O θρυλικός Ιάπωνας chef Nobu Matsuhisa μίλησε στο Celebrity News Cyprus

 
 
Η έλευση της σειράς εστιατορίων Matsuhisa στην Κύπρο έγινε θέμα συζήτησης πολύ πριν να ανοίξει τις πόρτες του στο ξενοδοχείο Amara στη Λεμεσό. Κυρίως επειδή ο σεφ πίσω από την κουζίνα του εστιατορίου είναι ο διεθνής φήμης Ιάπωνας Nobu Matsuhisa. Θεωρείται, και όχι άδικα, ως ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο και ανάμεσα σε άλλα τον έχουν αποκαλέσει «θρύλο της γαστρονομίας» και «βασιλιάς του sushi».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 
 
Η ιστορία του, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι η απόδειξη ότι ο επιμένων νικά, καθώς ο ίδιος ξεκίνησε από τα χαμηλά, δούλεψε σκληρά, μετακόμισε στην Αλάσκα όπου άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, το οποίο ένα μήνα μετά κάηκε μέσα σε μια νύχτα, αφήνοντάς τον άφραγκο και καταχρεωμένο. Αφού πέρασαν εννέα χρόνια με τον ίδιο να δουλεύει σε άλλες κουζίνες, τόλμησε να ξαναδοκιμάσει και να ανοίξει - με τεράστια επιτυχία – το πρώτο του Matsuhisa εστιατόριο στο Beverley Hills. Ο κόσμος έκανε ουρά για να δοκιμάσει το φαγητό του, σταρ του Hollywood ερωτεύτηκαν το μαγαζί του και τις γεύσεις του, ανάμεσα τους και ο Robert De Niro. Ο ηθοποιός πίστεψε από την πρώτη στιγμή στον Nobu και το πάθος του για την μαγειρική και του πρότεινε να συνεργαστούν και να ανοίξουν καινούργια εστιατόρια σε άλλες τοποθεσίες. Του πήρε περίπου τέσσερα χρόνια για να τον πείσει!

Σήμερα ο Nobu Matsuhisa έχει δημιουργήσει την δική του αυτοκρατορία! Υποδέχεται πελάτες σε 52 εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για σεφ ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι προσπαθούν να μιμηθούν τον ξεχωριστό τρόπο που ο Nobu αναμιγνύει την ιαπωνική κουζίνα με νοτιοαμερικάνικες επιρροές, κάτι το οποίο εμπνεύστηκε ενώ βρισκόταν στην Αλάσκα.
 
Ο γνωστός chef βρέθηκε στο νησί μας για λίγες μέρες και μας συνάντησε για λίγο στο ξενοδοχείο Amara, όπου και μας έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Αυτό που κρατάει κανείς είναι το πάθος με το οποίο μιλά για την μαγειρική και η πεποίθηση ότι η επιτυχία του οφείλεται στην μεγάλη του αγάπη για αυτό που κάνει.
 
 
 
Έχω διαβάσει κάπου ότι αποκτήσατε την αγάπη σας για την μαγειρική από πολύ μικρή ηλικία. Ποια ήταν αλήθεια η στιγμή που καταλάβατε ότι θέλετε να γίνεται chef;
 
Ήμουν μικρός όταν ο μεγαλύτερος μου αδερφός με πήρε για πρώτη φορά σε ένα εστιατόριο sushi. Καθίσαμε στο sushi bar και παρακολουθούσα μπροστά μου τους Sushi chef να δουλεύουν στους γνωστούς ρυθμούς που οι chef δουλεύουν στις κουζίνες και αισθάνθηκα αυτή την έντονη ενέργεια. Όταν μου έφεραν το πρώτο μου sushi το καταβρόχθισα με μια μπουκιά και είχα πει wow! Το λατρεύω! Λατρεύω αυτή την ενέργεια που είδα μπροστά μου να συμβαίνει! Ήταν η στιγμή που είπα μέσα μου θέλω να γίνω sushi chef..
 
Ξοδεύεται ένα μεγάλος μέρος του χρόνου ταξιδεύοντας στα εστιατόρια σας που είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται τον χρόνο να μαγειρεύετε για… διασκέδαση; Για εσάς και την οικογένεια σας;
 
Ταξιδεύω πολύ είναι αλήθεια. Ταξιδεύω περίπου 10 μήνες τον χρόνο και περνώ περίπου 2 ή 3 μέρες στο κάθε εστιατόριο μου. Μια ή δύο φορές το χρόνο και οπωσδήποτε τα Χριστούγεννα, προσκαλώ φίλους και συγγενείς στο σπίτι μου στην Ιαπωνία και τους φτιάχνω sushi. Είναι κάτι σαν παράδοση. Αγαπώ το μαγείρεμα, είναι η ζωή μου... Πάντα βρίσκω το χρόνο για να μαγειρεύω και πάντα το απολαμβάνω. Όπως απολαμβάνω ολόκληρη την διαδικασία, από την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσω μέχρι το σερβίρισμα στο πιάτο. Για παράδειγμα σήμερα το πρωί πήγαμε στο Λιμάνι της Πάφου όπου συνάντησα τους ψαράδες και επέλεξα φρέσκα ψάρια, τα οποία θα μαγειρέψω απόψε στο εστιατόριο μου εδώ στο Amara.
 
Στην αρχή της πορείας σας, αντιμετωπίσατε μερικές πολύ δύσκολες καταστάσεις όπως το γεγονός ότι το πρώτο εστιατόριο που ανοίξατε με πολύ κόπο κάηκε μέσα σε μια νύχτα. Τελικά καταφέρατε όχι μόνο να επιτύχετε αλλά να δημιουργήσετε μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Σήμερα ποια θα λέγατε ότι είναι η συνταγή της επιτυχίας;
 
Κάθε εμπειρία που είχα, καλή ή κακή με έκαναν αυτό που είμαι και με οδήγησε εδώ. Ποτέ δεν τα παράτησα, δοκίμασα και δέχτηκα κάθε πρόκληση που βρέθηκε μπροστά μου. Η μαγειρική είναι το πάθος μου. Αυτό που έκανα ήταν να ακολουθήσω το πάθος μου και να γεμίσω την ζωή μου με αυτό που πραγματικά αγαπώ.
 
Έχετε περισσότερα από 52 εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν σας ρωτήσω ποιο είναι το αγαπημένο σας;
 
Κάθε εστιατόριο μου είναι ξεχωριστό. Το πρώτο μου εστιατόριο Matsuhisa που άνοιξε τις πόρτες του το 1987 στο Beverly Hills, της California και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, έχει όμως ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Εκεί βρίσκεται η οικογένεια μου, εκεί βρίσκεται το σπίτι μου!
 
 
Αλήθεια, τι ήταν αυτό που σας έπεισε να εντάξετε και την Κύπρο στο παγκόσμιο χάρτη των εστιατορίων σας;
 
Ο συνέταιρος μου στα εστιατόρια μου σε Μύκονο, Σαρδινία, Παρίσι, Σεν Μόριτζ, Παρίσι και Μόναχο, Τάσος Ιωαννίδης, είναι καλός φίλος με τον Δήμο Δημοσθένους (ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Amara). Ο Δήμος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνεργασία. Αρχίσαμε μάλιστα να συζητάμε το ενδεχόμενο του Matsuhisa Limassol τέσσερα χρόνια πριν το χτίσιμο του ξενοδοχείου Amara! Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός δεσμός εμπιστοσύνης και συνεργασίας που τέσσερα χρόνια μετά μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Για εμένα οι επιχειρήσεις δεν αφορούν μόνο τα χρήματα. Αφορούν σε ένα μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις και την ασφάλεια που αισθάνομαι δίπλα στους συνεργάτες μου.
 
Σας συνδέει επίσης μια δυνατή σχέση φιλίας και συνεταιρισμού με τον Robert De Niro. Ήταν μάλιστα αυτός που σας έπεισε να δοκιμάσετε και τις ικανότητες σας στον κινηματογράφο. Εκείνος μπήκε ποτέ στην κουζίνα για να σας… μαγειρέψει;
 
Όχι ποτέ! (Γέλια) Δεν μου έχει μαγειρέψει ποτέ! (Γέλια)
 
Το διάσημο πιάτο σας “black cod” έχει γράψει την δική του ιστορία. Για κάποιον που δεν το έχει δοκιμάσει πώς θα το περιγράφατε;
 
Όταν βρέθηκα στην Αλάσκα στην αρχή της πορείας μου και εργαζόμουν σε εστιατόρια είχα πάει στην ψαραγορά γιατί πάντα μου άρεσε να αναζητώ για νέα ψάρια και νέες γεύσεις και είδα το black cod. Ήταν πολύ φτηνό και όμως κανείς δεν το χρησιμοποιούσε. Το πήρα, το έκοψα σε φέτες και το μαρινάρισα για τρεις μέρες με ένα παραδοσιακό Ιαπωνικό τρόπο. Μετά το μαγείρεψα και ήταν μαλακό σαν βούτυρό, ενώ είχε και μια γλυκάδα. Αυτός ο συνδυασμός είναι που αρέσει σε πολύ κόσμο. Θυμάμαι ότι λίγο μετά την συνεργασία μου με τον Robert De Niro, o οποίος είχε γυρίσει την ταινία godfather που εκτόξευσε την καριέρα του, τα media έγραφαν για την συνεργασία μας: O godfather και o… codfather (γέλια)
 
Έχετε δοκιμάσει την Κυπριακή κουζίνα αυτές τις μέρες που βρίσκεστε στην Κύπρο;              
 
Ναι! Έχω δοκιμάσει διάφορα! Καθημερινά δοκιμάζω και κάτι καινούργιο. Σήμερα δοκίμασα αρνί κλέφτικο και ήταν πολύ καλό.
 
Έχετε κάτι καινούργιο στα σκαριά;
 
Έχω πολλά καινούργια εστιατόρια και προτεραιότητα μου είναι να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για κάθε ένα από αυτά. Από το να ανοίξω νέα εστιατόρια, την δεδομένη στιγμή προτιμώ να προσπαθώ να αναβαθμίσω κάθε εστιατόριο και να κάνω τις ομάδες και τις συνεργασίες μου ακόμα δυνατότερες.
 

Δειτε Επισης

Ξέσπασε on air η Μπέττυ Μαγγίρα για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Δεν βγήκα τότε να μιλήσω»
Η Αγγελική Ηλιάδη κατεβαίνει συνυποψήφια με Βέφα Αλεξιάδου & Εύη Βατίδου στις Ευρωεκλογές!
Παύλος Σταματόπουλος: «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα δεν έμεινα ούτε ένα λεπτό μόνος»
Ατύχημα για τη Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Προσγειώθηκε στο κεφάλι μου... Την έχω ακούσει!»
Στο νοσοκομείο η Μαρία Φραγκάκη – Η φωτογραφία ξαπλωμένη στο κρεβάτι του πόνου
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Έχει αλλάξει η δημοσιότητα την ζωή μου, 100%»
Το «ευχαριστώ» του Χρήστου Μάστορα και η δημόσια υπόσχεση στη Μαρινέλλα
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Όταν έβγαζα πολλά χρήματα από τη δουλειά μου, τα ξόδευα αμέσως…»
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Η Παναγιά και ο Ταξιάρχης μου κράταγαν το χέρι και με ξαναγύρισαν…»
Τα ήπιε με τον πατέρα του o James Καφετζής μετά το ναυάγιο στον Ειρηνικό – Η φωτογραφία τους στον Παναμά