Ημερίδα MEDISKIN: Δερματικές παρενέργειες θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς: η πρακτική του σήμερα

Το Δίκτυο Συνεργασίας του Έργου MEDISKIN, με χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, πραγματοποίησε την 1η Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

Το έργο MEDISKIN συγκεντρώνει μια ομάδα πρωτοπόρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κορυφαίων ερευνητικών και κλινικών ιδρυμάτων στην Κύπρο η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας ειδικά για ασθενείς με καρκίνο.

 

Αν και οι τρέχουσες θεραπείες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους καρκινοπαθείς, οι δερματολογικές παρενέργειες και τοξικότητα εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο ερεθισμός του δέρματος, οι αλλαγές στα μαλλιά, το ερύθημα, οι δερματικές λοιμώξεις και το ξηρό δέρμα είναι σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, τέτοιες παρενέργειες συχνά οδηγούν σε μη συμμόρφωση ή καθυστέρηση της λήψης της προβλεπόμενης αντικαρκινικής αγωγής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κλινική έκβαση του καρκίνου. Έτσι, η ορθή διαχείριση των δερματολογικών παρενεργειών και τοξικοτήτων που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ίδιας της θεραπείας. Ωστόσο, οι διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση της φροντίδας του δέρματος σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένες ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς που ενδέχεται να υποφέρουν από σοβαρές δερματικές παρενέργειες.

 

Η ομάδα του έργου, έχοντας σημαντικούς πόρους και τεχνογνωσία σε βιοϋλικά, ογκολογία, δερματολογία και μάρκετινγκ, εργάζεται για την ανάπτυξη προϊόντων βασισμένα σε ιατρικό κολλαγόνο ειδικά σχεδιασμένο για να ανακουφίσει τα προβλήματα του δέρματος και να βοηθήσει στην επούλωση πληγών. 

 

 

  

 

Η πρώτη αυτή ενημερωτική ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια ενός κύκλου σεμιναρίων που στόχο έχουν να φέρουν την επιστήμη και την έρευνα πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό, πέραν της επιστημονικής κοινότητας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από σημαντικά θέματα και εξελίξεις της επιστήμης και της ιατρικής που μπορεί να τους ενδιαφέρουν άμεσα. Στην 1η αυτή ενημερωτική ημερίδα, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με τις δερματικές παρενέργειες θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η ιατρική και οι επαγγελματίες υγείας σήμερα για την αντιμετώπισή τους. Η ημερίδα φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες αλλά και πρακτικές στην αντιμετώπιση των δερματικών αυτών παρενεργειών. Πιο συγκεκριμένα, έκαναν την παρέμβασή τους οι ακόλουθοι:

Η Δρ Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, Ερευνητική υπεύθυνη του προγράμματος MEDISKIN, η οποία αναφέρθηκε στην καινοτομία που αναπτύσσει το πρόγραμμα MEDISKIN στην αντιμετώπιση των δερματικών παρενεργειών. Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζαμπόγλου, Αναπληρωτής Ιατρικός διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρού, μίλησε για τις δερματικές επιπτώσεις της ακτινοθεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς. Ο Δρ Άγγελος Κασσιανός, Λέκτορας Ψυχολογίας Υγείας στο ΤΕΠΑΚ, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Η Δρ Έλενα Φούντζηλα, Παθολόγος/ Ογκολόγος, μίλησε για τις δερματικές επιπτώσεις από χημειοθεραπεία καθώς και τη διαχείριση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ακολούθως, ο Δρ Κυριάκος Στυλιανίδης, Ιατρικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ, παρουσίασε πως διαχειρίζονται περιπτώσεις εκτεταμένων δερματικών πληγών σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Η Δρ Γιόλα Μάρκου, Παθολόγος/ Ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τοξικότητας ογκολογικών θεραπειών και πως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Η Δρ Στέφανη Χριστοδουλίδου, Κλινική Ψυχολόγος στη Europa Donna Κύπρου, παρουσίασε πως το ίδρυμα στηρίζει τους ασθενείς με καρκίνο. Η κα Σταυρούλα Κιτηρή, Προϊσταμένη Φαρμακείου Τράπεζας Κύπρου, αναφέρθηκε στο ρόλο αλλά και τη σημαντικότητα της πολυθεματικής ομάδας στην αντιμετώπιση του πόνου. Τέλος, ο Δρ Μάριος Χριστοφίνης, Δερματολόγος, μίλησε για τις παρενέργειες στο δέρμα από χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με κακοήθεις όγκους.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν οι εταίροι του προγράμματος MEDISKIN, διακεκριμένοι γιατροί, αντιπρόσωποι των συνδέσμων ασθενών, ερευνητές καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι που παρακολούθησαν το συνέδριο διαδικτυακά.

Η RSL Revolutionary Labs Ltd, υπό τη Δρ Μαριάννα Προκόπη, συντονίζει το έργο MEDISKIN το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Το έργο ανήκει στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από STARTUPs (Seed)» (SEED/0719/0200) του πλαισίου του Προγράμματος “RESTART 2016-2020” για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, για την περίοδο 2016-2020, του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό €498,505 και διάρκεια 24 μηνών και ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του την 1η Ιουνίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο MEDISKIN μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συντονιστή του Έργου, κο Γιώργο Ιουλιανό (gioulianos@rsl-skin.com) καθώς και στην Επιστημονικά Υπεύθυνη του Έργου, Δρ Μαριάννα Προκόπη (prokopi-demetriades@rsl-skin.com).

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Οι πρώτες δηλώσεις του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη μετά το οξύ εγκεφαλικό: «Πλέον βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια»
Πίτσα Παπαδοπούλου: «Φώναξε η γειτόνισσα την μαμά μου και της είπε: Το παιδί σας το πάτησε το τραμ!»
Συγκινημένος ο Αντώνης Ρέμος στα θυρανοίξια του ναού που ανήγειρε με τον Κώστα Πηλαδάκη στη Μύκονο
Υποψήφιος ξανά στις Ευρωεκλογές o Αλέξη Γεωργούλης - Η ανακοίνωση του
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το #SurvivorGR έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
H Δώρα Χρυσικού για τον αφορισμό της από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ήθελαν να με πνίξουν»
Ηρώ: «Ο γιος μου δέχτηκε επίθεση από συμμορία ανηλίκων και τρόμαξα πολύ»