Μίλα μου για steak! Πόσες βδομάδες έχει σιτέψει; Είναι Grain-fed ή Grass-fed; Ποιας κοπής;

 

 

Αν κάθε φορά που ακούτε τέτοιου είδους ερωτήσεις αναρωτιέστε σε ποια γλώσσα σας μιλάνε, πάει να πει πως δεν έχετε ακόμη ανακαλύψει μία από τις μεγαλύτερες γευστικές χαρές της ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus  

Την απόλαυση μιας homemade μοσχαρίσιας μπριζόλας με τσουρουφλισμένη επιφάνεια και πλούσια, χυμώδη γεύση.

Τα τελευταία χρόνια το στέικ έχει πάρει τα πάνω του, με ολοένα και περισσότερο κόσμο να μυείται στα μυστικά της ετοιμασίας και της απόλαυσης ενός σπουδαίου στέικ, αλλά και στη γλώσσα των steak lovers.

Πολύς λόγος γίνεται την τελευταία τριετία για τον αμερικάνικο παραδοσιακό τρόπο κοπής Tomahawk, με τη συζήτηση να ξεφεύγει από τις παραδοσιακές σχολές (αγγλική & γαλλική), η ξερή ωρίμανση (dry ageing) έχει γίνει πια διαδεδομένη, ενώ στη μόδα είναι το ψήσιμο σε κεραμικούς φούρνους σε σχήμα αβγού που παραπέμπει στους αρχαίους ιαπωνικούς πήλινους φούρνους.

Τη στιγμή που εσείς ξεφυλλίζατε τα βιβλία μαγειρικής σας και ξοδεύατε ώρες στο διαδίκτυο αναζητώντας εναλλακτικές προτάσεις για να μαγειρέψετε το κοτόπουλο (γιατί προφανώς τα έχετε ήδη δοκιμάσει όλα!), η κουλτούρα του στέικ συνέχισε να κερδίσει έδαφος.

Οι φυλές Ποτέ δεν είναι, όμως, αργά για να κάνετε catch up, ξεκινώντας το ταξίδι της γνώσης για το ψήσιμο απολαυστικού στέικ στο σπίτι.

Η παγκόσμια παραγωγή κρεάτων υψηλής ποιότητας προέρχεται κυρίως από Κεντρική και Λατινική Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία, με πιο γνωστές φυλές την Black Angus από τη Σκωτία και την Ιαπωνική Wagyu, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τον τρόπο εκτροφής των συγκεκριμένων ζώων.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ζώα μεγαλώνουν σε ήρεμο περιβάλλον για αποφυγή μυϊκής έντασης, τους γίνεται μασάζ για ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ επικρατούν φυσικές συνθήκες εκτροφής και ακολουθούν διατροφή με μπίρα.

Ο τρόπος και ο χώρος όπου εκτρέφονται τα ζώα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ποιότητα του κρέατος, αλλά και για τις γευστικές του ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό και πολλές φορές βλέπουμε σε ετικέτες προϊόντων ή καταλόγους εστιατορίων να τονίζεται κατά πόσο το μοσχάρι έχει εκτραφεί τρώγοντας γρασίδι (grass-fed) ή σιτηρά (grain-fed).

H διατροφή με σιτηρά προσδίδει στο κρέας μια πιο λιπαρή και βουτυρένια γεύση, ενώ η διατροφή με γρασίδι διασφαλίζει ότι το κρέας θα είναι λιγότερο λιπαρό.

Οι κοπές Επιπλέον, το μοσχαρίσιο κρέας, χωρίζεται σε κάποιες βασικές κοπές οι οποίες εξυπηρετούν τον αρχικό τεμαχισμό του κρέατος, ενώ κάθε χώρα έχει τις δικές της κοπές, όπως κόντρα φιλέτο, φιλέτο, σπάλα, μπριζόλα, σπαλομπριζόλα και νουά.

Οι πιο γνωστές είναι οι αμερικάνικες, οι αργεντίνικες, οι γαλλικές και οι ολλανδικές.

Το ψήσιμο Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το ιδανικό ψήσιμο των στέικ γίνεται αποκλειστικά σε barbeque ή grill, ώστε να διατηρεί τους χυμούς του και να αναδεικνύεται η γεύση και η ποιότητα του κρέατος.

Για να το πετύχετε αυτό, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε το κρέας σε ήδη καλά πυρωμένη επιφάνεια για να σχηματιστεί γρήγορα μια εξωτερική προστατευτική κρούστα και να μη στεγνώσει το κρέας εσωτερικά.

Σημειώστε επίσης ότι οι χρόνοι ψησίματος κυμαίνονται από 2.5 μέχρι 12 λεπτά, αναλόγως πώς το προτιμάτε.

 

 

 

Δειτε Επισης

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, Mandisa-Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της
Ο λόγος που η Silia Kapsis ενώ είναι στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο πάρτι της #Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της Χριστίνας Μηλιού, από τον σύντροφό της - Η κατάθεση της
Η αντίδραση της Ιωάννας Τούνη για τον έλεγχο παραπλάνησης των «influencers»: «Δεν κατάλαβα, τι ακριβώς;»
Η πρώτη on camera αντίδραση της Ελένης Μενεγάκη μετά το τέλος από το Mega
#SATTIsfaction: Η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε τους fans της #Eurovision 2024 - Για πρώτη φορά Live το #Zari
Έλλη Κοκκίνου: «Δεν έχω κάνει πλαστικές. Βλέπω πράγματα που με ενοχλούν στο πρόσωπό μου στα 54 μου!»
Έλλη Στάη: «Πέρασαν χρόνια για να ισορροπήσω. Ήμουν πάρα πολύ αγριωπή, σκληρή και αυστηρή»
Παναγιώτα Βλαντή: «Μου έλεγαν: έλα μωρέ, το μουτράκι σου έχεις να δείξεις & με έκαναν να νιώθω άσχημα»
Συγκινημένη η Μιμή Ντενίση για την απώλεια του Γιάννη Φέρτη: «Νόμιζα ότι θα ήμουν πιο ψύχραιμη»