Για «ψεκασμένους - χριστιανόταλιμπάν» και «ρητορική μίσους» μιλούν οι Eurofans!

 

Μίλησαν όλοι για το #ElDiablo εκτός από τους Eurofans που στηρίζουν την #Eurovision και την κυπριακή συμμετοχή διαχρονικά. Συνεχίζεται ο σάλος που προκλήθηκε - Οι ανακοινώσεις παίρνουν και φέρνουν, την ίδια ώρα που μερίδα πολιτών είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους ενώ πλήθος κόσμου με αναρτήσεις του στα social media, αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει όλο αυτός ο ντόρος για ένα τραγούδι, που για όποιον ξέρει στοιχειώδη αγγλικά, ξεκάθαρα μιλά, για μια γυναίκα η οποία ερωτεύτηκε τον λάθος άνθρωπο παρομοιάζοντας με διάβολο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

Το τραγούδι της Κύπρου στη Εurovision... ένωσε την Ιερά Σύνοδο που εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση ζητώντας την παρέμβαση της Κυβέρνησης για αντικατάσταση του Εl Diablo και την εκπροσώπηση της Κύπρου από άλλο τραγούδι.

Με αναφορές στο Κυπριακό, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απογοήτευσή της, μιλά για γελιοποίηση και τα βάζει με τη Διοίκηση του ΡΙΚ. Όσον αφορά στην ερμηνεία που έδωσε το ΡΙK για τους στοίχους, τα μέλη της  Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζουν ότι δεν αντικατοπτρίζει, το προκλητικό και απαράδεκτο περιεχόμενο των στοίχων. 

Στην ανακοίνωση, οι Ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση ένα τραγούδι που να προάγει όπως λένε, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και διεκδικήσεις μας. 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, μετὰ τὴ δημοσιοποίηση τοῦ τίτλου καὶ τοῦ περιεχομένου τοῦ τραγουδιοῦ, τὸ ὁποῖο, δυστυχῶς, ἐνέκρινε τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Ἱδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) καὶ τὸ ὁποῖο θὰ ἐκπροσωπήσει τὴν πατρίδα μας στὸν διαγωνισμὸ τραγουδιοῦ τῆς Eurovision, ἐκφράζει ἔντονη διαφωνία καὶ ἀπογοήτευση τόσο γιὰ τὴ στάση τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ΡΙΚ ὅσο καὶ τῶν ἄλλων ἰθυνόντων, οἱ ὁποῖοι ἀντὶ νὰ συμβάλουν στὴν προώθηση τῶν δικαίων τοῦ λαοῦ μας καὶ στὴν προβολὴ τῶν αἰτημάτων του γιὰ ἐλευθερία καὶ κατίσχυση τῶν ἠθικῶν ἀξιῶν, μέσω ὁποιουδήποτε προσφερόμενου διεθνοῦς βήματος προέκριναν τὴν παγκόσμια γελοιοποίησή μας μὲ τὴν παρουσίαση τῆς διακήρυξης ὅτι παραδίδουμε τὸν ἑαυτό μας στὸ διάβολο καὶ ὅτι προάγουμε μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ τὴν λατρεία του. Πρόκειται οὐσιαστικὰ γιὰ τὴν ἐξύμνηση μίας μοιρολατρικῆς ὑποταγῆς καὶ παράδοσης τοῦ ἀνθρώπου στὴν ἐξουσία τοῦ διαβόλου.

Σὲ ὅ,τι ἀφορᾶ τὴ μεταφορικὴ ἑρμηνεία τοῦ τραγουδιοῦ ποὺ ἔχει δοθεῖ ἀπὸ τοὺς ὑπευθύνους τοῦ Ρ.Ι.Κ., ἐπισημαίνομεν ὅτι αὐτὴ οὐδόλως ἀντικατοπτρίζει τὸ προκλητικὸ καὶ ἀπαράδεκτο περιεχόμενο τῶν στίχων του, τὸ ὁποῖο δὲν παύει νὰ ἐκπροσωπεῖ μιὰ θλιβερὴ ὑποκουλτούρα, ἀνάξια τοῦ πολιτισμοῦ καὶ τῶν ἀξιῶν τοῦ λαοῦ μας καὶ ἀντιστρατεύεται τὶς Ἑλληνικὲς καὶ Ὀρθόδοξες παραδόσεις του. Ὑπὸ ὁποιαδήποτε ὀπτικὴ γωνία καὶ μὲ ὁποιεσδήποτε ἐπεξηγήσεις κι ἂν δοῦμε τοὺς στίχους τοῦ τραγουδιοῦ, αὐτοὶ δὲν στέλλουν τὰ καταλληλότερα μηνύματα ποὺ θὰ ἔπρεπε νὰ σταλοῦν ἀπὸ μία ἡμικατεχόμενη πατρίδα  ποὺ ἀγωνίζεται γιὰ ἀπελευθέρωση καὶ ἀποτροπὴ τῆς πλήρους ὑποδούλωσής της. 

Μὲ ὁρατὸ τὸν κίνδυνο τῆς προκλητικῆς βουλιμίας τῶν κατακτητῶν Τούρκων καὶ προβάλλοντας τὸ μεγαλεῖο τῆς διακοσιοστῆς ἐπετείου ἀπὸ τὴν Ἐθνικὴ Παλιγγενεσία, καλοῦμε τὸν λαό μας νὰ παραμείνει προσηλωμένος στὶς ἐθνικὲς καὶ θρησκευτικὲς ἀξίες τοῦ μεγαλειώδους ἀγώνα τοῦ 1821, νὰ κρατήσει ἀκράδαντη τὴν προσήλωσή του στὴν πίστη τῶν πατέρων του, δεδομένο τὸ ὁποῖο τὸν διαφύλαξε μέχρι σήμερα.

Καθημερινὰ γινόμαστε δέκτες σωρείας ἀντιδράσεων ἀπὸ χιλιάδες συνανθρώπους μας, οἱ ὁποῖοι ἐκφράζουν τὴ δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους γιὰ τὸ ἐν λόγῳ τραγούδι, ὅπως καὶ γιὰ τὸν τρόπο ἐπιλογῆς του. Καταξιωμένοι μουσικοὶ τοῦ τόπου μας ἐξέφρασαν ἤδη τὴν ἀντίθεσή τους, γεγονὸς τὸ ὁποῖο -χωρὶς ἐμεῖς νὰ τὸ προκαλέσουμε- προσέκρουσε στὴν ὀρθόδοξη αὐτοσυνειδησία καὶ ἀξιοπρέπεια τοῦ λαοῦ μας, ὁ ὁποῖος μὲ τὸ ἀλάθητο κριτήριό του τὸ ἀπέρριψε χωρὶς προϋποθέσεις.

Καλοῦμε τὴν Κυβέρνηση, ἡ ὁποία διορίζει τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τοῦ ΡΙΚ καὶ στὴν ὁποία αὐτὸ εἶναι ὑπόλογο, νὰ μεριμνήσει γιὰ τὴν ἀκύρωση τῆς ἐπιλογῆς τοῦ συγκεκριμένου τραγουδιοῦ καὶ τὴν ἀντικατάστασή του μὲ ἄλλο τὸ ὁποῖο νὰ ἐκφράζει τὴν Ἱστορία, τὸν Πολιτισμό, τὶς Παραδόσεις καὶ διεκδικήσεις μας. Ζοῦμε σὲ ἕνα Ὀρθόδοξο Χριστιανικὸ τόπο στὸν ὁποῖο ἐδῶ καὶ δύο χιλιάδες χρόνια ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς διὰ τῆς παρουσίας τῶν ἀποστόλων Βαρνάβα καὶ Παύλου καὶ τοῦ νέφους τῶν Ἁγίων καὶ μαρτύρων τῆς πίστης μας καταργεῖ τὴν ἐξουσία τοῦ διαβόλου καὶ ἐλευθερώνει τοὺς ἀνθρώπους ἀπὸ τὰ δεσμὰ τῆς φθορᾶς καὶ τοῦ θανάτου. Ἂς μὴ γινόμαστε, ἐπιλήσμονες καὶ καταπατητὲς αὐτῆς τῆς ἀλήθειας.

Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να παιχτεί η νέα πράξη του... δράματος, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι της Έλενας Τσαγκρινού.

Ομάδα «Χριστιανών Ορθόδοξων» θα βγουν στους δρόμους, έξω από τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και θα διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, ζητώντας την απόσυρση του «El Diablo». 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, σε δηλώσεις του τόνισε πως είχε διάλογο με τους χριστιανούς, που είχαν απορίες και ήθελαν απαντήσεις για το θέμα. «Υπάρχουν διάφορα θέματα που θίγονται. Η αντίδραση για αυτό το θέμα δεν είναι μόνο για τους στίχους. Αυτό που ως πολίτης θα ήθελα σε αυτούς τους διαγωνισμού, που έχουν πάρα πολλά οφέλη και εκπροσωπούν πολιτισμούς, να έβλεπα περισσότερους Κύπριους καλλιτέχνες. Αυτό ως γενική παρατήρηση, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με τους Έλληνες καλλιτέχνες».

Το δεύτερο που ενόχλησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι τα μηνύματα που στέλνει το τραγούδι. «Έχει σημασία αυτό που λέει το τραγούδι. Η έμφασή μου στα μηνύματα μεγάλωσε όταν είδα την μετάφραση των στίχων. Το μήνυμα που έστειλαν, μιλώντας για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, με στεναχώρησε. Είναι μία μορφή τραυματιστικής συγκόλλησης, που περιγράφει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί, κακοποιεί ή εκφοβίζει το άλλο. Αυτή είναι η βιβλιογραφική ερμηνεία του συνδρόμου της Στοκχόλμης. Δεν μπορεί κανείς να δίνει άλλη ερμηνεία. Μέσα από το στίχο δεν προτείνεται κάποια λύση ή δεν φαίνεται ένας αγώνας, δεν φαίνεται να το παλεύει η κοπέλα, φαίνεται να παραδίδεται».

Ο Μητροπολίτης, κληθείς να σχολιάσει τα παρατράγουδα και όσα έγιναν με τους πολίτες που εξέφρασαν τη θέση τους να κάψουν το ΡΙΚ, σημείωσε πως καταδικάζουν οτιδήποτε εμπεριέχει βία, ενώ δήλωσε θαυμαστής της μουσικής γενικά.

Την Κυριακή βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στον Ξυλιάτο ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος και σε κήρυγμα του ανέφερε πως «οι περισσότεροι των Ευρωπαίων σήμερα κυβερνούν με δαιμονικές δυνάμεις. Πρώτα υποτάχθηκαν εκείνοι σε σατανολατρείες και μυστικές τελετές  και τώρα θέλουν να μας υποτάξουν ύπουλα - ύπουλα και εμάς και να μας παρουσιάσουν τον δαίμονα ότι είναι κάτι καλό που θα τον αγαπήσουμε και αυτόν. Μέχρι και τραγούδι του έκαναν τώρα. Ποιο νησί και ποια χώρα θα στείλει στην Eurovision τραγούδι όχι για το Χριστό, όχι για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που και αυτό είναι κομμάτι της ζωής μας. Όχι για τον έρωτα της Αφροδίτης που και αυτός είναι κομμάτι της ζωής μας».

Παράλληλα σημείωσε πως «ο θεός έβαλε την ερωτική διάθεση στον άνθρωπο. Όχι, να ερωτευτούμε τον έρωτα λέει. Να δώσουμε την καρδιά μας στο δαίμονα. Έτσι λέει το τραγούδι. Κι αυτό το τραγούδι οι φωστήρες του ΡΙΚ, που τους διόρισε η Κυβέρνηση αυτό επέλεξαν για να εκπροσωπήσει την νήσο τον Αγίων. Μερικοί λένε, μη δίνεις σημασία Άγιε Μόρφου σε όλα. Στα νομοσχέδια μη δώσεις σημασία, στη φθορά της ιστορίας μη δώσεις σημασία, κατηχητικό να μην πάει κανένας, να κλείσουμε τις εκκλησία λόγω μιας επιδημίας, να μείνουμε ακοινώνητοι, χωρίς Πάσχα, χωρίς Χριστούγεννα. Τώρα πάλι διαφαίνεται ένα δεύτερον άπασχα και κατά τα άλλα τον Μάιο που θα είναι το Πάσχα μας, εμείς θα στείλουμε τραγούδι που να υμνείται ο διάβολος».

«Δεν είχα σκοπό να κάνω αυτό το κήρυγμα. Όχι γιατί φοβήθηκα τα πρόστιμα, αλλά πρέπει να μας μιλήσουν και άλλοι επίσκοποι. Πρέπει να τα πω όλα εγώ; Αλλά επειδή φοβάμαι την σιωπή των τελευταίων χρόνων είπα να πω αυτά τα λίγα. Κι αν είπα παραπάνω ήταν γιατί αποκάλυψε τα σχέδια του σε μένα τον ελεεινό ο ίδιος ο δαίμονας. Είναι πονηρός και κουτός. Και ο άνθρωπος όταν ταπεινώνεται και καταφεύγει στην πίστη των Αγίων, αποκαλύπτεται ο διάβολος ενώπιον του», σημείωσε.

Παράλληλα επισήμανε πως «δεν μπορούν τα παιδιά μας να ακούνε τέτοια τραγούδια και μάλιστα με την βούλα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και της Κυβέρνησης. Τότε κύριε Πρόεδρε θα γίνει αυτό που σου ξέφυγε και είπες τότε με τα σκάνδαλα του Al Jazeera. Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει. Ο Κύπριος δεν είναι για αυτά τα τραγούδια».

Δεν αποσύρεται το τραγούδι, λέει το ΡΙΚ

Όλα αυτά γίνονται την ίδια ώρα που το ΡΙΚ ξεκαθαρίζει πως είναι δεκτές όλες οι απόψεις και η κριτική, όμως δεν πρόκειται να αποσυρθεί το τραγούδι. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Ανδρέας Φράγκος, δεν υπήρχε πρόθεση να θιγούν τα θρησκευτικά αισθήματα οποιουδήποτε και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον πρόεδρο της Ένωσης Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ για να συζητήσουν το θέμα.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα έπρεπε να επεξηγηθεί καλύτερα το μήνυμα του τραγουδιού, ενώ δεν τίθεται ζήτημα για αλλαγή της κυπριακής συμμετοχής στην Eurovision.

Νωρίτερα, η Παγκύπρια Ένωση Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, σε ανακοίνωσή της, υποστήριξε πως η επιλογή του τραγουδιού μπορεί να αρμόζει σε μια αδιάφορη Ευρώπη που δεν έχει ευαισθησίες όπως αυτές που χαρακτηρίζουν την δική μας κυπριακή κοινωνία», σημειώνοντας πως «ως Κύπρος ενδιαφερόμαστε να βρεθούμε στην πρώτη θέση του διαγωνισμού, αλλά όχι και στο όνομα του διαβόλου».

Κάλεσε, δε, το ΡΙΚ να ακυρώσει την «καταδικασμένη από την κυπριακή κοινωνία» επιλογή του, ευελπιστώντας, ότι θα «πρυτανεύσει τελικά ο σεβασμός στις αρχές και τις χριστιανικές αξίες της κοινωνίας μας τις οποίες κατ' ουδένα τρόπο δεν πρέπει να υποσκάπτουμε».

Μαινόμενος πολίτης εισέβαλε στο ΡΙΚ

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο, άνδρας βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού και διαμαρτυρόταν για την επιλογή του τραγουδιού, ωστόσο, σε κάποια στιγμή, βρήκε την ευκαιρία να εισέλθει εντός του καναλιού, όταν άνοιξε η πύλη και τότε άρχισε η ένταση.

Σε κάποια στιγμή, τα πράγματα, πήγαν να ξεφύγουν, όταν ο διαμαρτυρόμενος επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφο ο οποίος αντέδρασε με τους ψυχραιμότερους να τον συγκρατούν απομακρύνοντας παράλληλα τον πολίτη από το σημείο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αστυνομία, μέλη της οποίας έσπευσαν στο σημείο, ενώ παράλληλά ο πολίτης κλήθηκε για κατάθεση και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν ήταν η πρώτη ακραία αντίδραση όμως. Την Παρασκευή, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απειλώντας ότι θα βάλουν φωτιά λόγω του τραγουδιού. Η Αστυνομία τέθηκε σε κινητοποίηση και προσπαθεί να εξακριβώσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις απειλές, ενώ η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, για ακύρωση της κυπριακής συμμετοχής συνεχίζονται. Ξεπέρασαν τις 16,000.

Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision

«Σεβόμαστε τις όποιες απόψεις της Ιεράς Συνόδου ή όσων διαφωνούν με τον τίτλο του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στη Eurovision. Την ίδια ώρα, όμως, η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως την πνευματική και καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας, η οποία δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ή να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει να δίνονται διαστάσεις που δεν χρειάζονται.»

Oι Eurofans

Σε αυτό το πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο ντόρο για το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision πήραν όλοι θέση! Οι θεολόγοι, η Σύνοδος και μερίδα φανατικών και θρησκόληπτων πολιτών.

Όλοι εκτός από τους Eurofans που στηρίζουν για χρόνια τον διαγωνισμό με την παρουσία τους αλλά και την έντονη δραστηριότητα τους στην προώθηση της κυπριακής συμμετοχής διαχρονικά.

Μέσω της επίσημης σελίδας των Eurofans στο facebook καλούν όπως αναφέρουν «όλο το λογικό κόσμο να στηρίξει την συμμετοχή μας με ψήφισμα στο Avaaz.

Μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ

Ενώ δεν διστάζουν να αποκαλέσουν «ψεκασμένους - χριστιανόταλιμπάν» και προσκαλούν τους φαν του διαγωνισμού να καταγγείλουν ως «ρητορική μίσους» την προσπάθεια ακύρωση της συμμετοχής του τραγουδιού «El Diablo».

Μπορείτε να καταγγείλετε ΕΔΩ

 

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου με αναρτήσεις του στα social media, αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει όλο αυτός ο ντόρος για ένα τραγούδι, που για όποιον ξέρει στοιχειώδη αγγλικά, ξεκάθαρα μιλά, για μια γυναίκα η οποία ερωτεύτηκε τον λάθος άνθρωπο παρομοιάζοντας με διάβολο.

Μόλις 3 μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του στο κανάλι της Panik Records στο YouTube (απόγευμα Κυριακής), το «El Diablo» κατάφερε να εκτοξευτεί στο No1 των Youtube trends και  διατηρείται στην κορυφή έχοντας κατορθώσει να προσελκύσει 674 χιλιάδες θεάσεις, 6,5 χιλίαδες comments και 23k like reactions.

Το φετινό τραγούδι της Κύπρου εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί και ανάμεσα στους Youtubers που ασχολούνται φανατικά με την Eurovision αφού σε όλα σχεδόν τα βίντεο με τα «προγνωστικά» ψηφίζεται ως το καλύτερο του φετινού διαγωνισμού και βγαίνει πρώτο.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

On air σκοτωμός Λιάγκα - Καλύβα για το... περιεχόμενο του Γιώργου Αυτιά & το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»
Η Ελένη Τσολάκη για το viral σχόλιο του Elon Musk: «Χαιρετίστε με, κάνω βαλίτσες φεύγω! Aναλάμβανω θέση CEO!»
Το grand finale, τα δώρα του Ρέμου στη Φουρέιρα για τον γιο της και τον Μποτία, και οι λαμπερές παρουσίες
Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Η μακροσκελής ανάρτηση του Αλέξη Παππά μετά το #SurvivorGR: «Δεν σημαίνει ότι τελείωσαν όλα»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν
Η μεγάλη αλλαγή που αποφάσισε τελευταία στιγμή, για την εμφάνισή της η Μαρίνα Σάττι στην #Eurovision
#Eurovision 2024: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για την Έλενα Παπαρίζου