσης.

 

  

 

 

 

Το δικό της «αντίο» στην Μάρθα Καραγιάννη είπε η Καίτη Φίνου. 

«Αχ Μάρθα μας έφυγες και εσύ…..καλό ταξίδι να έχεις…..υπάρχει όλη η ….παλιοπαρέα που σε περιμένει….Εμάς κάνετε φτωχότερους….» έγραψε η Καίτη Φίνου.

 
 Νένα Χρονοπούλου:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας αυτή η υπέροχη γυναίκα, που είχα την τύχη να περάσω μαζί της πάνω στο σανίδι έναν ολόκληρο χειμώνα γυρίζοντας όλη την Ελλάδα γιατί κάναμε περιοδεία.

Γελαστή, λαμπερή, ήρεμη με μία καλή κουβέντα για όλους μακριά από κάθε μικρότητα.

Όμορφη μα πολύ πολύ όμορφη τόσο που έλεγες "τελικά οι σταρ γεννιούνται δε γίνονται", και ενώ ήταν μία από αυτές εκείνη απλή, καθημερινή και προσιτή σε μάγευε με εκείνο το χαμόγελό της και με τη χαρακτηριστική οδοντοστοιχία της, που δεν έμοιαζε με καμίας άλλης.

Αντίο κ. Καραγιάννη καλό πέρασμα στο φως, και καλή συνάντηση με όλους τους αγαπημένους σας, θα θυμάμαι πάντα από εσάς πως η γνησιότητα ήταν η δεύτερη φύση σας γιατί η πρώτη ήταν η θεατρική σας παιδεία και το αστείρευτο ταλέντο σας.»

 

 

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «Αυτος ο Σεπτεμβρης δεν αστειευεται…

Αναπαυσου Μαρθα της καρδιας μας….»

 

Νίνα Λοτσάρη:

«Μάρθα μου…η ανυπέρβλητη ομορφιά σου και το αστείρευτο ταλέντο σου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις ψυχές μας…σ’αγαπώ…Καλό Παράδεισο…❤️🙏»

 

 Χρήστος Δάντης: 

«Έφυγε αλλος ενας ευχάριστος ταπεινός άνθρωπος, άλλος ένας μύθος..

Καλό πέρασμα απέναντι Μάρθα Καραγιάννη.»

 

 Αλέξης Γεωργούλης:

 

 

 Βασιλική Ανδρίτσου:

 

 Πηνελόπη Αναστασοπούλου:

 

 Ζέτα Δούκα:

 

 Γιάννης Αϊβάζης:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας-Υπέστη έμφραγμα
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το #SurvivorGR έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
H Δώρα Χρυσικού για τον αφορισμό της από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ήθελαν να με πνίξουν»
Ηρώ: «Ο γιος μου δέχτηκε επίθεση από συμμορία ανηλίκων και τρόμαξα πολύ»
Ζέτα Μακρυπούλια – Μιχάλης Χατζηγιάννης: H νυχτερινή έξοδος που τους έφερε ξανά κοντά
Συγκίνησαν Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστίνα Παυλίδου & Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην κηδεία του Νίκου Χαραλάμπους
Χρήστος Βασιλόπουλος: «Με άφησαν απλήρωτο και παραγωγός με απείλησε ότι αν το καταγγείλω»