«Κάθε μέρα ο Ερντογάν μας θυμίζει τον βιασμό μας κι εμείς τίποτα»

 

 

Ξεσπά η Αλέξια κατά της απόφασης μερικού ανοίγματος της Αμμοχώστου «Απαιτώ ενότητα μεταξύ Ε/Κ» «Μιλάμε πάντα μόνο για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια. Τι απέγινε η Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο, ο Άγιος Αμβρόσιος;» «Οι Αρμένιοι πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, όπως ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης από τα κατεχόμενα,  47χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλέξια θυμάται την πρώτη φορά, που πήγε σπίτι της στην Αμμόχωστο, μετά το '74

 

Το σχέδιο αυτό της Τουρκίας εκτός από πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην αγαπημένη ερμηνεύτρια Αλέξια Βασιλείου, η οποία ξεσπά στο protothema.gr κατά των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν – Τατάρ: «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά το modus operandi της Τουρκίας γι αυτό και πίσω από τις δηλώσεις Ερντογάν – Τατάρ βρίσκονται άλλες σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει έτσι απλά χωρίς κανένα αντάλλαγμα είτε τώρα είτε μελλοντικά καμία περιουσία. Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη. Θύμωσα πραγματικά όταν άκουσα όλα αυτά».

Όπως αναφέρει φορτισμένη η τραγουδίστρια, η κατεχόμενη Κύπρος δεν είναι μόνο η Αμμόχωστος: «Αυτό που απαιτώ εδώ και τώρα είναι ενότητα μεταξύ των ελληνοκυπρίων, ενότητα όλων των κυπριακών παρατάξεων για ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο. Μιλάμε πάντα μόνο για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια. Τι απέγινε η Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο, ο Άγιος Αμβρόσιος; Τέλος από δω και στο εξής θα πρέπει να μιλάμε για όλα αυτά τα μέρη, που είναι δικά μας. Όλοι μαζί ας ενωθούμε πραγματικά για όλη την κατεχόμενη Κύπρο, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους μας, στα παιδιά μας».

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μόνο με πολιτικές παρεμβάσεις απαιτείται ομόνοια και ομοψυχία από όλους, υποστηρίζει η ερμηνεύτρια, η οποία καλλιτεχνικά εξακολουθεί να επηρεάζεται από την ανοιχτή πληγή που της έχει αφήσει ο ξεριζωμός: «Δυστυχώς εμείς εδώ έχουμε εναποθέσει τα τελευταία 47χρόνια όλες μας τις ελπίδες και τις προσδοκίες στους πολιτικούς. Θεωρώ όμως, πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύση σ αυτό το αδιέξοδο. Δεν είμαι πολιτικός και ούτε ιστορικός, όμως αυτός ο πόνος και το τραύμα που έχω μέσα μου επηρεάζουν όλα αυτά τα χρόνια την τέχνη μου. Γι αυτό κι ο κάθε ένας από το δικό του πόστο μπορεί να προσφέρει στον αγώνα αυτό και όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό που πρέπει» αναφέρει η Αλέξια Βασιλείου η οποία θεωρεί πως από την επαναλαμβανόμενη προκλητική στάση Ερντογάν, τα θέματα που θα προκύψουν θα είναι πιο σοβαρά και από την εισβολή του 1974: «Τα πράγματα τώρα θα πρέπει να καταλάβουμε πως είναι πιο σοβαρά, ακόμα κι από τότε που έγινε η εισβολή. Διακυβεύονται περισσότερα πράγματα γιατί αν δεν επανενωθεί τώρα η Κύπρος υπάρχει ο κίνδυνος τα σύνορα της Τουρκίας να επεκταθούν προς τα δικά μας βουνά. Εάν η Λευκωσία αποτελέσει ένα από τα σύνορα της Τουρκίας χαθήκαμε, ενώ κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις σ ολόκληρη την περιοχή πέρα από την Κύπρο, όπως στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτό καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις συμπεριφορές αυτές δεν πρέπει να αισθανόμαστε μόνο εμείς απειλή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που είμαστε μέλος της. Από την στιγμή που η Τουρκία απειλή τα σύνορα μας, το ίδιο κάνει και για την Ευρώπη».​

Σύμφωνα με την τραγουδίστρια μόνο με ομοψυχία και σύμπνοια ο Κύπριοι θα καταφέρουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά, στο θέμα που του ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια: «Το μόνο που ξέρουμε όλοι είναι να λέμε πως απειλεί ο Ερντογάν, καταπατεί, προκαλεί, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και κανένας δεν του λέει τίποτα, από πράξεις μηδέν. Κάθε μέρα έχει βρει τους τρόπους να μας θυμίζει τον “βιασμό” μας κι εμείς τίποτα. Επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλοι μαζί γιατί πιστεύω πως έχουμε ακόμα ελπίδες, αλλά χρειάζεται σύμπνοια και ομοψυχία. Ο θύτης η Τουρκία θριαμβεύει, ζει και βασιλεύει και εμείς πρέπει να ζούμε με συνεχείς προκλήσεις και υπενθυμίσεις για την αδικία που εδώ και 47χρόνια βιώνουμε. Τέρμα πια!».

 Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, επέτειο μνήμης της Τουρκικής εισβολής, η αγαπημένη τραγουδίστρια, όπως παραδέχεται γίνεται εκείνο το δεκάχρονο κορίτσι της οδού Κάτω Βαρωσίων 21 που πετάχτηκε από τον ύπνο του όταν σε ολόκληρη την περιοχή άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες: «Έχω κι εγώ οργή, όπως όλοι μας, αλλά κατάλαβα πως μόνο αυτό δεν φτάνει, πρέπει να ενωθούμε για ένα κοινό σκοπό. Πάντα τέτοιες μέρες προσπαθώ να ελέγξω τα συναισθήματα μου. Λες και γίνομαι ξαφνικά 10χρονών και ακούω εκείνες τις απαίσιες σειρήνες από το σπίτι μας στα Βαρώσια, ενώ ταυτόχρονα αναζητώ την μάνα μου, τον πατέρα μου, την αδελφή μου, τους συγγενείς μου όλους. Λες και είμαι στην Κάτω Βαρωσίων 21, που εξακολουθεί να βρίσκεται το σπίτι μας. Αυτό όμως μόνο του κατάλαβα πως δεν φτάνει. Δεν θέλουμε καμία χάρη από την Τουρκία, δεν θέλουμε να μας δώσει κάτι που εδώ και χρόνια μας ανήκει, είναι δικό μας» αναφέρει και καλεί τους συμπατριώτες της να ακολουθήσουν όλοι μαζί το παράδειγμα των Αρμενίων: «Οι Αρμένιοι είδατε τι κατάφεραν φέτος και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια; Μετά από τόσους αγώνες και σεβασμό πάντα στην ιστορία τους, την οποία δίδαξαν αυτούσια από γενιά σε γενιά κατάφεραν να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτή είναι δουλειά πολλών δεκαετιών. Έτσι έπρεπε να είχαμε πράξει κι εμείς για ολόκληρη την Κύπρο. Έμαθα πως είχαν οι Κύπριοι συγκέντρωση στο οδόφραγμα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια. Γυρνούσα από Αμερική και δεν κατάφερα να πάω, όπως κάνω πάντα, ωστόσο πληροφορήθηκα πως είχε λίγο κόσμο, την ώρα που στους ποδοσφαιρικούς αγώνες πηγαίνουν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί. Ας συγκεντρωθούμε μια φορά ειρηνικά κάποια στιγμή όλοι μαζί και ας πράξουμε το σωστό».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Δειτε Επισης

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας-Υπέστη έμφραγμα
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε βάφτιση του παιδιού μας με την Δανάη Μιχαλάκη»
Boom! Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι ζευγάρι και στη ζωή;
Η αντίδραση του συνιδιοκτήτη Κώστα Πηλαδάκη για το εκκλησάκι που θάφτηκε στη βίλα του Αντώνη Ρέμου
Αντίνοος Αλμπάνης: «Έπρεπε να αποφασίσω αν έχει νόημα να το μοιραστώ ή να συνεχίζω να λέω ψέματα»
Rebel Wilson: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς»
Η ανακοίνωση για το μνημόσυνο του Βασίλη Καρρά & η συναυλία αφιέρωμα προς την μνήμη του
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Δικηγόρος Μαίρης Χρονοπούλου: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία στην υπόθεση»
Γιώργος Παπαδόπουλος για τη σύζυγό του: «Μου αρέσει που είναι ντροπαλή, είναι σέξι η ντροπαλότητα»