Πάμε Βάσα για… παλουζέ!

Η Βάσα Κοιλανίου είναι ένα χωρίο που συνηθίζω να χαρακτηρίζω «μικρομεγάλο». Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν έχει να κάνει με το μέγεθος, αλλά περισσότερο με τη ‘διασημότητα’ του χωριού, πόσο τουριστικό είναι και ποιος είναι ο χαρακτήρας του.
 

Καταρχάς, η Βάσα, κτισμένη μέσα σε μια μικρή κοιλάδα, ζει στη ‘σκιά’ τριών μεγάλων και γνωστών χωριών της περιοχής, του Κοιλανιού, του Ομόδους και των Πλατρών. Από τη Λεμεσό το χωρίο απέχει 35 χλμ. Η Βάσα είναι γνωστή  για την παραγωγή κρασιού, αφού είναι ένα από τα χωρία του «δρόμου του κρασιού» - Κρασοχώρι και έχει συνεισφέρει στη μακρόχρονη παράδοση παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας κυπριακού κρασιού.
Όσον αφορά την αρχιτεκτονική των σπιτιών διατηρείται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής όπου είναι πετρόκτιστα, με πέτρες της περιοχής, με καμάρες, το παραδοσιακό σώσπιτο που χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος και με αυλή στο εσωτερικό, με μεγάλα πιθάρια όπου παλιά φυλαγόταν το κρασί.
 


Το χωρίο που έχει 160-170 περίπου μόνιμους κάτοικους, αν και είναι μικρό προσφέρει στον επισκέπτη πολλές επιλογές. Στο χωρίο μπορεί κάποιος να δει το Μεσαιωνικό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου*, κτισμένο τον 14ο αιώνα. Στο εσωτερικό του μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει εξαιρετικές τοιχογραφίες που άντεξαν στον χρόνο. Το έθιμο λέει, ότι όποιος φεύγει από το χωρίο, κάνει στάση στον Αγ. Γεώργιο. Εκεί επίσης υπάρχει μια πετρόχτιστη βρύση από την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί φυσικό νερό. 

Παράλληλα, πάνω σε ένα από τα υψώματα του χωριού, υπάρχει μια σπηλιά (δυτικά του χωριού) στην οποία σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων της Βάσας, πιστεύεται ότι ο Όσιος Βαρνάβας έζησε και ασκήτεψε και βρέθηκαν και τα λείψανα του. Δίπλα από τη σπηλιά, μπορεί κανείς να δει το μικρό πετρόκτιστο εξωκλήσι του Οσίου Βαρνάβα.


Το χωρίο φιλοξενεί επίσης 4 (!!) Μουσεία: 
1) Το εκκλησιαστικό μουσείο στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμοι θρησκευτικοί θησαυροί οι οποίοι σώθηκαν στον χρόνο.
2) Το μουσείο ζιβανίας, το οποίο αποτελεί ένα οδοιπορικό σε σχέση με την παραγωγή, απόσταξη και φύλαξη, μέχρι την κατανάλωση ζιβανίας. 
3) Το μουσείο εκπαίδευσης, το πρώτο μουσείο ιστορίας της δημοτικής εκπαίδευσης της Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στο πάλαι πότε σχολείο του χωριού. Εκεί, με τη χρήση σύγχρονων μέσων, μπορεί κανείς να αναβιώσει ένα οδοιπορικό γνώσης και θέασης της ιστορίας που πάει πολλά χρόνια πίσω. 
4) Το μουσείο λαϊκής παράδοσης**
 
Επίσης, η Βάσα κατέχει σήμερα μια προνομιακή θέση στην Κύπρο, σε σχέση με την παράγωγη σταφίδας. Συχνά πυκνά γίνονται εκδηλώσεις στο χωριό όπως η γιορτή του παλουζέ, όπου μαζεύεται πολύς κόσμος και μικρά παιδία. Παράλληλα, γίνονται και παραδοσιακοί γάμοι που μας γυρίζουν πίσω στο χρόνο και μας θυμίζουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Τέλος, ιδιαίτερος καιρός για να επισκεφτεί κάποιος το χωριό είναι η γιορτή του Πάσχα.

 


Περπατώντας κανείς στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού θα συναντήσει όμορφα παραδοσιακά σπίτια, φιλικούς ανθρώπους και μυρωδιές της φύσης που μοιάζουν να προέρχονται από ένα μακρινό παρελθόν πριν την αστικοποίηση. 
Το χωριό, αν και βρίσκεται πολύ κοντά στη Λεμεσό, ως αγροτική περιοχή έχει πολύ διαφορετικές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι ο καιρός είναι πολύ πιο δροσερός ιδιαίτερα τα βράδια, ενώ και το χειμώνα το κρύο είναι ιδανικό για τζάκι και καλή παρέα.  


Τέλος, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, στο χωριό επικρατεί ησυχία και γαλήνη, αλλά πάντα μπορεί κανείς να βρει παρέα για καφεδάκι στην κεντρική πλατεία ακριβώς έξω από την όμορφη και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής εκκλησία της Παναγίας του Ευαγγελισμού (κτισμένη γύρω στο 1900). Αλλιώς, η εγγύτητα με τη φύση και ο καθαρός αέρας προσφέρουν την ηρεμία για ξεκούραση ή βόλτα, μακριά από τη βαβούρα της πόλης.***

Για περισσότερες πληροφορίες γενικά για το χωριό: http://www.vasakilaniou.org/ 

Ευχαριστίες στον Στέλιο Ηλία, ο οποίος κατάγεται από τη Βάσα και μας έδωσε την όμορφη περιγραφή του χωριού
 

Δειτε Επισης

Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν
Το δημόσιο μήνυμα του Γρηγόρη Πετράκου - Μετά τον κορωνοιό, αμφισβητεί και την αφρικανική σκόνη
Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές: με την Πλεύση Ελευθερίας - Μαζί του ο Κωστής Σαββιδάκης
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας