#Oscar 2022: Οι μεγάλοι νικητές και το ξέσπασμα οργής του Will Smith

 

 

Ο Αμερικανός ηθοποιός Troy Kotsur, κωφός εκ γενετής, έλαβε #Oscar Β΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA».

Η Nεοζηλανδή Jane Campion έλαβε βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου» κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο.

Το #Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Will Smith και άφησε αποσβολωμένη την αίθουσα ανεβαίνοντας στη σκηνή για να χαστουκίσει τον Chris Rock, ο οποίος προσβαλε την σύζυγο του που έχει αλωπεκίαση, προκαλώντας του το ξέσπασμα οργής. 

H Billie Eilish τώρα έχει στην κατοχή της και ένα #Oscar καλύτερου τραγουδιού

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Η 94η τελετή των Βραβείων Όσκαρ είναι γεγονός, με τους αστέρες του Χόλιγουντ να επιστρέφουν στο κόκκινο χαλί, διεκδικώντας τα πολυπόθητα χρυσά αγαλματίδια.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: #Oscar 2022: Το άχρωμο, άοσμο και αδιάφορo, χωρίς Wow factor κόκκινο χαλί 

 

Τρία χρόνια μετά την απουσία οικοδεσπότη, η Ακαδημία αποφάσισε φέτος να προσκαλέσει τρεις οικοδέσποινες για να αναπληρώσει το κενό των προηγούμενων τελετών απονομής. Οι ηθοποιοί – κωμικοί Εϊμι Σούμπερ και Γουάντα Σάικς και ηθοποιός Ρετζίνα Χολ θα παρουσιάσουν τα 94α Όσκαρ.

 

 

Τα highlights:

Η βραδιά άρχισε με το red carpet, συνέχισε με την ερμηνεία της Beyonce και η απονομή των βραβείων άρχισε στη Hollywood Boulevard, όπου όλα φαίνονταν ότι θα εκτυλίσσονταν σε ήπιους τόνους.

 

 

Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Γουίλ Σμιθ για το «King Richard». Συνυποψήφιοι ήταν οι Χαβιέ Μπαρδέμ («Being the Ricardos»), Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Η Εξουσία του Σκύλου»), Άντριου Γκάρφιλντ («Tick, Tick…Boom!») και Ντένζελ Ουάσιγκτον («The Tragedy of Macbeth»).  

Ο Σμιθ ενσαρκώνει τον πατέρα-προπονητή των δύο πρωταθλητριών του τένις Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία» του αμερικανικού κινηματογράφου, είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός, ο οποίος λίγο νωρίτερα άφησε αποσβολωμένη όλη την αίθουσα ανεβαίνοντας στη σκηνή για να χαστουκίσει τον χιουμορίστα Κρις Ροκ, ο οποίος μόλις είχε πετάξει ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του – η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ έχει αλωπεκίαση –, προκαλώντας του το ξέσπασμα οργής.

Όλα έγιναν ενώ ο Chris Rock παρουσίαζε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, άρχισε να αστειεύεται... Πρώτα με το ζευγάρι Χαβιέρ Μπαρδέμ – Πενέλοπε Κρουζ που είναι και οι δυο υποψήφιοι και μετά πήγε στη σύζυγο του Γουίλ Σμιθ χλευάζοντας το γεγονός πως είχε σχεδόν ξυρισμένο το κεφάλι της, όπως η Ντέμι Μουρ στο G.I. Jane.

«Τζέντα, σε αγαπώ αλλά περιμένω το G. I. Jane 2» είπε ο Κρις Ροκ και η Τζέντα Πίνκετ Σμιθ δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Και δευτερόλεπτα λεπτά, ο Γούιλ Σμιθ σηκώθηκε από τη θέση του, ανέβηκε στη σκηνή, πλησίασε τον Κρις Ροκ και τον χαστούκισε σε… παγκόσμια μετάδοση!

Εξοργισμένος επέστρεψε στη θέση του, με τον Κρις Ροκ να του λέει πως ό,τι είπε ήταν απλά ένα αστείο αλλά ο Γούιλ Σμιθ του φώναζε να μην πιάνει στο γα@@@@νο στόμα του, το όνομα της γυναίκας του.

 

 
 
 
 
Στο διάλειμμα για διαφημίσεις που ακολούθησε, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον και ο παραγωγός Τάιλερ Πέρι προσέγγισαν τον εμφανώς ταραγμένο Γουιλ Σμιθ για να τον παρηγορήσουν και να τον ηρεμήσουν. Λίγες στιγμές αργότερα ο Γουίλ Σμιθ, σύμφωνα με μαρτυρίες, σκούπισε τα δακρυσμένα μάτια του και επέστρεψε στη θέση του, με τον Ουάσινγκτον να σπεύδει να παρηγορήσει και την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, τη σύζυγο του σταρ.

 

 
 
 

 

 

 

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, όταν ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ για να παραλάβει το αγαλματίδιο που κέρδισε για την ερμηνεία του στο «King Richard», αποκάλυψε τι του είπε ο πρωταγωνιστής της «Ημέρας Εκπαίδευσης» όταν τον πλησίασε μετά το χαστούκι. «Πρόσεχε στην πιο μεγάλη στιγμή σου, γιατί τότε είναι που σε πλησιάζει ο Διάβολος» είπε ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στον 53χρονο, ο οποίος αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τους διοργανωτές των Όσκαρ και το κοινό, εξηγώντας ωστόσο ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί την οικογένειά του και τους ανθρώπους που αγαπά.

«Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα», προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο κ. Σμιθ παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

 

 

 

Πριν από μερικές ώρες, το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες εξέδωσε μια ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι ο Ροκ δεν έχει υποβάλει προς το παρόν καταγγελία για το περιστατικό, αλλά αν θελήσει να το κάνει, θα πραγματοποιηθεί έρευνα. 

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά του ηθοποιού, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της χθεσινής βραδιάς. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της απονομής, όπου ανέφερε ότι καταδικάζει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της.  

Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο του κινηματογράφου που μίλησαν στη New York Post, δεν αποκλείεται μετά από αυτό το πρωτοφανές συμβάν με πρωταγωνιστή τον Σμιθ να του ζητηθεί να δώσει πίσω το χρυσό αγαλματίδιο.

Όπως επισημαίνουν, η Ακαδημία έχει έναν αρκετά αυστηρό κώδικα δεοντολογίας και ένα τέτοιο περιστατικό δεν αποκλείεται να έχει συνέπειες. «Ουσιαστικά ήταν επίθεση. Ήταν όλοι τόσο σοκαρισμένοι στην αίθουσα, ήταν μια πολύ άβολη στιγμή. Νομίζω ότι ο Γουιλ δεν θα θέλει να δώσει πίσω το Όσκαρ του, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί τώρα», είπε στην εφημερίδα μια πηγή από τα υψηλά κλιμάκια του Χόλιγουντ.

 

 

 

Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Τζέσικα Τσάστεϊν για το «The Eyes of Tammy Faye», με συνυποψήφιες τις Ολίβια Κόλμαν («The Lost Daughter»), Πενέλοπε Κρουζ («Παράλληλες Μητέρες»), Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos»), Κρίστεν Στιούαρτ («Spencer»).

 

 

Η Nεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έλαβε βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου» κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, έναν χρόνο μόλις μετά την Κλόι Τζάο. Η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου, που είχε βραβευτεί για το πολεμικό δράμα The Hurt Locker το 2010. Η Τζέιν Κάμπιον είχε ήδη λάβει το 1994 Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τα «Μαθήματα Πιάνου».

 

 

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA». Ο 53χρονος καλλιτέχνης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφός ηθοποιός που βραβεύτηκε από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου για την ερμηνεία του, με χιούμορ, αλλά και λεπτότητα και ευαισθησία, στον ρόλο του αφόρητα γκρινιάρη πατέρα, που μολαταύτα λατρεύει την οικογένειά του. Ο Τρόι Κότσουρ, ο οποίος αφιέρωσε τη νίκη του στην «κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία», επευφημήθηκε στη νοηματική από αρκετούς προσκεκλημένους πηγαίνοντας να παραλάβει το αγαλματίδιο.

 

 

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Ανίτας στο «Γουέστ Σάιντ Στόρι», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η ηθοποιός 31 ετών διαδέχθηκε έτσι τη θρυλική Ρίτα Μορένο, που κατάγεται όπως εκείνη από το Πουέρτο Ρίκο και είχε κερδίσει το 1962 το ίδιο βραβείο, στην πρώτη εκδοχή του φιλμ. «Σου είμαι τόσο ευγνώμων, η Ανίτα σου άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες Ανίτες όπως εγώ», είπε η τριαντάρα στην 90χρονη σταρ, που την επευφημούσε μαζί με το υπόλοιπο κοινό στην αίθουσα. Είχε ήδη εξασφαλίσει Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο της ένωσης ηθοποιών και αυτό της βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου για την ερμηνεία της. Η ΝτεΜπόουζ, Αφρολατίνα και ανοικτά ομοφυλόφιλη, δήλωνε τον Νοέμβριο του 2021 «είμαι η Αμερική», «είμαι μέλος σχεδόν κάθε περιθωριοποιημένης κοινότητας» στις ΗΠΑ. Επικράτησε έναντι αρκετών δυνατών υποψηφιοτήτων, αυτής της Κίρστεν Ντανστ στην «Εξουσία του σκύλου», της Όντζουαν Έλις στον «Βασιλιά Ριχάρδο», της Τζούντι Ντεντς στο «Μπέλφαστ» και της Τζέσι Μπάκλεϊ στη «Χαμένη Κόρη».

 

 

H Billie Eilish τώρα έχει στην κατοχή της και ένα #Oscar καλύτερου τραγουδιού

 

 

 

Οι διοργανωτές της φετινής, ιδιαίτερα αξιομνημόνευτης τελετής των βραβείων Όσκαρ, τίμησαν όπως κάθε χρόνο τη μνήμη των σπουδαίων καλλιτεχνών που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε. Ανάμεσά τους ήταν φυσικά η Ολυμπία Δουκάκη και ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη έγινε στην ενότητα «In Memoriam», ένα βίντεο με το οποίο οι διοργανωτές των βραβείων Όσκαρ τιμούν τα αγαπημένα πρόσωπα από τον χώρο του κινηματογράφου που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο, διάρκειας περίπου έξι λεπτών, και η αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη είναι στο 3.45.

Η ενότητα «In Memorial» περιλάμβανε φέτος σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως ο Σίντνεϊ Πουατιέ, η Μπέτι Γουάιτ, ο Γουίλιαμ Χαρτ, η Ολυμπία Δουκάκη και η Λίνα Βερτμίλερ.

 

 

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το κοινό έχει δικαίωμα ψήφου μέσω Twitter, αφού η Ακαδημία έδωσε την ευκαιρία στους χρήστες της πλατφόρμας, να γίνουν μέρος αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται, αφού τρεις τυχεροί που ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία, θα παρακολουθήσουν live την επόμενη λαμπερή τελετή των Όσκαρ, το 2023. Η «πρόσκλησή» τους θα καλύπτει όλα τους τα έξοδα (μεταφορά και διαμονή).

Ένός λεπτού σιγή για την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου .

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.

 

 

H αναλυτική λίστα των βραβείων:

Καλύτερη Ταινία: CODA

Καλύτερη Σκηνοθεσία: The Power of the Dog - Jane Campion

Καλύτερο Μοντάζ: Dune

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Will Smith

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Jessica Chastain

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Troy Kotsur

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Ariana DeBose -West Side Story

Πρωτότυπο Σενάριο: Μπέλφαστ (Kenneth Branagh)

Διασκευασμένο Σενάριο: Coda (Sian Heder)

Διεθνής Ταινία: Drive my car - Japan

Καλύτερα κουστούμια:  Jenny Beavan - Cruella

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους: Summer of Soul

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Queen of Basketball

Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Dune

Καλύτερα Κινούμενα Σχέδια: Encanto

Καλύτερη φωτογραφία: Dune

Καλύτερο Τραγούδι: Billie Eilish και Finneas O'Connell - No Time to Die

Καλύτερο Μακιγιάζ/Μαλλιά: The Eyes of Tammy Faye

Καλύτερος Ήχος: Dune

Καλύτερα Κινούμενα Σχέδια Μικρού Μήκους: The Windshield Wiper

Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Long Goodbye

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   

Δειτε Επισης

Ο λόγος που η Silia Kapsis ενώ είναι στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο πάρτι της #Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της Χριστίνας Μηλιού, από τον σύντροφό της - Η κατάθεση της
Η αντίδραση της Ιωάννας Τούνη για τον έλεγχο παραπλάνησης των «influencers»: «Δεν κατάλαβα, τι ακριβώς;»
Η πρώτη on camera αντίδραση της Ελένης Μενεγάκη μετά το τέλος από το Mega
#SATTIsfaction: Η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε τους fans της #Eurovision 2024 - Για πρώτη φορά Live το #Zari
Έλλη Κοκκίνου: «Δεν έχω κάνει πλαστικές. Βλέπω πράγματα που με ενοχλούν στο πρόσωπό μου στα 54 μου!»
Έλλη Στάη: «Πέρασαν χρόνια για να ισορροπήσω. Ήμουν πάρα πολύ αγριωπή, σκληρή και αυστηρή»
Παναγιώτα Βλαντή: «Μου έλεγαν: έλα μωρέ, το μουτράκι σου έχεις να δείξεις & με έκαναν να νιώθω άσχημα»
Συγκινημένη η Μιμή Ντενίση για την απώλεια του Γιάννη Φέρτη: «Νόμιζα ότι θα ήμουν πιο ψύχραιμη»
Μιχάλης Ρακιντζής: Οι αποκαλύψεις για την #Eurovision και το Playback - Αινιγματικός και για τη Σοφία Αρβανίτη