Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button  Tweeter Header Button   Youtube Header Button Instagram Header Button
trans gif

O Μάνεσης υπέβαλε την παραίτησή του στον Alpha μετά την παρέμβαση του ΕΣΡ και την συγνώμη του

  05/03/2020 11:46
O Μάνεσης υπέβαλε την παραίτησή του στον Alpha μετά την παρέμβαση του ΕΣΡ και την συγνώμη του

O Μάνεσης υπέβαλε την παραίτησή του στον Alpha μετά την παρέμβαση του ΕΣΡ και την συγνώμη του

  05/03/2020 11:46
 

Ένα βίντεο προβλήθηκε στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Νίκος Μάνεσης στον Alpha, "Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση" την περασμένη Κυριακή, που περιέγραφε την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας στον Εβρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Ωστόσο, το βίντεο που παρουσιάστηκε, είχε προβληθεί το 2015 και αφορούσε άλλα γεγονότα.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε το κανάλι του Alpha σε ακρόαση, διότι μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή.

Ο Νίκος Μάνεσης από την πλευρά του θέλησε να τοποθετηθεί και να ζητήσει συγγνώμη για το λάθος και ανέφερε πως αναλαμβάνει πλήρως όλη την ευθύνη για ό,τι συνέβη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το δημόσιο συγγνώμη του Μάνεση στο κοινό του για το λάθος του και η ανακοίνωση του ΕΣΡ

Ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος μετά το εν λόγω περιστατικό μίλησε στο protothema.gr και αποκάλυψε πως εκτός από την ανάληψη ευθύνης, υπέβαλε την παραίτησή του στον Alpha και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει εκείνος τις όποιες κυρώσεις αποφασίσουν τα μέλη του ΕΣΡ μετά την ακρόαση της 10ης Μαρτίου.

Έγινε ένα σοβαρό λάθος στην εκπομπή σας. Θεωρείτε ότι ήταν ένα ατυχές περιστατικό ή ένα λάθος από αυτά που δεν πρέπει να συμβαίνουν στη δημοσιογραφία;

«Περιστατικά σαν αυτό έχουν συμβεί δεκάδες στην ελληνική τηλεόραση. Είναι από τα περιστατικά τα οποία συμβαίνουν αλλά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό το λάθος και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όπως φαίνεται και στην εκπομπή ήμουν στον αέρα, δεν είχα άποψη για τα πλάνα τα οποία προβλήθηκαν σαν να είναι καινούργια και προχώρησα ατυχώς στην περιγραφή των πλάνων, όπως συνήθως γίνεται στην ελληνική τηλεόραση. Ως προϊστάμενος της εκπομπής αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, όποιου ή όποιας το έπραξε».

Το να αναλάβετε την ευθύνη ήταν δική σας επιλογή ή ήταν κάτι που αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα σας;

«Η μόνη συζήτηση που έγινε με την ομάδα αφορούσε μόνο το πώς έγινε το λάθος. Την ομάδα την έχω επιλέξει εγώ έναν προς έναν και μία προς μία και όποιο λάθος και να γίνει βαραίνει εμένα. Η μεγαλύτερη ατυχία είναι ότι το λάθος συνέβη πέντε λεπτά πριν τελειώσει η εκπομπή και μέχρι το τέλος εγώ δεν το είχα αναγνωρίσει. Το αντιλήφθηκα αφού είχε τελειώσει και αφού είχαμε λάβει δύο μηνύματα που είχαν έρθει και μας έλεγαν ότι υπήρχε λάθος. Ποτέ δεν βγαίνουν απόψεις τηλεθεατών στον αέρα αν δεν είναι τσεκαρισμένες».

Ένα τόσο σοβαρό βίντεο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, από τη στιγμή που δεν είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας αλλά κάτι που έστειλε τηλεθεατής, δεν θα έπρεπε να έχει διπλοτσεκαριστεί;

«Φυσικά και πρέπει. Γι αυτό λέω ότι έγινε σωρεία σφαλμάτων. Η κάθε καταγγελία και το κάθε στοιχείο που δίνει τηλεθεατής ελέγχεται, διασταυρώνεται και ενημερώνεται η αρχισυντάκτρια. Όσο εγώ είμαι στον αέρα δεν μπορώ να τσεκάρω τίποτα. Δυστυχώς οι εικόνες που έπαιξαν είναι ίδιες με αυτές του Έβρου. Το περιστατικό έγινε ως εξής: τηλεθεατής έστειλε το link και μας είπε δείτε τις εικόνες έχουν ενδιαφέρον. Ανοίγουμε το link το οποίο μας παραπέμπει σε πολύ γνωστό site της Θεσσαλονίκης. Όντως υπάρχουν οι εικόνες αλλά κανείς δεν ανιχνεύει την ημερομηνία. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος. Το δεύτερο λάθος ήταν το ότι δεν ενημερώθηκε η αρχισυντάκτρια. Το τρίτο ήταν ότι πατήθηκε το play και έπαιξαν τα πλάνα στον αέρα. Η ευθύνη η δική μου είναι τεράστια γιατί θα έπρεπε να χιλιοτσεκάρω τα πλάνα που βγαίνουν στον αέρα. Δεν μπορεί να πατάει ο οποιοσδήποτε ένα play και να παίζουν πλάνα στον αέρα.

Συνήθως γίνονται τέτοια στην ελληνική τηλεόραση αλλά στα 37 χρόνια που είμαι δημοσιογράφος δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Η ευθύνη είναι δική μου, η ομάδα είναι επιλογή μου και δεν κατάλαβα ότι τα πλάνα ήταν από το 2015. Είμαι υποχρεωμένος εκτός από το να ζητήσω συγγνώμη, να αναλάβω και όλες τις κυρώσεις. Η ευθύνη είναι δική μου και όχι του Alpha. Ένας προϊστάμενος θεωρώ ότι έτσι πρέπει να κάνει. Θέλω να γίνει σαφές και κατανοητό το ότι δεν υπήρχε δόλος και σκοπιμότητα. Διότι βλέπω κάτι περιπαικτικά σχόλια του επιπέδου «έγιναν όλα για την τηλεθέαση». Αν ήμουν απατεώνας δεν θα το έπαιζα στο τελευταίο πεντάλεπτο αλλά δύο ώρες νωρίτερα. Επίσης, μετά από 37 χρόνια στο χώρο έχω την εμπειρία να αντιληφθώ ότι τα πλάνα μαϊμού γίνονται αντιληπτά. Σαφώς είναι παιδαριώδες λάθος και δεν έπρεπε να γίνει και την ευθύνη αναλαμβάνει ο αρχηγός. Επειδή κάποιοι θέλουν κεφάλια επί πίνακι και να χυθεί και αίμα τους λέω ότι είμαι διαθέσιμος».

Ποιοι θέλουν «αίμα»;

«Ο κόσμος που ασκεί κριτική πολύ καλά κάνει γιατί έχουμε δημοκρατία. Όταν όμως κάποιοι συνάδελφοί μας επιδίδονται σε ανθρωποφαγία είναι λιντσάρισμα. Μία μικρή μερίδα συναδέλφων βρήκε την ευκαιρία να χύσει την χολή της. Προφανώς δεν τους αρκεί μία συγγνώμη. Να τους πω ότι η ανθρωποφαγία γίνεται μπούμερανγκ. Εγώ δεν έχω μάθει να δουλεύω υπό την σκέπη κομμάτων ή στα γραφεία Τύπου. Δουλεύω στην ελεύθερη αγορά και λάθη γίνονται. Κάνω λάθη, αναγνωρίζω λάθη, αναλαμβάνω την ευθύνη. Έθεσα την παραίτησή μου στην διακριτική ευχέρεια του Alpha και αναλαμβάνω όλο το βάρος των όποιων πιθανών κυρώσεων. Τι άλλο να κάνω; Χαρακίρι;»

Η παραίτηση έγινε δεκτή;

«Όχι, δεν έγινε δεκτή αλλά θα τίθεται διαρκώς μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Όταν λέτε ότι θα αναλάβετε το βάρος των κυρώσεων τι εννοείτε;

«Εννοώ ότι εκτός από την παραίτηση μου η οποία είναι στα χέρια του Alpha, αναλαμβάνω ως υπεύθυνος επαγγελματίας τις όποιες ευθύνες απορρέουν από την ακρόαση του ΕΣΡ. Αυτό είπα στην διοίκηση και δεν πάω να το παίξω μάγκας. Όποιος κάνει λάθος, πληρώνει. Έχω κάνει πεζοδρόμιο πριν γίνω τηλεφίρμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας