Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022 | Επικοινωνία
Facebook Header Button  Tweeter Header Button   Youtube Header Button Instagram Header Button
trans gif

«Με αφόρισαν όταν ήμουν 14 ετών... Φανατισμένοι με τραβούσαν από τα μαλλιά»

  01/01/2022 09:32
«Με αφόρισαν όταν ήμουν 14 ετών... Φανατισμένοι με τραβούσαν από τα μαλλιά»

«Με αφόρισαν όταν ήμουν 14 ετών... Φανατισμένοι με τραβούσαν από τα μαλλιά»

  01/01/2022 09:32

Η Δώρα Χρυσικού βρέθηκε καλεσμένη σε εκπομπή του MEGA και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμμετοχή της στη ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που στάθηκε αφορμή για να την αφορίσει ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης  

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Η Δώρα Χρυσικού, η τηλεοπτική Αρετή από τη «Γη της Ελιάς» ήταν η σημερινή καλεσμένη του «MEGA Καλημέρα». Η ηθοποιός μίλησε για τον ρόλο που υποδύεται στην αγαπημένη σειρά του MEGA, τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, το #MeToo και τον αφορισμό της από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης όταν ήταν μόλις 14 ετών!

Ο αφορισμός της από τον Καντιώτη και η επίθεση από φανατικούς

Η Δώρα Χρυσικού αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», η οποία έμελλε να είναι η αιτία του αφορισμού της: «Ήμουν η πέτρα του σκανδάλου. Έχω ζήσει άπειρου κάλλους σκηνές στην Φλώρινα, φανατισμένους να με τραβάνε από τα μαλλιά να με ρίξουν στο ποτάμι… Ήταν τρομακτικό».

Οι μαζικοί αφορισμοί καλλιτεχνών

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε την ταινία του  «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μητρόπολης Φλώρινας, που θεωρούσε το έργο αντιχριστιανικό, φιλοσκοπιανό, και αντιεθνικό, και κινητοποιούσε πιστούς μέχρι και για να εμποδίσει τα γυρίσματα. Ο Μητροπολίτης Καντιώτης, εμφορούμενος από εθνικιστικές και σκοταδιστικές ιδέες, είχε αναλάβει το «ιερό» καθήκον να απαλλάξει την πόλη του από τους καλλιτέχνες και οι αφορισμοί έδιναν και έπαιρναν.

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Δεκεμβρίου. Στο μητροπολιτικό ναό της Φλώρινας είχαν μαζευτεί περί τα 1000 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, για να παρακολουθήσουν τον αφορισμό του Αγγελόπουλου και των υπόλοιπων μελών της ταινίας. Το κλίμα ήταν παραπάνω από εκρηκτικό.

Ο αφορισμός παρουσία κοινού

Από άμβωνος ο Μητροπολίτης έλεγε με δυνατή φωνή πως «θα πέσουν κεραυνοί», με το πλήθος από κάτω να φωνάζει «αφορεσμένοι, αφορεσμένοι». Ο αφορισμός έλαβε τέλος και την επόμενη μέρα έκανε το γύρο του Τύπου. Πανεπιστημιακοί θεολόγοι εξηγούσαν πως ο «αφορισμός» δεν ήταν έγκυρος, καθώς ο Καντιώτης δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 της Ιεραρχίας, που απαιτούνταν.

Ο Μητροπολίτης είχε δώσει περιθώριο σε όλο το καστ – και στον ίδιο τον Αγγελόπουλο – ένα περιθώριο δύο χρόνων για να μετανοήσουν, προκειμένου να αρθεί ο αφορισμός τους. Αλλά, λέγεται πως κανείς τους δεν μετάνιωσε για τη συμμετοχή του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού».

«Αφορισμός κάτω από τέτοιους όρους είναι τιμή», δήλωνε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης. Ανάμεσα στους «αφορισμένους» του καστ ήταν και η 14χρονη τότε ηθοποιός, Δώρα Χρυσικού, η οποία είχε δεχθεί επιθέσεις για τη συμμετοχή της στην ταινία. Όπως έχει εξηγήσει η ίδια σε συνεντεύξεις της, τότε ήταν μικρή για να κατανοήσει ακριβώς τι είναι ο «αφορισμός», ενώ πλέον, όπως έχει αποκαλύψει, δεν είναι «αφορισμένη». Το 2009 η ιερά Σύνοδος τής ανακοίνωσε την άρση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας